NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prijateljski sukob

Kakvi su stvarni interesi Doma omladine u Beogradu i RTV B92 - poslovni ili neki drugi

      Rezultat sukoba između predstavnika Doma omladine i RTV B92 je iseljavanje devedesetdvojke iz zgrade u Makedonskoj 22, posle više od deset godina boravka u njoj. Razlog je što postojeći prostor u toj zgradi nije dovoljan za sve delatnosti kojima se RTV B92 bavi. Reč je, pre svega, o TV programu. Predlog upućen Domu omladine, bio je da u prostorijama ove gradske kuće na prvom spratu B92 napravi informativnu i zabavnu redakciju, i tako sve svoje aktivnosti objedini na jednom mestu. Međutim, Upravni odbor Doma omladine to je odbio. Ovaj slučaj je dobio neočekivanu medijsku pažnju i uskovitlao strasti na beogradskoj kulturnoj sceni.
       Računajući na savezništvo s Otporom, formirano u prethodnom periodu, B92 se, pre nego što je dobio negativan odgovor, pripremio za ulazak u nova studija otkazavši zakup u stanovima u kojima se do tada pravio program i prebacivši celokupnu TV opremu na 10. i 11. sprat Makedonske 22. "Da smo bili na vreme upozoreni, ne bismo vratili TV opremu. Uvažili bismo činjenicu da može da postoji neki drugi koncept, ali razočarani smo što nam nije ponuđen s druge strane, a naš je odbijen. Nismo mogli da čekamo, jer ako u nekoliko narednih meseci ne nađemo prostor za televiziju, ona će morati da bude ugašena" - objašnjava Veran Matić, direktor RTV B92.
       Ovaj slučaj izneo je na videlo složen i nerazjašnjen vlasnički odnos u ovoj važnoj kulturnoj instituciji u gradskom centru, koja je godinama bila zapostavljena, a njena osnovna namena ugušivana tako što su prostori podeljeni i izdati pod dugogodišnji zakup. Zgrada u Makedonskoj 22. se popularno, ali netačno zove Dom omladine, jer Dom omladine čini samo deo prostora u toj zgradi, a ostalo, uključujući i spratove na kojima je smešten B92, pripada gradu i nekim drugim vlasnicima, tako da "Dom omladine, posredstvom Otpora" ne može biti odgovoran za izbacivanje B92 iz tih prostorija. Prostori u zgradi Doma omladine bili su izdati raznim zakupcima, pa za programe ove institucije nije ostajalo mnogo mesta.
       Braneći svoj koncept, koji je usvojio novi Upravni odbor, sadašnji direktor Doma omladine Ninoslav Ranđelović kaže da je takvo stanje zatekao kada je '97. došao na to mesto, ali da je uprkos nepovoljnim okolnostima, DOB uspeo da za njegovog mandata izvrši značajne promene i da sada raspolaže klubom, kompjuterskom učionicom, montažnim studiom za digitalnu video produkciju. Holovi su pretvoreni u programske prostore (kao što je internet centar Maverik), otvorena je letnja scena (Barutana). "Naša ideja je da povratimo koncertni prostor u Velikoj sali, kojoj ističe zakup za nekoliko meseci, te da se Pogon (Dansing) salu preuredimo u multimedijalni klub i da ti prostori budu otvoreni za one koji tek treba da se afirmišu, a ne da se jedna etablirana medijska kuća tu useli", objašnjava Ranđelović.
       O tome zašto su odustali od pregovora sa B92, u kojima se pre dve godine razmatrala mogućnost otvaranja televizijskog studija u prostorijama Doma omladine, i kako su baš sada izašli sa planovima za proširenje svojih programa, direktor Doma omladine kaže da su u međuvremenu proširili delatnosti, baš kao i B92, i da su, i pored gradskog budžeta od 30 odsto uspeli da sami finansiraju svoje projekte.
       Ivan Andrić, jedan od članova Upravnog odbora Doma omladine i član Otpora, kaže da je to mesto shvatio kao obavezu da radi u interesu te kuće, a ne kao počasno mesto. "Sukob sa B92 je čisto konceptualne prirode, jer bi, u suprotnom, taj ugovor bio povoljan u smislu rentiranja prostora. Naš koncept je, međutim, oslobađanje prostora. Odluka gradskih vlasti bila je podudarna našoj odluci. Od 15. decembra, kad smo izabrani u UO, pratili su nas razni tračevi, od toga da ćemo smeniti sadašnjeg direktora, pa da ćemo izdati prostor B92 do toga da smo nesposobni. Zaslužili smo bar dva-tri meseca da ponudimo naš plan i pokušamo da ga realizujemo. Dom omladine je do sada slabo komunicirao sa donatorima, ali to će se promeniti. Sada pregovaramo sa stranim kulturnim centrima i radićemo da svet dovedemo ovde i obrnuto. Sve što mogu da kažem jeste da će se u narednih mesec dana videti da li će taj prostor moći da proradi i kako će izgledati."
      
       ANA OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu