Društvo

Protest prosvetara u Bačkoj Palanci, sindikati upozoravaju - napad na profesora je slika današnje Srbije

Tanjug, Beta | 10. maj 2024 | 12:46
Protest prosvetara u Bačkoj Palanci, sindikati upozoravaju - napad na profesora je slika današnje Srbije
PROFIMEDIA / Xose Bouzas / AFP / Profimedia

U blizini škole "9. maj" u Bačkoj Palanci održan je skup podrške kolega pretučenom nastavniku te škole, Slobodanu Zoriću. Bivši učenik (16) Srednje tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci u sredu je fizički napao profesora i teško ga povredio na času.

Prema rečima predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoja Marjanovića, svaki napad na profesore mora biti krivično delo.

"Iako pričamo o nasilju u školama, i dalje tvrdimo da su škole najsigurnije mesto za našu decu. Mislimo da se sve ovo nasilje preliva iz sredina, odnosno sa ulica. Mogu samo da naslutim šta se to dešava na ulici kada se ovo dešava u prostoru gde postoje kamere i odrasli. Deca su nam definitivno dobra, a treba kao društvo da se pozabavimo i onima koji to nisu, da ne generalizujemo. I dalje je to najbolji resurs ove države", kazao je Marjanović.

Ispred Unije sindikata prosvetnih radnika obratila se i Duška Jakšić.

"Učenik je bio problematičan i dok je pohađao ovu školu. Pre nekoliko meseci se prebacio u drugu školu isto u ovom gradu i imao je problematično ponašanje po mojim saznanjima. Mislim da je moglo da bude sprečeno", navela je Jakšić.

Nastavnik škole "9. maj" Marko Maksimović rekao je da se incident dogodio na času kada je bivši učenik škole M.B. ušao u odeljenje sa ostalim đacima, a nastavnik ga zamolio da napusti čas.

"Mogu samo da izrazim svoju zabrinutost što se desilo to kolegi. On je jedan divan čovek i nije zaslužio da na ovakav način završi svoj radni vek. On je dobro, mada ima ozbiljne povrede na glavi, mislim da će uskoro biti pušten kući", rekao je Maksimović.

Ubrzo nakon incidenta reagovao je i MUP i M.B. je priveden.

Prebijanje profesora Srednje tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci najnovije je upozorenje da nasilje u društvu, koje se manifestuje i u školama, nije skup izolovanih incidenata, nego realna slika i prilika današnje Srbije, ocenio je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS).

U saopštenju su upozorili da skoro godinu dana od sastanka u Vladi Srbije u vezi unapređenja bezbednosti u školama, Vlada nije ispunila "niti jedan od zahteva sindikata".

"Pozivamo Vladu Srbije, a posebno Ministarstvo prosvete, da prestanu s ignorisanjem problema bezbednosti nastavnog osoblja u školama. Krajnje je vreme da se izmenom Krivičnog zakonika definišu odgovarajuće, stroge kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja", ocenio je sindikat.

Podržali su za danas najavljenu obustavu rada u bačkopalanačkim školama i pozvali zaposlene na "solidarnost i zajedničku borbu protiv svih negativnih pojava u društvu koje utiču i na prosvetu".