2526, maj 27 1999

NASI SPORTISTI U SVETU

STIZU SRBI, SAMO DA POBEDE !

Kako je i zasto nas covek iz sela Bacine postao indijanski poglavica. Irci garantuju nasim fudbalerima "osecaj kao kod kuce"

Pocetkom sezdesetih godina KUD "Branko Krsmanovic" gostovao je u Sjedinjenim Drzavama. Bila je to kultna turneja i reprezentativno predstavljanje Jugoslavije u SAD. Broz ranije nije dozvoljavao takva putovanja da se ne bi mnogo "talasalo" pri povratku u zemlju. Na toj turneji neko od igraca "Krsmanca" predlozio je da vide pravog Indijanca. Qubazni domacini su im uslisili zelju. I videli su, cak i vise,"pravog pravcatog" poglavicu. I dok je poglavica salutirao prisutnim turistima, nekome se iz grupe oteo glas: "Boze, al' je ruzan!" Pravi "pravcati" poglavica zaista nije bio lepotan: sa orlovskim nosem, bojama na licu i sarenim perjem na glavi. A onda se, na opste zaprepascenje, otelo i poglavici: "Majka ti je ruzna!" Ispostavilo se da je poglavica bio "pravi pravcati" Srbin. Damjan Milenkovic iz sela Bacine, u temnickom ataru. Po sopstvenom kazivanju, emigrirao je u SAD da bi igrao fudbal. Ali, za fudbal, onaj pravi evropski, niko nije hajao u zemlji Americi. Morao je da postane Indijanac!

Nesto kasnije, fudbalski bard dr Aleksandar Obradovic uspece da "zacne" najpopularniji sport u svetu i u Americi. Preko Atlantika fudbalsku srecu potrazili su: Antic, Stojanovic, Gavric, Tomic, Djukic, kasnije i Bogicevic, Dimitrijevic, Stamenkovic... Deviza svih bila je ista: "Stizemo, samo da pobedimo"! Ona je opsteprihvacena i danas.

Spanci i Grci

Danas je svet preplavljen nasim sportistima bez kojih, jednostavno, tamosnji klubovi se ne mogu ni zamisliti. Prednjaci Spanija u cijim klubovima "prve divizije" igra kompletan tim jugoslovenskih fudbalskih reprezentativaca i jos nesto pride. Svakako da je najpopularniji Predrag Mijatovic iz "Real Madrida", zatim Jovan Stankovic ("Majorka"), Slavisa Jokanovic ("Tenerife"), Albert Nadj ("Ovijedo"), Miroslav Djukic ("Valensija"), Veljko Paunovic ("Majorka"), Savo Milosevic ("Saragosa"), Darko Kovacevic ("Real socijedad")...

Kosarkasi "Barselone" sampioni su Spanije za ovu godinu. U odlucujucoj utakmici pobedili su tim "Kaha Sanfernando". Presudno u tom susretu bilo je znanje i iskustvo jugoslovenskog reprezentativca i kapitena Sase Djordjevica, a u timu "Barselone" odlicno je igrao i Milan Gurovic, reprezentativni kandidat za sampionat Evrope koji se od 21. juna igra u Francuskoj. Medju vodecim igracima sampionata Spanije nalaze se i reprezentativci Miroslav Beric i Nikola Loncar. Sve to nije bilo dovoljno da se najjaca selekcija Jugoslavije nadje u Spaniji na dva turnira, u Huevli i Hihonu, a bio im je urucen poziv. Na predlog Ministarstva za sport, ali i preporuku Evropske unije, vlada Spanije nije dozvolila ulazak u svoju zemlju aktuelnim kosarkaskim sampionima sveta! Protest je stigao iz Katalonije, dela drzave Spanije, koji odavno prizeljkuje samostalnost i gde igraju pomenuti jugoslovenski kosarkasi.

Slucaj rukometnih reprezentativaca Jugoslavije je isti. I njima je zabranjeno ucestvovanje na turniru u Spaniji zbog ove preporuke. Juniorska odbojkaska reprezentacija nece igrati na sampionatu sveta, jer nije igrala u kvalifikacijama u Spaniji zbog pomenutih razloga.

Uspeh grckih klubova u nacionalnom sampionatu iskljucivo je zasluga jugoslovenskih igraca i trenera. Dusan Bajevic je sa fudbalskim timom "Olimpijakos" potvrdio sampionsku titulu. Do titule je stigao i odbojkaski "Olimpijakos" koji predvodi Zoran Gajic, savezni trener reprezentacije Jugoslavije i igrac Goran Vujevic. Posle uspeha Zoran Gajic je za NIN kratko rekao: "Valjda je svima jasno da su Srbi veciti pobednici."

Jos jedan tim iz velike sportske porodice, bogatog vlasnika "Olimpijakosa" Kokalisa, postao je grcki sampion. To je vaterpolo klub ciji je strucni vodja Nikola Stamenic, selektor reprezentacije Jugoslavije. Sa Dejanom Bodirogom i trenerom Slobodanom Suboticem "Panatenaikos" je stigao do kosarkaske titule. Eto zasto nas cene u Grckoj!

Sa Sinisom Mihajlovicem i Dejanom Stankovicem, fudbalskim reprezentativcima Jugoslavije, rimski "Lacio" je osvojio jedinu interncionalnu titulu od svog postojanja - pobednik u Kupu nacionalnih kupova Evrope.

Mi i Irci - braca

I dok jugoslovenski sportisti (u pojedinacnoj konkurenciji) postizu nesumnjiv uspeh na tlu ostatka sveta, dotle ih na reprezentativnom (ekipnom) nivou svi zele da eliminisu, izopste, diskvalifikuju uz upotrebu neshvatljive odredbe: "Srbi su genocidan narod."

U ponedeljak se iz Dablina vratio Branko Bulatovic, generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije gde je u glavnom gradu Republike Irske boravio da utanaci sve formalnosti oko predstojeceg kvalifikacionog meca za EURO 2000. (5. juna) sa tamosnjom reprezentacijom. Prvi operativac FSJ tvrdi da je u Dablinu imao konstruktivne i srdacne razgovore, ali bez uobicajenog protokola. Takodje da su predstavnici Fudbalske asocijacije Irske nasim fudbalerima garantovali "osecaj kao kod kuce".

Na brifingu u polumracnim prostorijama FSJ (nije bilo struje) pojavila se izvesna novinarka iz Republike Irske. Ocigledno zalutala u svet fudbala, sto je i priznala prisutnima, upitala je da li se u Jugoslaviji boje putovanja u Dablin, i da li Jugosloveni zaista misle da mogu da pobede!? Odgovor je stigao od Milovana Djorica, selektora mlade reprezentacije: "Mi i Irci smo kao braca. Stizemo samo da pobedimo." Zbunjena Irkinja vise nije postavljala uzbudjujuca pitanja.

ALEKSANDAR MIHAJLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.