NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
S A R S

      Rolingstonsi su nedavno preskočili Hongkong na svojoj turneji po Dalekom istoku zbog SARS-a. Naš narod se pita hoće li nas bar jedna nevolja mimoići - SARS. Na našem aerodromu nas dočekuju carinici sa svetlozelenom hirurškom maskom preko usta - zbog SARS-a. Šta li je taj SARS?
       SARS je skraćenica za novo plućno oboljenje Severe Acute Respiratory Syndrome (jaki akutni respiratorni sindrom), koji se u svetskim medijima zove i “atipična pneumonija”. Reč je o novom oboljenju, po simptomima sličnom gripu, a izaziva ga virus, koji nije sličan gripu, već po život bezopasnom običnom nazebu. Loptasti korona-virus sa svojim kratkim kvačicama izgleda kao čičak koji nam se zalepi po pantalonama posle šetnje po prirodi.
       Simptomi su iznenadna visoka temperatura, preko 38 stepeni, suvo kašljanje i smrtonosni ishod, češći nego kod sadašnjih zapaljenja pluća i gripa. Pokazalo se da poznati antibiotici nisu dovoljno efikasni. Posebnu paniku izazvao je veoma visok stepen zaraznosti. Dovoljno je da vam se inficirani iskašlje u lice.
       Bolest se surovo poigrala sa italijanskim lekarom Karlom Urbanijem. On, koji je prvi dijagnosticirao atipičnu pneumoniju (SARS) kao posebno oboljenje, razboleo se od nje već prvih nedelja epidemije i u Tajvanu umro 28. marta.
       Ispitivanja su pokazala da se nulti bolesnik pojavio još prošle jeseni u gradu Fošan u kineskoj jugozapadnoj provinciji Guandung nedaleko od Hongkonga. Ali su kineske vlasti dugo krile njegovu pojavu. Naučnici smatraju da je virus SARS-a prešao na ljude sa domaćih životinja u mutiranom obliku.
       Istorija medicine pamti panepidemiju španskog gripa 1918-19. godine. Odnela je više žrtava (20 miliona) nego ceo Prvi svetski rat koji se taman završavao.
       Svetska stručna javnost poslednjih dana očigledno smiruje paniku, ali poziva i dalje na opreznost. Utešno je recimo to da nove generacije zaraženih donose sve blaže simptome bolesti. Ako ne umre (a njih je 3,4 odsto), bolesnik počinje da se oporavlja već posle pet, šest dana. Posebno se naglašava da smrtnost ipak nije velika. U Kini je umrlo oko pedeset zaraženih od oko 1 300 slučajeva (od ukupno 2 500 slučajeva zabeleženih u svetu do prošle subote, sa samo dvadesetak u Evropi).
       Na našem aerodromu su oprezniji nego na većini evropskih aerodroma, koje sam nedavno posetio. (Recimo, na dablinskom aerodromu nisam prošao nikakvu posebnu kontrolu, iako je u Irskoj zabeležen jedan slučaj atipičnog zapaljenja pluća). Jednom smo i mi napredniji! Ljubazna devojka na surčinskom aerodromu svima daje po listić na kojem se nalaže putniku da se, ukoliko oseti simptome sumnjive na SARS, odmah javi najbližoj zdravstvenoj ustanovi.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu