2526, maj 27 1999

RAT STRUJOM

UBIJANJE NISKOG NAPONA

Zrtve unistavanja razvodnih i sabirnih centara elektroprivrede konvencionalnim bombama, bice civili, jer u ukupnoj potrosnji struje u Jugoslaviji domacinstva ucestvuju sa 60 procenata, a puna cena patnji bice vidljiva u zimu

Cela Srbija lici na osudjenika na elektricnoj stolici. Samo je nacin ubijanja promenjen: teorija kaze da visoki napon zrtvu ubija trenutno i gotovo bez patnji. Raketiranje elektroenegretskog sistema ubija stanovnistvo u Srbiji polako, u nepravilnim razmacima i svaki put - surovije.

Tokom proslog vikenda NATO je konvencionalnim bombama gadjao i unistio takozvane razvodne i sabirne centre energetskog sistema. U saopstenju koje je izdala Elektroprivreda Srbije(EPS) kaze se da su pogodjeni najznacajniji kapaciteti za prenos struje, sto je iz pogona izbacilo i najvece proizvodne kapacitete u Srbiji: hidroelektranu "Djerdap", termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu, i blok A u "Kolubari".

Primera radi, raketirano postrojenje "Novi Sad 3" je kljucno za snabdevanje strujom cele Vojvodine jer je rec o glavnom cvoristu i glavnoj vezi ovog dela energetskog sistema s Obrenovcem.

U utorak su ponovo razoreni dalekovodi od obrenovackih termoelektrana do Beograda zbog kojih je EPS najavio havarijska iskljucenja.

"Cak i kad bismo mogli da proizvedemo snagu i energiju, mi ne mozemo pravilno da ih raspodelimo prioritetnim potrosacima jer su distributivni putevi kojima se struja prenosi ugrozeni", kaze za NIN Jovan Mandic, nekada jedan od vrhunskih strucnjaka EPS-a, a danas privatnik. To je onaj carobnjak koji je u vreme Vidovdanskog sabora u sekundi gasio sva svetla u Beogradu. Tada je glavni grad mrak dozivljavao kao znak politickog bunta, a danas cami u pomrcini i bez vode.

Godinu dana za dalekovod

U prvoj fazi, kada je NATO gadjao postrojenja EPS-a samo grafitnim bombama, domacinstva u Srbiji ostajala su bez struje privremeno. "Nasi momci su se izvestili da te grafitne bombe ciste emulzijama i drugim sredstvima i da vracaju ceo sistem u red vrlo brzo", kaze Mandic. "Ali otkad je NATO poceo da koristi klasicne bombe unisteni su visokonaponski dalekovodi od 400 i 220 hiljada volti. Svaki od delova za popravku je uzasno skup, a nasa industrija nece moci da proizvede sve sto nam treba."

Vukoman Popovic, direktor "Elektroistoka", kaze da je za montiranje opreme koja kosta milione dolara, potrebno najmanje godinu dana. "Gradjani nece moci da se greju na struju i treba da nabave druge energente. Vec sada treba oprezno da koriste masine za ves i zamrzivace, a elektricne sporete i bojlere gotovo da ne treba uopste da ukljucuju", upozorio je Popovic.

Svaka drzava, pa i nasa ima svoj plan prioriteta po kome se struja prvo ukljucuje bolnicama, vodovodima i pekarama, ali su poslednja razaranja onemogucila da taj sistem funkcionise i zbog toga su nedostatak vode i nestasica hleba bili tezi nego u prva dva navrata.

Iako je leto, ima ozbiljnih razloga za zabrinutost: Jugoslaviji su uvedene sankcije na uvoz opreme za energetiku, a drzava i ovako nema para. U elektroenergetski sistem se vec godinama ne ulaze, i on je i pre ovog rata bio zrtva pogresne ekonomske politike, koja je niskom cenom struje cuvala socijalni mir. Od 1985. do 1990. godine u energetiku je ulozeno tri milijarde dolara, a od 1990. do 1995. godine manje od 300 miliona dolara.

"Ako NATO vise ne bi unistio nijedno postrojenje, nasi strucnjaci mogli bi da sistem 'prevezu' tako da za stanovnistvo, zimus, naravno uz restrikcije, ipak ima struje. Pretpostavljam da u to vreme industrija gotovo uopste nece raditi", kaze Mandic, ali tvrdi da ce situacija sigurno biti kriticna.

Pravo na istinu

Na brifinzima NATO-a vec je najavljeno da ce se sa politikom kombinovanih udara, klasicnim i grafitnim bombama nastaviti. "U tom slucaju, necemo imati sanse", kaze Mandic, ogorcen sto su glavne zrtve udara NATO-a upravo civili.

Oko 60 odsto od ukupno instalisane snage otpada na domacinstva. "Ne bih sad da ponavljam ono sto vec zvuci srceparajuce, da su to udari na bolnice i porodilista. Ipak, sve ovo sto se desava sa strujom pokazuje da smo mi kao narod zrtveni cilj politike NATO-a, a nas predsednik samo sredstvo."

U zimu, stanovnistvo koristi i do 80 odsto ukupno proizvedene struje, a u ledenim danima, sistem je, i pre nego sto se ovo desilo, bio stalno na ivici pucanja. Tokom prethodne zime, vrsno opterecenje podignuto je na 147 hiljada megavata, a EPS je gotovo stalno uvozio struju.

"Upotreba razornih bombi govori da je NATO ozbiljno odlucio da nas maltretira", smatra Mandic, i kaze da se nimalo ne treba podsmevati srpskim porodicama, koje, cak i u centru Beograda, nabavljaju sporete na drva. "Na njima moze da se kuva, da se pere, a sulundar, ako treba, moze da se izbaci i kroz prozor", kaze on.

Neke velike pekare vec su pocele da prebacuju deo proizvodnje hleba na starinsko pecenje na ugalj i drva.

Ukupna instalisana snaga svih elektroenergetskih kapaciteta je 8 700 megavata, a pet proizvodnih kapaciteta koji su manje ili vise za dugo izbaceni iz upotrebe cine najmanje jednu trecinu ukupne proizvodnje struje. Samo onesposobljeni blok A u TE Nikola Tesla proizvodi 1 500 megavata, a drugi po velicini HE Djerdap 1 058 megavata.

Mnogi strucnjaci tvrde da stanovnistvo ima predstavu samo o trenutnim patnjama izazvanim nestankom struje i, konsekventnim, nestankom vode. Oni upozoravaju da bi ljudima moralo da se jasno i otvoreno objasni kakve su dugorocne posledice dosadasnjih razaranja. Pre svega stanovnistvu u gradovima koji ce, kako nas poucavaju i prethodni ratovi, najteze podneti oskudicu hrane i zimsku hladnocu.

TANjA JAKOBICopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.