2526, maj 27 1999


PRICA U POGRESNOM PRAVCU?

PRICA U POGRESNOM PRAVCU?

Novi predlozi za podelu Kosova i sve ucestaliji demantiji razmatranja takve opcije otvaraju prostor spekulacijama po principu "gde ima vatre ima i dima"

Velika i mala "holbrukovanja" sa mnogo potencijalnih Holbruka nastavljaju se uz sve vise bombi i pratecih nedaca "humanitarne intervencije" po glavi Jugoslovena. U neuverljivim traganjima za mirovnim resenjem, izmedju ostalog, na sve vise najrazlicitijih mesta pominju se i razne varijante podele Kosova.

Nasa prica se nastavlja



U "Epilogu" "Rata i mira" Tolstoj tvrdi da se zivot naroda ("povesnih" i "nepovesnih") ne olicava u zivotu nekolicine ljudi, jer takva veza "nije nadjena". Volja monarha, sefova vlada, diktatora a i sadasnjih "gospodara sveta" unutar geopolitickog trilateralizma, nema svojstvo "bozanskog ucesca" u svakidasnjim ljudskim poslovima.

MORAL ILI SAMOVOLJA
Uzasi istorije se ne ponavljaju kao istovetna stranica knjige, niti kao odraz slike u ogledalu. Nekada su to bile gasne komore i sobe za pucanje u potiljak; danas su to ubijanja kompjuterom sa visine od 5000 metara

Devet hrabrih monahinja
"U zivotu nas je odrzala, a i dalje nas drzi vera u Boga. Zamislite da ste vi okruzeni neprijateljski raspolozenim ljudima i da na putevima u okolini mesta na kojem zivite svakog jutra bude pronadjen bar jedan novi les. Takav osecaj ne moze da se opise, to moze samo da se dozivi i oseti"

NA PUTU IZ EVROPE
Ono sto se dogodilo Albancima u juznoj pokrajini za svega sezdesetak dana, prevazilazi sve sto su im ucinili Srbi tokom duge istorije tradicionalno antagonistickih odnosa

MORALNO LUDILO
Dok se na CNN-u "vrti" spot o pitkoj vodi - nastavljam, ovako promatracku kroniku uzasa, iz magarece fotelje povijesti - dotle ista televizijska stanica cijelome svijetu javlja svjezu vijest da su Beograd, a i mnogi drugi gradovi u Srbiji/Jugoslaviji ponovno ostali bez vode!

TRENIRANjE PLURALIZMA
Potraje li rat, stranke ce odumreti prirodnom smrcu. Mogu li nevladine organizacije da inkubiraju klicu civilnog drustva?

Cetvrtak, 20. maj
Avioni NATO su sa cetiri projektila gadjali skladiste "Jugopetrola" u Radnickoj ulici na Cukarici. Nekoliko jakih detonacija culo se oko 20.20 u tom delu Beograda, kada su avioni NATO-a u niskom letu bombardovali Jugopetrolovo skladiste.

KRHKA REZERVA SNAGE
Ucestali nestanci struje i vode bubreznim bolesnicima ugrozavaju najvazniji zivotni oslonac - dijalizator. Dok je kod mladjih dijabeticara ugrozena efikasnost insulinske terapije, kreveti na kardioloskim odeljenjima popunjavaju sve vise mladji ljudi

STIZU SRBI, SAMO DA POBEDE !
Kako je i zasto nas covek iz sela Bacine postao indijanski poglavica. Irci garantuju nasim fudbalerima "osecaj kao kod kuce"

VEK KOJI JE POJELO LICEMERJE
Svaki dan srece te ljude koji se pitaju: gde se moze kupiti "smederevac"? (Za one koji su zaboravili ili one koji uopste za "to" nisu ni culi, objasnjenje da se radi o peci na drva i ugalj koja je otisla iz nasih gradova sezdesetih.) Narod oseca: Srbe ceka teska 2000. zima.

UBIJANJE NISKOG NAPONA
Zrtve unistavanja razvodnih i sabirnih centara elektroprivrede konvencionalnim bombama, bice civili, jer u ukupnoj potrosnji struje u Jugoslaviji domacinstva ucestvuju sa 60 procenata, a puna cena patnji bice vidljiva u zimu

SVETOM VLADA POTULJENI RASIZAM
Ono sto nam se dogadja ja nazivam kolektivnom odmazdom prema svim gradjanima Jugoslavije. Ta kolektivna odmazda je samo pokazala koliko su demokratski mehanizmi svetske politike i medjunarodne zajednice - nedemokratski

KUD SE DEDE OEBS?
Mislili smo, sve do agresije na Jugoslaviju, da nas povratak u Evropu neminovno ide preko OEBS-a. Sad nemamo ni vremena, a mozda ni nekih velikih zelja da o nekom povratku razmisljamo, a ne vidimo ni kud se, u medjuvremenu, dede OEBS.

BEOGRAD U KAMENOM DOBU
Mozda je covek ucinio glupost kad je napustio livade i sumu i, mnozeci se progresivno, nastanio u gradovima - megalopolisima. Zivot nekoliko miliona ljudi, na malom prostoru, u kulama od betona, postao je apsolutno zavisan od struje, vode i parnih pekara, ali i od svake avijacije

CRNE NOCI
Mali Milan spopleo se u mraku i pao na nos a iz ruku su mu ispale dve kutije "kremisimo" sladoleda (vanila i cokolada) i jos nekoliko "Marsovih" i "Pekabetinih". Nije vazno - ruku i usta umazanih rastopljenom cokoladom vratio se po jos, posto je komsija Uros, vlasnik obliznje prodavnice u jednom od novobeogradskih blokova, i kapom i sakom delio sladolede iz svog frizidera.

STA HOCE AMERIKA
"Da nije bilo ovog rata svima bi - i kosovskim Albancima, i Srbima, i Makedoncima, citavom Balkanu, pa i samom NATO-u - sada bilo bolje. Ali, Bil Klinton ocito nije spreman da to prizna", kaze ugledni americki ekspert i strucnjak za Balkan

NESTO KAO DNEVNIK
40. Ovo sad jos nije ono najgore. (Pomisljam).

RATNA STETA
Od jezicke rubrike trenutno bi aktuelnija bila kinoloska



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.