NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Internet, novinarstvo i rat

      Rat u Iraku je počeo. Nenadano, Amerikanci su dozvolili novinarima da ‘idu’ sa trupama, ali tu postoji i “kvaka 22”. Naime, novinari koji idu sa trupama moraju da potpišu papir da neće izveštavati o nečemu što može naškoditi operacijama - znači sve je cenzurisano. Irak je ovaj put bolje pripremljen za medijski rat, naročito TV stanice, kao što su TV Dubai i Al Džazira, koje maksimalno koriste činjenicu da im je pristup svuda dozvoljen.
       Često se pitamo koji je od novinskih medija najbolji, naročito sada kad je televizija povećala svoje mogućnosti a pojavio se novi medij - Internet. Radio je kao i uvek najbrži, televizija pokriva slikom i ono što se ne može reći i opisati, a novine mogu da daju i opširne opise, detaljne analize i komentare.
       Internet može sve to istovremeno i mnogo brže, kao što se i pretpostavljalo. Ako pratite rat na Internetu mogli ste da primetite da su brojni sajtovi zvaničnih medija iz svojih veblogova izbacili reklame (pop-ups). Nije popularno koristiti rat za stvaranje profita. Ili jeste, samo još nije pronađen način kako da se to bezbolno izvede?
       Dopisnik Si-En-Ena Kevin Sajts ima tri dužnosti. On izveštava za televizijski program Si-En-En, piše članke (iza scene za Si-En-En) koji se kasnije objavljuju i vodi sopstveni multimedijalni veblog ispunjen fotografijama, audio-snimcima, video-snimcima i tekstovima.
       Antiratni aktivisti izveštavaju za ElectronicIraq.net čak i za vreme vazdušnih napada.
       Jedan od najzanimljivijih sajtova u svetu on-line novinarstva i veblogova je “Where is Raed?” iza kojeg stoji neko ko se naziva Salam Pax, koji tvrdi da je u Bagdadu i prenosi, veoma verno događaje i svedočenja ljudi iz Bagdada. Bob Saliven iz MSNBC kaže da ne može da potvrdi da je taj čovek zaista u Bagdadu, ali njegove snimke i izveštaje smatra istinitim i vrednim.
       Bi-Bi-Si je pokazao kako jedan veliki, zvanični medij može da izveštava uz pomoć brojnih veblog dopisnika sa fronta i iz okolnih zemalja.
       Pored brojnih sajtova koji su ‘iznikli’ pre i od početka rata, na nekim ‘starim’ poznatim, kao što je cdžberjournalist.net koji daje linkove ka sajtovima na kojima su razni izveštaji iz rata.
       Kao što se očekivalo on-line novinarstvo pokazalo je svoju veliku prilagodljivost i velike mogućnosti i u praksi. Tužno je to što se to najbolje pokazalo baš u ratu, ali ovaj novi medij je dokazao ono što se do sada samo pretpostavljalo. Time je još više izazvana pažnja velikih, glavnih medija koji neće propustiti da iskoriste nove mogućnosti. Ko zna koliki bi uspeh veb novinarstvo imalo i do sada i koliko bi ugrozilo tradicionalne vrste novinarstva da su rešene još nekolike stvari. Pre svega u vezi sa novcem.
       Naime, još uvek nije pronađen način kako da se zaradi, a u mnogim zemljama pristup Internetu predstavlja stvar privilegovanih - onih koji mogu da kupe kompjuter i koji imaju potrebna tehnološka znanja (znači obrazovanih).                                    
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu