NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Strip zavera

Zoran Penevski

      Četvrto izdanje domaćeg stripa u izdanju Samizdat B92 -"Grafička zavera 4" - uokvirilo je prošlonedeljnu izložbu u "Reksu" koja je predstavila dvadesetak mladih strip crtača. Neki od njih, zajedno sa već poznatim imenima, nalaze se i u novom strip izdanju u koloru. To je krug beogradskih đaka Rastka Ćirića, Dušan Pavlić, Milan Pavlović, Ivan Grubanov i drugi, kao i novosadski trio, Goran Josić, Ivica Stevanović i Nenad Lazić, koji je premijerno predstavljen. Izdanje je podeljeno u pet delova sa ciljem da pokaže neke osnovne stilske i tematske pravce domaćih autora. Zoran Penevski, urednik "Grafičke zavere", za NIN kaže:
       "Strip u Srbiji veoma je žilav i ovo, do sada možda
       najambicioznije izdanje, to pokazuje. Predstavljeni su talentovani, likovno obrazovani autori, debitanti, kao i svetski priznati umetnici. Osnovnu poetsku odrednicu
       srpskog stripa na početku 21. veka treba tražiti u spektru vrlo individualne groteskne ironije. Ekspresivan, gorko-smešan ili nadrealno hladan, svet mladih stripara uvek dolazi kroz prizmu vrlo ličnog tumačenja stvarnosti."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu