Društvo

Priznanje za novinarsku hrabrost Tatjani Lazarević

NIN | 20. oktobar 2023 | 12:07
Priznanje za novinarsku hrabrost Tatjani Lazarević
PROMO / Media centar

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, ovogodišnja je, sedma po redu, dobitnica nagrade Fondacije „Katarina Preradović“. Lazarevićeva je „u izuzetno teškim okolnostima uspela da sačuva profesionalnost, objektivnost i analitičnost u cilju zaštite javnog interesa“, kako se navodi u obrazloženju ovog prestižnog priznanja.

Katarina Preradović je bila naša koleginica, omiljena u redakcijama NIN-a i Blica zbog najboljih ljudskih i novinarskih osobina. I ona sama je ispoljavala hrabrost, nesebičnost, beskompromisnost i izuzetnost, kao i svi dosadašnji laureati nagrade koja je po njoj nazvana.

Katarina Preradović je preminula 2015, u četrdeset četvrtoj godini, a rođena na dan (10. oktobar) kad se priznanje dodeljuje, te se na ovaj način i njoj odaje počast. Svrha nagrade je pružanje podsticaja medijskim poslenicima koji po svaku, pa i po cenu lične bezbednosti, stoje kao brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Fondaciju su ustanovili članovi Katarinine porodice, njeni prijatelji, kolege i urednici, zajedno sa Savetom za borbu protiv korupcije.

Profil Tatjane Lazarević sasvim se uklapa u predviđene okvire. Uprkos pretnjama i napadima koji su je snalazili zbog nepristrasnog i istinitog izveštavanja o događanjima na Kosovu, ona nije zaćutala. Nastavila je da ukazuje na rast kriminala na severu Kosmeta, čiji kraci potiču iz Beograda. Skretala je pažnju javnosti na nacionalističko huškanje iz Prištine, tako se zamerivši obema stranama. Isticala da je kosovska medijska scena slobodnija od ovdašnje kad je pritisak vlasti u pitanju. Najavila je da će pretnje dobijene preko interneta da prijavi Odeljenju za visokotehnološki kriminal, pa su na nju nasrnuli maskirani napadači, ali je ni ovo nije sprečilo u zalaganju za istinu. Ove godine je dobila i priznanje „Ambasadorova nagrada za hrabru ženu“ od Ambasade SAD, kao i francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Katarina Preradović“ su Marko Somborac, karikaturista Blica, Predrag Blagojević, novinar i jedan od osnivača Južnih vesti, Tamara Skroza, zamenica glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Fonet, Vuk Z. Cvijić, istaknuti novinar NIN-a, Ana Lalić, privođena novinarka portala Nova, Dragana Pećo iz Krika, takođe višestruko nagrađivana, i Ivana Gordić Perc iz Voice, koja je otkrila aferu u fabrici Linglong.

Donatori ovogodišnje nagrade su NIN, porodica Katarine i osnivači fondacije.