2526, maj 27 1999

SEDAM DANA

Cetvrtak, 20. maj

Avioni NATO su sa cetiri projektila gadjali skladiste "Jugopetrola" u Radnickoj ulici na Cukarici. Nekoliko jakih detonacija culo se oko 20.20 u tom delu Beograda, kada su avioni NATO-a u niskom letu bombardovali Jugopetrolovo skladiste.

Sef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je da "na papiru vec postoji prva varijanta rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu", iako postoji jos niz neresenih pitanja.

Rusija je "ponovo odlucno osudila zlocinacka dejstva avijacije NATO" u SRJ, navodi se u saopstenju ruskog Ministarstva inostranih poslova. U saopstenju se istice da je nocas u do sada najzescem napadu na Beograd, direktnim pogotkom dve rakete unistena jedna zgrada Klinicko-bolnickog centra "Dr Dragisa Misovic", kao i da je ostecena rezidencija svedskog ambasadora.

Malo je verovatno da 19 clanica NATO moze da dodje do konsenzusa o invaziji Kosova i upotrebi armije sa vise od 100 000 ljudi, rekao je jedan visoki funkcioner saveza.

SAD smatraju da osnovnu ulogu u obnovi Jugoslavije i pruzanju pomoci drugim balkanskim drzavama koje su stradale od vojne operacije NATO protiv SRJ, treba da imaju drzave EU, izjavio je izvrsni direktor americke agencije za medjunarodni razvoj Donald Presli.

SAD i Velika Britanija su uputile usmeno izvinjenje Svedskoj nakon sto je rezidencija ambasadora te zemlje u SRJ ostecena u natovskom bombardovanju beogradske bolnice "Dr Dragisa Misovic", saznaje se iz zvanicnih izvora u Stokholmu.

PEKING - Predstavnik za stampu Ministarstva inostranih poslova Kine Yu Bangcao izjavio je da kineski narod nece biti zadovoljan dok ne dobije konkretne odgovore na konkretna pitanja povodom bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, 7. maja, u kojoj su poginiula tri Kineza, a vise ih je ranjeno.

Petak, 21. maj

ISTOK - Avijacija NATO je u dva navrata bombardovala Kazneno- popravni dom u Istoku, usmrtivsi preko stotinu osoba.

Ponovo je gadjano skladiste "Jugopetrola" u Smederevu, sire podrucje Pozege, Kraljeva, Bora Velike Plane, Nisa, Uzica, Leskovca, Pirota, vise gradova i sela na Kosovu.

Separatisticka OVK deluje jos samo u podrucjima oko Kosovske Mitrovice, Suve Reke, kao i, u manjoj meri, u okolini Decana, rekli su dobro obavesteni srpski izvori u Pristini.

NATO mora da bude otvoren i za druge mogucnosti, osim vazdusnih udara, jer na ovom stupnju niko ne moze da garantuje da ce vazdusna kampanja do jeseni proizvesti zeljene efekte, saopstio je Pentagon.

Za Jugoslaviju je prihvatljiva misija UN na Kosovu o cijem bi obimu, mandatu i modalitetima dogovor bio postignut u direktnom dijalogu predstavnika SRJ i UN, izjavio je portparol Saveznog ministarstva za inostrane poslove Nebojsa Vujovic.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic je u razgovoru sa delegacijom grckog parlamenta rekao da "pored teskih zlocina koji neprekidno izazivaju stradanje ljudi i unistavanje SRJ, postoji i jedan veliki zlocin o kojem se malo govori, a koji je takodje izvrsio NATO", javljaju beogradski mediji. "Radi se o podloj optuzbi nase drzave za egzodus Albanaca sa Kosova", rekao je Milosevic.

Misija SR Jugoslavije u Briselu uputila je institucijama EU i predstavnicima njenih zemalja clanica protest zbog bombardovanja NATO civilnih podrucja u Jugoslaviji i razaranja bolnice "Dr Dragisa Misovic" u gradskom jezgru Beograda.

Subota, 22.maj

Posle kvarova na nekoliko najznacajnijih elektroenergetskih postrojenja u Srbiji usled napada avijacije NATO Elektroprivreda Srbije (EPS) uspela je da obezbedi snabdevanje elektricnom energijom svih prioritetnih potrosaca u Srbiji, saopstio je EPS. Na meti NATO aviona bili su i Pristina, kosovska opstina Klina, Kosovska Mitrovica, podrucje Leskovca...Protivvazdusna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je u subotu jedan avion NATO-a nad Leskovcem, javili su lokalni mediji.

Radio-televizija Srbije negirala je tvrdnje predstavnika NATO-a da se teritorija Republike Srpske ne koristi za napade na SR Jugoslaviju. RTS je emitovala snimke iz okoline Prnjavora na kojima se vidi kako avion-cisterna NATO-a kruzi nad teritorijom RS, a pridruzuju mu se dva manja aviona koji u letu pune rezervoare.

Portparol NATO-a u Briselu Yejmi Sej potvrdio je da su avioni alijanse bombardovali zatvor u Istoku, ali je, isto kao i vojni predstavnik NATO-a, general Valter Jerc, rekao da je "NATO tamo gadjao vojni kompleks".

Grupa od 18 borbenih aviona F-18 americkog ratnog vazduhoplovstva sletela je u madjarsku vazduhoplovnu bazu Tasar. NATO je najavio da ce poslati 24 takva aviona u Madjarsku, koji ce ucestvovati u bombardovanju Jugoslavije.

Americki borbeni helikopter tipa "apac" nije se pocetkom meseca srusio na severu Albanije zbog tehnickog kvara, kako je saopstio Pentagon, vec je, bez sumnje, pogodjen vatrom jugoslovenske protivvazdusne odbrane, pise nemacki nedeljnik "Njelt am Zontag".

Komitet za zaustavljanje ucesca Kanade u ratu protiv Jugoslavije, koga je formiralo nekoliko uglednih javnih licnosti, pravnika i univerzitetskih profesora, zatrazio je od Haskog tribunala istragu protiv 67 osoba, najodgovornijih za bombardovanje Jugoslavije.

Evropski konzorcijum Eutelsat, koji je vlasnik satelita preko kojeg Radio televizija Srbije emituje svoj program, najavio je da ce prestati da prenosi program srpske drzavne televizije, saopstilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova.

Nedelja, 23. maj

NATO je tokom 60. noci agresije na SRJ bombardovao najvece razvodno postrojenje i trafo-stanicu u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu. Tim dejstvima iz pogona je izbaceno i nekoliko vaznih dalekovoda od Obrenovca prema Beogradu sto je dovelo do nestanka struje u vecem delu Beograda. Gadjani su i ciljevi na podrucju Beograda, Sapca, Kursumlije, Leskovca, Sremske Mitrovice, Uzica kao i vise ciljeva na teritoriji Kosova.

Srpski pokret obnove ocenio je da ponovljeni napadi NATO-a na elektroenergetski sistem Srbije predstavljaju "ogoljeni genocid" i zahtevaju hitno reagovanje UN, OEBS-a i Evropske unije.

Potpredsednik Demokratske stranke Slobodan Vuksanovic zatrazio je od nadleznih organa da sprece dalje napade na sediste DS i zastite clanstvo te stranke od "nepoznatih napadaca".

Zamenik komandanta snaga NATO-a u Makedoniji, italijanski general Pjero Djovaneti, izjavio je da je invazija Severnoatlantske alijanse kopnenim trupama na Kosovo "iskljucena, zato sto je previse opasna... cak i ako tamo ostane samo sto srpskih vojnika".

Ponedeljak, 24. maj

Avijacija NATO-a je gadjala repetitor u opstini Gayin Han nedaleko od Nisa, kao i po ko zna koji put rafineriju nafte u Novom Sadu. Treci dan uzastopno NATO je razornim projektilima gadjao elektroenergetska postrojenja u Novom Sadu, Nisu i Kostolcu, zbog cega je veliki deo Srbije ostao bez struje.

Zvanicnici NATO-a su u Briselu saopstili da je Severnoatlantski savez u Jugoslaviji bombardovao "samo elektricne centrale i mrezu" da bi "oslabio jugoslovensku vojsku". Portparol NATO-a Piter Danijel je rekao da je "nestasica vode samo posledica presecanja dotoka elektroenergije".

Predsednik Predsednistva BiH Zivko Radisic najostrije je osudio koriscenje vazdusnog prostora BiH za vazdusne napade na SRJ i to ocenio kao "krsenje suverenosti BiH".

Italijanski ambasador u SR Jugoslaviji Rikardo Sesa vratio se iz Rima u Beograd. Od ambasadora zapadnih zemalja clanica Zapadne vojne alijanse, u Beogradu je, pored italijanskog, trenutno prisutan jedino ambasador Grcke, koji prestonicu SRJ nije ni napustao.

Policija u Cacku privela je na informativni razgovor pet gradjana tog grada - lekara pedijatra Mirjanu Hercog, opstinskog pravobranioca Vericu Barac, profesora Nadu Despotovic, profesora u penziji Milana Bozovica i novinara Vesnu Bjelic. Protiv njih je poveden skraceni prekrsajni postupak na osnovu Uredbe o okupljanju gradjana za vreme ratnog stanja.

Elektroprivreda Srbije je saopstila da je uspostavljanje funkcionisanja elektroenergetskog sistema veoma otezano, jer je "avijacija NATO-a unistila pet najznacajnijih prenosnih kapaciteta".

U ukupno 48 napada na Nis od 24. marta poginule su 32 osobe, izjavio je komandant Civilne zastite za odbranu Nisa Jovan Zlatic. Na teritoriju grada je do 17. maja palo 243 projektila i 16 tovara kasetnih bombi, tesko je ranjeno 85, a lakse oko 120 gradjana.

Utorak, 25. maj

U nastavku bombardovanja vise ciljeva u SRJ NATO je gadjao sire podrucje Beograda, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Bara kao i mesta u kosovskim opstinama Pristina, Stimlje, Vucitrn, Djakovica, Klina, Suva Reka, Lipljan, Bujanovac. Prilikom bombardovanja Sapca i sela Ribari pet osoba je ranjeno dok je jedna podlegla povredama.

NATO je odlucio da "mirovne snage" predvidjene za ulazak na Kosovo po mirovnom sporazumu poveca na 45 000 vojnika, rekao je generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Medjunarodni komitet Crvenog krsta saopstio je da je Na Kosovo vratio ljude da ponovo otvore stalnu kancelariju.

NATO je priznao da zna da bombardovanjem elektroenergetskog sistema kaznjava stanovnistvo SRJ. "Dobro znamo da VJ ima mnogo pomocnih generatora za napajanje strujom", rekao je portparol NATO- a Dzejmi Sej.

Sef ruske diplomatije Igor Ivanov izjavio je da odnosi Rusije i NATO-a "nece moci da budu isti kao pre 24. marta", kada je NATO poceo bombardovanje SRJ. Sreda, 26. maj

Treci put od pocetka agresije NATO je napao zgradu Televizije Novi Sad a na meti aviona NATO-a nasla su se i skladista "Jugopetrola" u Boru i Prahovu dok su ponovo granatirana podrucja Leskovca, Pirota, Pozarevca, Uzica, Kursumlije, Pristine...

Protivvazdusna odbrana VJ oborila je, prema objavljivanju beogradskih medija, dva aviona od kojih je jedan tipa "tornado". Isti izvori navode da je slican avion oboren i prethodnog dana kod Kline na Kosovu.

Americki senat je odbacio meru koja bi zabranila upotrebu kopnenih snaga u Jugoslaviji bez dozvole Kongresa. Mera koja bi ogranicila upotrebu kopnenih snaga "najgori je signal koji bismo mogli dati usred sukoba", rekao je senator iz Micigena, demokrata Karl Levin.

Komandant NATO-a Vesli Klark u izvestaju generalnom sekretaru alijanse Havijeru Solani ostao je pri verziji da je bombardovanje kineske ambasade u Beogradu bilo posledica netacnih mapa. U izvestaju se tvrdi da su mape bile slabo inovirane, a da su pojedine lokacije u njih bile pogresno dodavane, rekao je anonimni funkcioner zapadnog vojnog saveza.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.