Svet

Jutarnji list: Plenković i Penava dogovorili većinu bez SDSS

FoNet | 4. maj 2024 | 11:23
Jutarnji list: Plenković i Penava dogovorili većinu bez SDSS
TANJUG / AP / Omar Havana (STR)

Iako su lideri HDZ-a i Domovinskog pokreta, Andrej Plenković i Ivan Penava, izjavili da im je potrebno još nekoliko dana za pregovore o formiranju nove parlamentarne većine i vlade, mediji pišu da je većina već dogovorena.

Do dogovora je, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista došlo juče u Vukovaru, gde je boravio Plenković povodom obeležavanja Dana grada. Navodno je, kažu, Plenković skupio većinu od 80 poslanika.

Da je pao dogovor između Plenkovića i Penave, potvrdio je juče član pregovaračkog tima Domovinskog pokreta Josip Dabro.

"Da, našli smo se s HDZ-om i dogovarali većinu bez SDSS", rekao je Dabro..

Plenković je ranije ove sedmice rekao da je sakupio većinu od neophodnih 76 poslanika, pa čak i više od toga, 83, ali je juče u Vukovaru rekao da im je potrebno još par dana za dogovor.

Penava, koji je gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac, rekao je juče da su pregovori u toku i da će im trebati još nekoliko dana ili sedmica da utanače detalje.

SDP-ov evroparlamentarac Tonino Picula za zagrebačku N1 televiziju nije hteo da komentariše pregovore Domovinskog pokreta i HDZ-a, ali je priznao da je ideja o velikom antikorupcijskom savezu na rubu propasti.

"Takva ideja iz dana u dan gubi na podršci, pre svega među opozicijom. DP je već ranije odbacio takvu ideju. Međutim, na stranu što ta ideja otvara veliki broj pitanja, kao što ih veliki broj želi i zatvoriti, s obzirom na dinamiku pregovora HDZ-a i partnera ona se čini prilično nerealna u ovom trenutku", rekao je Picula komentarišući kako će Evropa reagovati na ideju izbacivanja SDS S-a iz izvršne vlasti.

"Meni se čini da će ta vlada biti ugrožavanje demokratskih standarda u samoj Hrvatskoj. Kako će to gledati spolja, zavisiće će od političkog konteksta samog EU. EU danas ne izgleda kao pre 10 godina. Danas vladaju neka druga pravila, čini mi se da se moramo pobrinuti za stanje u vlastitoj kući", rekao je Picula.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demohršćanske stranke rekao je u razgovoru za HRT da niti u jednom trenutku nije bilo upitno hoće li se formirati vladajuća većina. Smatra da niko ne želi nove izbore.

“Siguran sam da će se sklopiti nova vladajuća većina, to nije sporno, nema panike ni drame, pričekajmo još koji dan. Siguran sam da će to završiti u interesu građana RH”, naveo je Zekanović uveren da će se koalicija HDZ i Domovinskog pokreta definitivno dogoditi.

Otkrio je i da se trenutno raspravlja o kadrovskim pitanjima. “Gotovo se ništa ne menja u odnosu na prošlu vladu. I prošla vlada je imala 60-ak poslanika iz stranaka desnog centra, danas će to biti nešto više", rekao je Zekanović i podsetio da je i SDP pokušao sa Domovinskim pokretom da formira vladajuću većinu i stoga, kako kaže, nemaju šta da prebacuju njima.

Lider SDSS-a Milorad Pupovac nije se oglašavao na ovu temu, a mediji tvrde da odbija komunikaciju.

Obrisi nove većine

U Vukovaru je ranije održan neformalni sastanak predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta na kojem su bili približeni stavovi o formiranju Vlade, a u utorak, za kada je zakazan zvanični sastanak pregovaračkih timova, mogli bi se znati obrisi nove parlamentarne većine.

Kako je tada Hini izjavio portparol predsednika HDZ Marko Milić, predstavnici dve stranke neformalno su se sastali u Vukovaru posle svečane sednice Gradskog veća povodom Dana grada heroja, kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

"Približili smo stavove u vezi formiranja stabilne većine i Vlade i rekao bih da smo blizu dogovora", rekao je Milić, koji nije želeo da komentariše navode Jutarnjeg lista da je u pitanju saborska većina od 80 mandata.

Jutarnji list piše da će parlamentarnu većinu činiti 61 poslanik HDZ-a, 13 Domovinskog pokreta, pet poslanika nacionalnih manjina, bez polslanika SDSS, i Vesna Vučemilović koja je u Sabor ušla kao članica Suverenista, a u međuvremenu je dala ostavku na sve stranačke funkcije