Svet

Od Srbije i Albanije do Izraela i Emirata: Ko je Džared Kušner, Trampov zet, i kako se širi njegovo poslovno carstvo

Nenad Zafirović | 2. maj 2024 | 16:01
Od Srbije i Albanije do Izraela i Emirata: Ko je Džared Kušner, Trampov zet, i kako se širi njegovo poslovno carstvo
EPA / EFE/MARTIN DIVISEK

Nekadašnji glavni savetnik bivšeg, a možda i budućeg predsednika SAD Donalda Trampa, plus još i zet, Džared Kušner, čovek je koji namerava da na mestu Generalštaba u Beogradu, srušenog u NATO bombardovanju, gradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

Briselski "Politiko" piše da je Generalštab "svojevrsni memorijal NATO bombardovanju" i da je Kušnerova namera "za mnoge Srbe kao da talibani žele da grade luksuzni kompleks na mestu njujorškog Svetskog trgovinskog centra".

Prema pisanju brojnih srpskih medija, a to potvrđuje i nedavno objavljeni tekst portala "Politiko", Kušner planira da sa Vladom Srbije potpiše ugovor prema kojem bi Ministarstvo za infrastukturu njegovim kompanijama Kušner Rijalti i Atlantik na 99 godina besplatno ustupilo dve parcele u centru Beograda na kojima se sada nalaze ruševine bivše zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije ostale od NATO agresije 1999. godine. Partner u tome mu je bivši Trampov savetnik i posrednik u razgovorima Begrada i Prištine Ričard Grenel. Nakon curenja informacija, Kušner je potvrdio vest i na društvemoj mreži X podelio digitalne projekcije razvojnih planova.

 

 

I u Albaniji Kušner pregovara o mogućem zakupu ostrva u državnom vlasništvu za izgradnju još jednog luksuznog hotela. Albanska vlada je čak  krenula u izmene saveznih zakona koji će olakšati izgradnju turističkih kompleksa sa pet zvezdica u oblastima bogatim ribom kao i rezervatima divljih životinja.

Portparol albanskog premijera Edija Rame rekao je da zakonske izmene nisu napisane posebno u korist Kušnera. I sam Kušner je u intervjuima rekao da nije igrao nikakvu ulogu u lobiranju za promene, ali ih je nazvao "znakom vlade koja pametno traži načine da promoviše svoju turističku ekonomiju".

Poslovni dogovori sa zetom potencijalnog predsednika

Međutim, prema rečima Stivena Šunera, profesora prava na Univerzitetu Džordž Vašington i bivšeg advokta Bele kuće, problem je to što čak i ako Kušner namerno ne traži usluge stranih vlada, možda ih dobija.

"Postoji mnogo stranih vlada koje bi želele da predsednik Sjedinjenih Država na njih gleda pozitivno. Ulazak u poslovne dogovore sa zetom potencijalnog budućeg predsednika je jedan od načina da se to postigne", rekao Šuner.

Osim namere da investira u nekretnine u prestonici Srbije, Kušner se suočava i sa optužbama za korupciju u iznosu od 2,1 milijardu dolara zbog investicija povezanih sa Saudijskom Arabijom. To nije prva, ali je finansijski najozbiljnija optužba na račun Kušnera, a mnogi Amerikanci, ali i ljudi u Srbiji, postavljaju pitanje, ko je taj čovek?

EPA / EFE/JUSTIN LANE
EPA / EFE/JUSTIN LANE Donald i Ivanka Tramp sa Džaredom Kušnerom

Džared je rođen 1981. godine kao sin Čarlsa Kušnera, milijardera koji se bavio izgradnjom i razvojem nekretnina. Kao neko ko se "rodio sa zlatnom kašikom u ustima", Džared je diplomirao na Univerzitetu Harvard, ali njegov ulazak u porodični biznis i postepeno sticanje bogatstva usledilo je posle hapšenja njegovog oca 2005. godine. Kušner stariji je inače bio veliki donator Demokratske stranke, a uhapšen je zbog utaje poreza, nezakonitih doprinosa u kampanji i manipulacije svedocima, zahvaljujući ambicioznom američkom tužiocu Krisu Kristiju, koji je samo nekoliko godina kasnije postao guverner Nju Džersija, a posle i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2016. godine.

Mladi Kušner nastavio je da manje-više uspešno vodi poslove svog oca, ali prava prilika za proširenje poslovnih ambicija došla je 25. oktobra 2009. godine venčanjem sa Ivankom Tramp, najstarijom ćerkom milijardera Donalda Trampa, koji će, kako će se kasnije ispostaviti, postati i predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Jedan od prvih većih poslovnih poduhvata bilo je osnivanje kompanije za posredovanje u trgovini nekreninama na internetu Kadre 2014. godine zajedno sa bratom Džošuom. Kompanija je prikupila značajnih 90 miliona dolara u sredstvima iz stranih izvora, ali već tad su se mnogi pitali šta je bio razlog da neko Džaredu da toliki novac.

Novac je prebačen preko ofšor banke na Kajmanskim ostrvima kojom upravlja investicioni fond Goldman Saks, a koja pruža "poreski raj koji garantuje korporativnu tajnost", mada neki sumnjaju da se novac Saudijske Arabije sliva u njihove fondove. Međutim poslovanje kopanije Kadre nikada nije bilo predmet istrage, a Džared se po odlasku u Belu kuću povukao iz upravnog odbora ali je zadržao svoj udeo u kompaniji.

Tokom svoje četiri godine u Beloj kući, Kušner se pozicionirao kao odmereni alter ego nestabilnog predsednika Trampa, onaj kome su se drugi obraćali za pomoć u smirivanju ili pokušajima da se predsednik urazumi kada krene u pravcu donošenja ishitrenih odluka.

EPA / EFE/Shawn Thew
EPA / EFE/Shawn Thew Džared Kušner u vreme kada je bio savetnik predsednika Donalda Trampa

Međutim do distanciranja dolazi dan posle predsedničkih izbora 2020. godine i poraza predsednika Trampa od Džozefa Bajdena, kada je Kušner shvatio da njegov tast neće odmah popustiti i da će tražiti ponovno brojanje glasova i podneti tužbe, ali je verovao da čak i ako je bilo nekih nepravilnosti, to je uglavnom bio način da se smiri povređeni ego predsednika i objasni poraz.

Posle događaja od 6. januara 2021. godine, kada su protrampovski demonstranti upali u američki Kongres, Kušner je pokušavao, ali bezuspešno, da posreduje između ozlojeđenog Trampa i njegovog dotadašnjeg potpredsednika Majka Pensa, nakon čega se u potpunosti politički povukao, a nema ga ni u sadašnjim nastojanjima svog tasta da opet zasedne u Belu kuću.

Investicije u Izraelu i saradnja sa Mubadalom

Međutim, Kušner je vrlo brzo počeo da koristi veze koje je stekao u Trampovoj administraciji i u julu 2021. godine osnovao je novu kompaniju angažujući ljude poput Asada Nakvija, bivšeg partnera globalnog investicionog fonda sa sedištem u Londonu i Breta Perlmana, bivšeg izršnog direktora Blekston grupe, verovatno najveće investicione grupe na svetu.

Prva velika investicija nove kompanije otišla je Izrael, u Šlomo grupu, porodični konglomerat sa raznolikim porfoliom, poslovanja, od građevinarstva, nekretnina, lizinga automobila i brodogradnje.

Grupacija za lizing automobila kontroliše oko 30 odsto izraelskog tržišta i želi da se proširi na nove lokacije, uključujući možda i Saudijsku Arabiju. Kušner je preuzeo 15 odsto udela u toj grupaciji i odeljenju za kredit Šlomo grupe za 150 miliona dolara.

Šmelcer holdings, matična kompanija Šlomo grupe, takođe je suvlasnik Izraelskih brodogradilišta, jedinog domaćeg brodograditelja u zemlji za izraelsku mornaricu.

Pošto Sjedinjene Države obezbeđuju Izraelu milijarde dolara vojne pomoći svake godine, Kušnerov tast bi uskoro mogao ponovo da bude u poziciji da pomogne poslovnom partneru Džareda Kušnera.

Izraelsko brodogradilište već radi na dizajnu novog broda za izraelsku mornaricu, a on bi trebalo da uključuje komponente koje subvencioniše Amerika. Međutim Kušner je demantovao da je investirao u taj deo kompanije.

Ipak, potvrđeno je da se njegova kompanija nedavno udružila sa investicionom kompanijom Mubadala, državnim fondom Ujedinjenih Arapskih Emirata od 280 milijardi dolara sa sedištem u Abu Dabiju, koji pokušava da pruzme kontrolni deo u kompaniji Zamp, operateru "Burger Kinga" sa sedištem u Brazilu. Iako su to normalni poslovni potezi, analitičari ukazuju da Kušner namerava da širi svoje poslovanje i sa arapskim vladama.