Svet

Plenković tvrdi da su obezbeđena 83 poslanika, ali da pregovori još traju

Tanjug | 2. maj 2024 | 15:23
Plenković tvrdi da su obezbeđena 83 poslanika, ali da pregovori još traju
TANJUG / FOTO HINA / DENIS CERIĆ (STF)

Premijer tehničke Vlade Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković izjavio je danas da se pregovori o postizbornoj koaliciji i formiranju parlamentarne većine nastavljaju, kao i da već imaju više od 76 poslanika.

Plenković je novinarima u Čakovcu rekao da su obezbedili načelno 76 poslanika i više, bez manjinskih stranaka.

“Teoretski, ako biste me pitali koliko ruku imam, 83”, rekao je Plenković.

Upitan da komentariše odbijanje Domovinskog pokreta da u vladi budu predstavnici  SDS S, Plenković kaže da to nije bila jedina tema u pregovorima.

"Kad kažem da približavamo stavove, pokušavamo u normalnom dijalogu da identifikujemo i razumemo pozicije", rekao je lider HDZ.

Na pitanje da li je HDZ spreman da se odrekne saradnje sa  SDS S-om, Plenković je odgovorio kratko:“Mi razgovaramo”.

Pojasnio je da pregovori traju u kontinuitetu što telefoom, što fizički. Razgovara se, kaže, stalno.

“Umesto da imamo baražnu vatru protiv (Zorana) Milanovića koji je kršio Ustav, njegov nećak glumi da nešto jeste ili nije – napravili su nam lakrdiju od izbora”, rekao je Plenković i dodao da je "debilna" retorika “ili HDZ ili Hrvatska”.

Plenković veruje da će Domovinski pokret povući krivičnu prijavu koju je taj pokret podneo protiv njega ranije, prenela je zagrebačka N1 TV.

O jutrošnjem hapšenju bivšeg pomoćnika aktuelne ministarke kulture iz HDZ-a Nine Obuljin, Plenković je rekao da će odgovarati svako za koga se utvrdi da je kriv.