Svet

Francuski stručnjaci: Deca mlađa od tri godine ne treba da provode vreme ispred ekrana, bez telefona do 11. godine

Euronjuz | 4. maj 2024 | 17:44
Francuski stručnjaci: Deca mlađa od tri godine ne treba da provode vreme ispred ekrana, bez telefona do 11. godine
PROFIMEDIA / FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Tim francuskih stručnjaka upozorio je na dečije korišćenje telefona i prisutnost na društvenim mrežama. Prema ekspertskom panelu koji je formiran na zahtev predsednik Francuske Emanuela Makrona, deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da provode vreme ispred ekrana, a do šeste godine bi ono trebalo da bude „strogo ograničeno“.

Komisija je takođe saopštila da deci mlađoj od 11 godina ne bi trebalo da bude dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona i da svako mlađi od 13 godina ne bi trebalo da poseduje telefon sa pristupom internetu, piše Euronjuz.

U međuvremenu, korišćenje društvenih mreža trebalo bi da bude zabranjeno za sve mlađe od 15 godina, a oni stariji od tog uzrasta bi trebalo da imaju pristup samo etičkim platformama, kao što je to Bluesky. Stručnjaci su rekli da društvene mreže mogu predstavljati „faktor rizika“ za razvoj depresije i anksioznosti, i otkrili su da su deca izložena pornografskom i nasilnom sadržaju.

U izveštaju se takođe ističe da postoji "veoma jasan konsenzus o negativnim efektima ekrana - i indirektnim i direktnim".

Dodaje se da vreme provedeno ispred ekrana ima "posledice po zdravlje, razvoj, budućnost dece, kao i budućnost našeg društva i civilizacije". Izveštaj je takođe kritikovao „predatorske prakse“ tehnoloških kompanija kao što su „beskrajno listanje ili automatsko pokretanje video zapisa“.

Francuski izveštaj ide dalje od preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u kojima se trenutno navodi da se vreme ispred ekrana ne preporučuje do dve godine i da ne bi trebalo da bude duže od jednog sata za one od dve i više godina.

Članovi Makronove partije Preporod prošle godine podneli nacrt zakona koji će omogućiti više prostora za informisanje i obuku u vezi sa vremenom provedenim pred ekranom za ljude koji rade sa decom i donošenje više propisa o korišćenju ekrana u vrtićima i osnovnim školama.

Trenutno ne postoji vremenski rok za donošenje novih zakona, a nije jasno ni da li će preporuke stručnjaka biti ispoštovane.