Svet

Devet miliona kuća je prazno u Japanu: Kako se to dogodilo

Gardijan | 6. maj 2024 | 16:38
Devet miliona kuća je prazno u Japanu: Kako se to dogodilo
EPA / EFE/FRANCK ROBICHON

Broj stanovnika Japana ubrzano opada, a nacija je sve starija, što utiče na društvo i ekonomiju te zemlje, pa je broj praznih kuća premašio devet miliona - dovoljno da primi celu populaciju Australije ako bi u svakom domaćinstvu bile po tri osobe.

Vlada Japana je nedavno objavila podatke koji pokazuju da je broj praznih kuća, poznatih kao akija, u oktobru 2023. godine bio veći za više od pola miliona u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2018. godine.

U osnovi problema je ruralna depopulacija kombinovana sa činjenicom da mnogi od onih koji nasleđuju takve nekretnine nisu u mogućnosti ili ne žele da u njima žive, renoviraju ih ili čak sruše, piše Gardijan.

Ipak, ne radi se samo o ruralnim sredinama, ni gradovi nisu imuni na ovu pojavu, i postoji na stotine hiljada dugoročno praznih kuća u urbanim područjima.

Ukupna cifra praznih domova predstavlja gotovo 14 odsto svih kuća u Japanu, iako bi stvarni broj mogao biti veći. Institut Nomura risirč procenjuje da ima gotovo 11 miliona akija i da bi one mogle činiti više od 30 odsto svih kuća u Japanu u narednoj deceniji.

Više od 4,4 miliona tih nekretnina je dostupno za iznajmljivanje - ali su dugo vremena prazne i uglavnom su udaljene od glavnih centara populacije. Status više od 3,8 miliona je nepoznat, dok je samo 330.000 od devet miliona bilo na prodaju.

Prazno zemljište u Japanu privlači veće poreze nego zemljište sa zgradama, što je dodatni finansijski teret za rušenje starih kuća i navodi neke ljude da izbegavaju nasleđivanje nekretnina. Međutim, postoji rastući interes među strancima za ovaj višak praznih nekretnina, posebno tradicionalnih kuća, poznatih kao kominka, koje se pretvaraju u opciju za jeftin i neobičan smeštaj, kuće za odmor ili za iznajmljivanje turistima.

EPA / EPA/EVERETT KENNEDY BROWN
EPA / EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Hana Sakata i njen suprug renoviraju i iznajmljuju kuće već gotovo deceniju putem svog poduhvata Nju heritidž, a počeli su od kuće za odmor na poluostrvu Izu koja je dugo bila prazna i toliko je propala da skoro nije mogla da se popravi. Oni su stekli i tradicionalnu kominka kuću u selu u planinskom području Nagano, kada se njen deo srušio pod teretom neočišćenog snega dok je njen stari vlasnik bio u ustanovi za negu. Međutim, troškovi obnove takvih nekretnina do nekadašnjeg sjaja su ogromni, upozorava Sakata, koja se još uvek bori sa projektom kominka.

"Sada vlada veliko interesovanje, posebno među strancima, u vezi sa ovim ogromnim seoskim kućama u Japanu koje su dostupne veoma jeftino ili besplatno. Ali to je ogromna obaveza i nema puno izvođača koji ih mogu popraviti - tradicionalne stolarske veštine izumiru", kaže ona i dodaje da bi za 10 godina mnoge akije mogle biti u vlasništvu stranaca.

Ipak, interesovanje među stranim turistima za boravak u tradicionalnom japanskom smeštaju je veliko, pri čemu je potražnja trenutno veća od ponude, primećuje Sakata. Pad jena na najniže nivoe u višedecenijskom periodu u odnosu na glavne valute je pomogao da dođe do turističkog buma, sa rekordnih tri miliona stranih posetilaca u martu.

Japan je daleko od jedine zemlje koja se bori sa demografskim posledicama. U obližnjoj Južnoj Koreji, stopa nataliteta po ženi pala je na rekordno nizak nivo od 0,72 prošle godine, daleko ispod čak i od stope 1,26 koja je zabeležena 2022. godine u Japanu. I Singapur i Tajvan su takođe pali ispod jednog deteta po ženi, dok su stope fertiliteta u SAD-u takođe na najnižim nivoima u poslednjih sto godina.

Tagovi