NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poltronski laskavo

Kako je hrvatska javnost propratila kulturni događaj sezone na Brionima

      Politička "persona non grata" zagrebačka glumica Mira Furlan naglo se pretvorila u miljenicu svih pozorišnih kritičara, novinara i publike u Hrvatskoj. U nacionalnim kulturnim krugovima ne prestaje da se govori o njenoj harizmi koja, s impresivnom lakoćom, sve ostale glumce gura u drugi plan, a od najlošijeg teksta ume da stvori remek-delo glumačke interpretacije. Mira Furlan blista u Euripidovoj "Medeji" režiserke Lenke Udovički, hvale je i premijer i predsednik države, oduševila je i šefa domaće diplomatije, istarskog župana, veliku britansku pozorišnu glumicu Vanesu Redgrejv i mnoge, mnoge druge.
       Euripidova "Medeja" postala je hrvatski kulturni događaj godine, još mnogo pre nego što je održana generalna proba predstave. Posle nekoliko frenetičnih aplauza kojima ju je publika dočekala na pretpremijerama i premijeri, Mira Furlan opisala je da se veoma trudila da u ovoj predstavi da najbolje od sebe i da su gledaoci to očito prepoznali. Uglavnom istarskoj publici, ali i mnogobrojnoj političkoj eliti Hrvatske, pa i poklonicima dobre glume iz čitave zemlje i inostranstva, nije smetao ni pljusak koji je zasipao scenu, ni nestanak struje zbog koje su se i glumci i publika jedva prepoznavali u mraku. Cinici kažu da je i to bilo bolje nego da glumci u prvim redovima publike prepoznaju one koji su, ranijih godina, od njih okretali glavu.
       Logično pitanje koje se postavilo posle bujice, na momente čak i poltronski laskavih kritika predstavi "Medeja" i glumi Mire Furlan, bilo je zašto se to događa baš u Istri i baš na Brionima i baš van institucionalnih teatara u Hrvatskoj. Tim pre što su i Miri Furlan i Radetu Šerbedžiji postavljana pitanja tipa "zašto su pobjegli iz Hrvatske i napustili HNK?", premda bi na to mnogo bolje mogli da odgovore mnogi od novinara, kritičara, glumaca i političara koji danas oduševljeno hvale njihov nastup na tvrđavi Minor na Malom Brionu.
       Rade Šerbedžija odlučio je da ne doliva ulje na vatru. Živi u Londonu, priznat je u glumačkom svetu Evrope, nastupa i u pozorištu i na filmu i više ga ne uzrujavaju lokalni politikanti. "Bilo pa prošlo, novo je došlo, bilo ovako, bilo onako", pevuši Kralj Lir sa Briona, Hamlet iz zagrebačkog HNK-a, Leone Glembaj iz zagrebačke "Gavele".
       Tvrdi da Istra i Brioni za njega nisu azil unutar Hrvatske i najavljuje da bi "Kralj Lir" teatra "Ulisis" uskoro možda mogao da dođe i pred zagrebačku publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ne krije da je prijatelj sa premijerom Ivicom Račanom, ali ne krije ni da Račan nije učinio ništa kako bi poboljšao finansijsku situaciju teatra "Ulisis". Posle "Medeje", Račan je rekao kako je ovu Euripidovu dramu gledao nekoliko puta, ali je na Brionima ona bila poseban doživljaj. Premijer predviđa da je to ujedno i prava ulaznica za evropska pozorišta i pri tom zaboravlja da je smer glumačkih sudbina kojima površno deli komplimente bio upravo suprotan. Posle sjajnih karijera van matične zemlje i nastupa u Evropi i SAD, oni su došli da se pokažu i domaćoj publici. Nisu im Brioni omogućili da se proslave van Hrvatske, nego su u vlastitoj zemlji doživeli ekskomunikaciju koja im je pomogla da svoje talente sagledaju i očima drugih ljudi, kultura i jezika. Sve dok se u domaćoj kulturi i dnevnoj politici ova činjenica ne shvati dovoljno ozbiljno, Rade Šerbedžija i dalje će, prilikom svakog nastupa u ovdašnjoj javnosti, biti primoravan da odgovara da li je, recimo, dovoljno oštro kritikovao Slobodana Miloševića, zašto je sarađivao sa Ljubišom Ristićem, je li zaista mislio da Ante Marković može da zaustavi raspad Jugoslavije i rat u Hrvatskoj itd...
       Istovremeno, neke su se stvari pretvorile u prećutne istine koje su, kao, same po sebi razumljive. Jedna od njih je floskula da su se Mira Furlan i Rade Šerbedžija ponovo vratili u Hrvatsku zato što su "njihovi prijatelji opet došli na vlast". Kad bi se napravila "partijska analiza" publike koja je na Brionima gledala "Medeju" i "Kralja Lira", možda bi zaista i moglo da se utvrdi da je među njima više ljudi koji su skloni aktuelnoj koaliciji koja danas vlada Hrvatskom, nego Hrvatskoj demokratskoj zajednici koja je pre dve godine na izborima izgubila vlast.
       Činjenica je, međutim, i to da su se i Stipe Mesić i Ivica Račan, i Tonino Picula i Ivan Jakovčić odlučili za Šekspira i Euripida na Brionima, dok je, recimo, predsednik HDZ-a Ivo Sanader ovog leta preferirao "Sinjsku alku". Vrlo je verovatno da u ovakvom izboru ima više pragmatične politike, nego pravih sklonosti (ili je, u najboljem slučaju, i jedno, i drugo usko povezano), ali je istina i to da ni Mira Furlan, ni Aleksandar Cvjetković, ni Boris Kavaca, ni Dubravka Miletić u "Medeji" nisu glumili zbog svoje partijske obaveze, nego zbog glumačkog poziva i talenta koji je očito preživeo sve mimikrije političara, kritičara i publike.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu