Društvo

Porodice ubijenih u Ribnikaru došle na sud sa njihovim slikama u rukama, odloženo izjašnjavanje optuženih

Tanjug, Nova | 30. januar 2024 | 11:25
Porodice ubijenih u Ribnikaru došle na sud sa njihovim slikama u rukama, odloženo izjašnjavanje optuženih
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Na današnjem suđenju odloženo je izlaganje roditelja Koste K. koji je počinio masakr, rekla je novinarima pravna zastupnica te porodice Irina Borović. Ona je navela da je sledeće ročište zakazano za 29. februar, a zatim za 1. mart.

Na prethodnom suđenju koje je bilo u ponedeljak, 29. januara sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Na tom suđenju tužilac i deo odbrane su imali svoja uvodna izlaganja, a danas je trebalo da se sudu obrate i oštećeni, nakon čega sledi odbrana optuženih.

Advokat porodica žrtava: Uključiti javnosti

Advokat 27 porodica oštećenih Ognjen Božović naveo je da ne može predočavati detalje suđenja, ali je njegov stav da treba uključiti javnost jer je reč o značajnom društveno-istorijskom događaju.

Kako je objasnio, potrebno je kao društvo učiniti sve da više nekad ne dođe do takve tragedije.

Drugi zastupnik porodice Borivoje Borović rekao je da smatra da treba razmotriti promenu te odluke, jer je značajno da javnost bude obaveštena o toku suđenja kako ne bi bilo spekulacija.

Svi optuženi su juče kratko negirali krivicu. U Palatu pravde u pratnji advokata danas je došla Miljana Kecmanović, majka dečaka koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira Kecmanovića dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Članovi porodica ubijenih su danas, noseći njihove slike, ostali ispred sudnice dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih.

"Danas je našoj Angelini rođendan"

Otac ubijene Angeline Aćimović došao je na suđenje sa velikom fotografijom svoje ćerke u rukama, prenosi portal Nova.

"Danas je našoj Angelini 15. rođendan, bili smo na groblju i odneli joj poklon zlatnu narukvicu sa tri krstića i veliku igračku Meda Brunda. Večeras smo na Tašmajdanu organizovali klizanje za decu iz „Ribnikara“, gde ćemo poslužiti kolače u čast našeg deteta", rekao je za za taj portal Anđelko Aćimović.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

 

Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko Ivanović, kao i instruktor u tom klubu Nemanja Marinković.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanovića i instruktora u tom klubu Marinkovića predložena kazna zatvora od po tri godine.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu Kecmanović zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ivanović i instruktor u tom klubu Marinković.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica.