Društvo

Tužilaštvo potvrdilo da im je stigao obdukcioni nalaz brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić

Tanjug, Beta | 22. april 2024 | 15:44
Tužilaštvo potvrdilo da im je stigao obdukcioni nalaz brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)

U Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigao je zapisnik o izvršenoj odbukciji tela D. D., brata osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, koji je preminuo u policiji tokom zadržavanja.

Obdukcioni zapisnik je sačinio Institut za sudsku medicinu u Beogradu, koji će u najkraćem roku biti razmotren, nakon čega će se postupiti u skladu sa odredbama zakona, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Pojedini mediji su u petak objavili vest da je odbukcija pokazala da je brat osumnjičenog za ubistvo devojučice, koji je preminuo tokom policijskoj zadržavanja, preminuo nasilnom smrću. 

D. D. je preminuo 7. aprila u Policijskoj stanici u Boru, gde je bio kao osumnjičeni da je pomogao svom bratu da sakrije telo dvogodišnje devojčice. 

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila Srđana J. i Dragana D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još uvek nije pronađeno.

Šabić: Da li nadležni kriju kako je preminuo D.D. 

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je potpuno neprihvatljivo i krajnje uznemiravajuće da ni posle dve sedmice od smrti D.D. u policijskoj stanici u Boru, nadležni nisu pružili javnosti pouzdane informacije o okolnostima njegove smrti.

Šabić je u saopštenju naveo da nadležni na taj način dodatno kompromituju već višestruko kompromitovan postupak i ugrožavaju njegov tok i ishod.

"Iznenadna smrt relativno mladog čoveka,starog samo 40 godina, od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje koje su u međuvremenu mediji potkrepili i obavestili javnost o postojanju nalaza veštaka Instituta za sudsku medicinu u Beogradu po kom je smrt posledica torture, odnosno teškog batinanja", istakao je Šabić u saopštenju.

Dodao je da vest o torturi, sama po sebi, nije iznenađujuća.

"Nedavno je Evropski komitet za sprečavanje torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio izveštaj o prošlogodišnjoj ad hoc poseti Srbiji u kom se uz ostalo, ne prvi put, navode šamaranje, šutiranje, batinanje palicama, stavljanje plastičnih kesa na glavu, čak i elektro šokovi, a naglašava očigledna i zabrinjavajuća indoletnost u sprovođenju istraga u slučajevima nedopustivog ponašanja policijskih službenika", naveo je Šabić.

"Naš Krivični zakon službena lica koja, i bez smrtne posledice, izvrše krivična dela iznuđivanja iskaza (čl.136) ili zlostavljanja i mučenja,(čl.137) predviđa kaznu zatvora do deset godina, ali odgovornost po tom osnovu po pravilu izostaje ili je samo simbolična, a važne preporuke CPT((kao npr.efikasno ostvarivanje prava na prisustvo advokata i uvođenje sistematskog audio vizuelnog snimanja svih intervijua koje obavlja policija) se uporno ignorišu", ukazao je Šabić u saopštenju.

On je rekao da je MUP je odmah nakon smrti D.D. saopštio da je osumnjičeni umro prirodnom smrću, jer mu je „iznenada pozlilo“ i da je i pored pravovremenog reagovanja policijskih službenika i lekara koji su pokušali reanimaciju preminuo.

A ako nalaz veštaka potvrđuje da je preminuo od posledica prebijanja i da je imao mnoštvo jasno vidljivih povreda, ukazao je on, onda je reč o svesnom, namernom obmanjivanju javnosti i bezočno drskom pokušaju zataškavanja teškog krivičnog dela.

Šabić je zaključio da ovako nešto, u normalnim prilikama i normalnim zemljama, osim krivične odgovornosti neposrednih izvršilaca krivičnog dela neizostavno podrazumeva i političku i moralnu odgovornost onog ko je saopštenje dao, odnosno odobrio bez obzira na to na koliko visokoj ili najvišoj poziciji u hijerarhiji policije odnosno ministarstva bio.