Društvo

Kastrati: Na Kosovu do sada popisano oko 900.000 osoba, odziv na severu mali

Beta | 30. april 2024 | 09:05
Kastrati: Na Kosovu do sada popisano oko 900.000 osoba, odziv na severu mali
EPA / EFE / Djordje Savic

Do sada je popisom stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu registrovano oko 900.000 ljudi, ali je odziv stanovništva u opštinama na severu veoma mali, izjavio je direktor Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati.

"Na terenu smo 24 dana i proces popisa teče po planu. Za sada nemamo odbijenice, one su individualne. Naglašavam da je popis stanovništva obavezan i sve one koji to odbiju uputićemo nadležnim institucijama", rekao je Kastrati.

On je rekao da građani sprske nacionalnosti na severu Kosova još uvek oklevaju da učestvuju u tom procesu i da poziv na bojkot koji je uputila Srpska lista ima uticaja na odaziv.

"Trebalo bi da znaju da je to dobro i za njih. Neučestvovanje u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova znači da ne postoje. Apelujem na njih da se popišu, proces nije politički. Podstičem zajednicu da učestvuje u ovom što je dobro za njih. Srpska lista je uputila nezakonit poziv i mi ćemo preduzeti korake. Poziv na bojkot je imao uticaja na severni deo, ali se na jugu srpska zajednica popisuje", rekao je Kastrati.