Društvo

Neobična pojava na nebu iznad Srbije: Kada pesak zakloni sunce

Tanjug | 2. april 2024 | 16:26
Neobična pojava na nebu iznad Srbije: Kada pesak zakloni sunce
PROFIMEDIA / Dejan Krsmanovic / Alamy

Pesak iz Sahare prekrio je nebo iznad Srbije i zbog toga ovih dana nije moglo da se vidi sunce, iako su najavljivani sunčani dani, izjavio je Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Jak i topao vetar doneo je iz Afrike saharski pesak, a prema prognozama meteorologa, on je stigao čak do Švajcarske i u Evropu je doneo oko 180.000 tona peska, rekao je Šoštarić .

Objašnjava da je potrebno pratiti prisustvo peska u vazduhu, jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje.

"Nemamo klasične kišne oblake, ali vidimo da nema sunca zbog toga što sunčevi zraci ne mogu da prođu kroz pesak", kazao je Šoštarić.

On je preporučio da se smanji boravak na otvorenom koliko je to moguće i da se prati koncentracija zagađujućih materija na dostupnim internet stranicama. Uz to, potrebno je izbegavati fizičku aktivnost na otvorenom sve dok u vazduhu ima peska.

"Večeras je najavljena kiša i ukoliko se ta prognoza obistini, pesak će se iz atmosfere preneti na tlo", kaže Šoštarić. 

Meteorološkinja: Ovo je anomalija

Meteorološkinja Ana Vuković Vimić rekla je da vazdušna masa sa saharskim česticama prašine koja je stigla i u Srbiju sa severa Afrike predstavlja izuzetnu anomaliju, da smo sve češće svedoci ovakvih slučajeva i dodala da ćemo verovatno imati još ovakvih epizoda u toku proleća.

Saharski pesak stigao je u Srbiju sa severa Afrike, a Vuković Vimić kaže za Tanjug da je pesak došao pojačanim strujanjem sa severa Afrike zbog anticiklona iznad naših oblasti i ciklona sa centrom na zapadu koji su "gurali" pesak ispred sebe sa juga.

Na pitanje u koje sve krajeve Evrope je stigao pesak, meteorološkinja je navela da se pesak iz Afrike prostirao preko Mediterana, naročito preko Italije, nakon čega su struje, prema njenim rečima, pesak nanaele i u centralnu Evropu. Dodala je da je zapadnim strujenjima pesak gurnut ka istoku, ka Srbiji, te je zahvatio veliki broj južnih i jugoistočnih oblasti Evrope.

"Velika količina jeste bila, ali ono što je još važnije bila je visoka i prizemna koncentracija peska što smo mogli da osetimo možda i po disanju, a bilo je i zdravstvenih upozorenja", rekla je ona i dodala da se nekad vidi i žuta kiša uprkos tome što se nije osetio pesak.

Navela je da je ovo izuzetna anomalija i da smo sve češće svedoci ovakvih slučajeva i dodala da ćemo verovatno imati još ovakvih epizoda u toku proleća.

"Čestice tog mineralnog peska, odnosno prirodne prašine, su uglavnom veće nego što su čestice zagađenja. Znači one se vide više u koncentracijama PM10 nego u PM2.5, gde su  čestice zagađenja mnogo opasnije. One ne mogu lako da se infiltriraju u pluća zbog njihove veličine, ali kada ih ima više, mogu  kod ranjivih grupa izazvati otežano disanje, možda i iritaciju sluzokože", objasnila je ona.

Dodala je da je vazduh sada očišćen zbog kiše i vetra koji duva i na taj način čisti atmosferu.

"Prognoze peska radi Republički hidrometeorološki zavod, ali to ne spada u standardne vremenske prognoze tako da, kako sada pokazuju indikacije, nema nekih većih i nadolazećih talasa u skorije vreme, ali treba pratiti prognoze", rekla je ona.

Objasnila je da čestice mogu da pređu hiljade kilometara, da neke čestice prelace ceo Atlantski okean i dolaze do Južne Amerike. Objasnila je da čestice peska mijau i svoju korisnu ulogu u klimatskom sistemu, utiče na đubrenje zemljišta Kariba, dok ima i negativan utican na poljoprivredu i na zdravlje ljudi koji žive u blizini.

"Ne postoje za sada procene da li će transporti peska biti pod budućim klimatskim promenama češći i dolaziti u naše krajeve češće, ali ono čemu smo svedoci poslednjih godina je za nauku iznenađujuće", rekla je ona.