Svet

Si u poseti Parizu: Veze Kine i Francuske primer saradnje između zemalja sa različitim sistemima

Tanjug | 5. maj 2024 | 10:27
Si u poseti Parizu: Veze Kine i Francuske primer saradnje između zemalja sa različitim sistemima
TANJUG / AP / Michael Euler

"Veze između Kine i Francuske su primer mirnog suživota i saradnje između zemalja sa različitim sistemima. Razvoj veza dve zemlje takođe unosi stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svet", izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping po dolasku u Pariz, u posetu Francuskoj, prenosi Rojters pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

TANJUG / AP / Michael Euler
TANJUG / AP / Michael Euler

Si je stigao u posetu Francuskoj povodom 60 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, a na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona. Predsednika Kine je na aerodromu u Parizu dočekao premijer Francuske Gabrijel Atal. Si Đinping će se sutra sastati sa Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio. 

Kako je naveo Rojters, francuski predsednik Emanuel Makron pokušati da se dogovori s njim oko smanjenja trgovinskog disbalansa i da utiče na njega da iskoristi svoj uticaj na Rusiju u vezi s ratom u Ukrajini. Nijedan cilj neće biti lako ostvariv tokom Si Đinpingovog dvodnevnog boravka u Francuskoj i u vreme rastućih trgovinskih tenzija između Evrope i Kine.

Francuska podržava istragu Evropske unije o izvozu električnih vozila iz Kine, a u januaru je Peking pokrenuo istragu o uvozu brendija, koji se uglavnom proizvodi u Francuskoj, što se smatra protivmerom na rastući broj evropskih istraga.

"Moramo nastaviti da vršimo pritisak na kineske vlasti da nam daju više garancija u vezi sa trgovinskim pitanjima", izjavio je pred Sijevu posetu jedan neimenovani zvaničnik Jelisejske palate.

Sijevi sastanci u Parizu uključivaće razgovore sa Makronom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a kako navodi britanska agencija, podele unutar Evropske unije, posebno između Francuske i Nemačke, potkopavaju kapacitet da se izvrši uticaj na Kinu. Francuska će takođe pokušati da ostvari napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoje poljoprivredne proizvode i reši probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije povodom nepoštovanja prava intelektualne svojine.

Si dolazi sa agendom za Ukrajinu

Predstojeća poseta kineskog lidera Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj biće fokusirana prevashodno na ekonomske veze Kine i Evrope i eskalaciju trgovinskih tenzija Pekinga i Brisela. Ali stav Kine o ratu u Ukrajini će takođe biti u centru pažnju, pogotovo tokom Sijeve posete Francuskoj, kako za Radio slobodnu Evropu javljaju dva zvaničnika EU.

TANJUG / AP / Stephane de Sakutin
TANJUG / AP / Stephane de Sakutin

Visoko na dnevnom redu je i učešće Kine na međunarodnoj konferenciji koja podržava Kijev, koja će se održati sredinom juna u Švajcarskoj, na kojoj će se razgovarati o izgledima za okončanje rata u Ukrajini. Rusija je rekla da na ovoj konferenciji neće učestvovati. Ali Kijev se trenutno aktivno zalaže za prisustvo zvančinog Pekinga, ključnog partnera Rusije.

Zvaničnici EU kažu da skepticizma ne fali kada je u pitanju uloga Pekinga u nekom budućem mirovnom procesu. To pitanje će biti pokrenuto kada se Si 6. maja.u Parizu sastane sa Makronom i Fon der Lajen.

"Uslov Pekinga je taj da to neće biti 'pravi samit', tako da ne isključujem da pošalju neku vrstu izaslanika umesto visokog zvaničnika. Ali, oni žele i druge mirovne sporazume na stolu zajedno sa (ukrajinskim predsednikom Volodimirom) Zelenskim. Brisel smatra da Peking utire put za učešće Moskve na sličnim sastancima u budućnosti", kaže za RSE jedan od zvaničnika EU pod uslovom anonimnosti.

Sijeva petodnevna evropska turneja dolazi u momentu kada se Kijev suočava sa neuspesima na bojnom polju i teškim pitanjima oko budućnosti vojne podrške Zapada. Od invazije Moskve na Ukrajinu februara 2022. godine, Kina je držala neutralnu stranu u ovom sukobu, ali ja takođe nastavila da produbljuje svoje političke i ekonomske veze sa Rusijom.

Evropski zvaničnici su izvršili pritisak na Peking da iskoristi svoj snažan uticaj kako bi 'ublažili' ponašanje Rusije i pomogli im da ih dovedu za pregovarački sto. Takvi napori za sada su bez ikakvog napretka.

"Mnogi bi voleli da Kina igra veću ulogu, ali sada kada smo u trećoj godini rata, ova ideja ne deluje toliko realna", kaže Tereza Falon, direktorka briselskog Centra za rusko-evropsko-azijske studije.

U februaru 2023, Peking je predstavio sopstveni nacrt potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini. Ali dokument je bio meta oštrih kritika zapadnih zvaničnika, zato što je bio previše popustljiv prema Moskvi.

"Kijev i dalje veruje da bi dovođenje Kine za sto na mirovnom samitu bilo od koristi Ukrajini, ali postoje rizici i sa druge strane, po Peking. Kina bi takođe mogala da ometa proces i iskoristi svoje prisustvo radi guranja ruskih narativa", kaže Jurij Pojta iz Kijevskog centra za studije vojske, konverzije i razoružanja.

Iako ne postoje direktni dokazi da je Kina prodavala oružje Rusiji, ona prodaje robu dvostruke namene poput mašina, civilnih dronova, poluprovodnika i drugih tehnologija, koju potom Moskva koristi za proizvodnju oružja. Tokom posete Pekingu u aprilu, američki državni sekretar Entoni Blinken krekao je da je Kina "u velikoj meri dobavljač broj jedan" za rusku vojnu industriju i da ova podrška ima "materijalne efekte" na bojnom polju.

Međutim, navodi RSE, očekuju se drugačije poruke oko Ukrajine, kada Si bude dolazio u Beograd i Budimpeštu. Mađarski premijer Viktor Orban je uspostavio bliske odnose sa Kinom i Rusijom, a naljutio je Brisel zato što je odbio da se pridruži EU sankcijama protiv Rusije ili zato što je dozvolio prenos oružja u Ukrajinu, kao i druge NATO zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe ima čvrste veze sa Pekingom i Moskvom i dočekaće Sija 7. maja, na 25. godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu. Na nekadašnjem mestu ambasade biće izgrađen veliki kineski kulturni centar, a očekuje se da će Si tamo posetiti spomenik u čast kineskih diplomata poginulih tokom slučajnog udara.

"Si će naglasiti da u Evropi postoje različita tumačenja u vezi sa ratom u Ukrajini, ali i sa ekonomskim odnosima sa Kinom. Ovo će razvodniti oštru signalizaciju koja se očekuje u Parizu", kaže Janka Ortel, direktorka programa za Aziju Evropskog saveta za spoljne poslove.