Ekonomija

Zemlja bez fudbala, a gradi stadion od 900 miliona evra: Ima li Srbija prečih stvari

Milan Savić | 29. novembar 2023 | 18:06 >> 4. decembar 2023 | 09:55
Zemlja bez fudbala, a gradi stadion od 900 miliona evra: Ima li Srbija prečih stvari
PROMO / Ministarstvo finansija

Ovih dana smo svedoci kampanje za početak izgradnje Nacionalnog stadiona na ledini u Surčinu. Sada se, doduše, malo utišala, ali sa najavom rušenja Sajma aktuelizovala se i priča o početku izgradnje stadiona. Tiho, tiše se provlače pare preko budžeta za narednu godinu. Toliko tiho da i sama vlast o tome ćuti. Tišina je toliko glasna da zvuči zlokobno. Čovek koji se nalazi na čelu Srbije pre samo nekoliko meseci bio je pun hvale za srpske fudbalske klubove da nije bilo pojavljivanja gde nije hvalio uspeh što u vreme njegove vladavine prvi put imamo pet klubova u evropskim takmičenjima. 

A kada je lopta krenula sa centra, umesto istorijskog uspeha doživljavamo istorijski fijasko. Od 19 utakmica imamo samo jednu pobedu i to Partizana, koji je ispao iz daljeg takmičenja, dve nerešene utakmice i 16 poraza. Trenutno smo sa 13. pali na 16. mesto UEFA liste, sa tendencijom daljeg pada. Čak su i Farska Ostrva bolja ove godine. Ovakav fijasko kao i očajno igranje reprezentacije u kvalifikacijama proizveli su muk, ali se radovi na stadionu nastavljaju „ispod žita“.

Prema prvom proračunu iz 2015. stadion je trebalo da košta 150 miliona evra, da bi se 2018. „ugojio na 250 miliona“, a prošle godine postao kandidat za TV šou Najveći gubitnik“ sa 350 plus 190 miliona evra za infrastrukturu. „Ugojio“ se preko svake mere, dok penzioneri kupuju parizer da bi bili u top formi kada na otvaranju stadiona budu pozdravljali predsednika.

Koliko je ovo promašena i preskupa investicija navešću cene izgradnje stadiona širom Evrope u poslednjih nekoliko godina. Najsvežiji je svakako stadion Reala, „Santjago Bernabeu“, u širem centru Madrida, do koga se stiže metroom, koji inače tuda prolazi već 50 godina. Izgradnja velelepnog zdanja od 85.000 mesta koštala je 525 miliona evra,  ali tu ima i oko 66.000 kvadrata poslovnog prostora koji će klubu donositi značajan prihod. Drugi veliki stadion u Madridu pripada Atletiku koji je za 310 miliona evra napravio fantastičan komfor za 68.000 navijača.

Stadion Mančester sitija nalazi se u širem centru Mančestera. Ima kapacitet od 60.000 mesta i koštao je 300 miliona evra. U Londonu igra više elitnih klubova. Stadion Arsenala „Emirejst“ ima 60.355 mesta i koštao je 430 miliona funti, dok je stadion Totenhema, u blizini, izgrađen za 62.303 navijača i koštao je milijardu dolara. Na severu Španije u Baskiji, u Bilbau, Atletiko je potpuno renovirao, napravio „Novi San Mamaes“ za 173 miliona evra, na kome može da bude 53.289 navijača. Svi navedeni stadioni imaju kategorizaciju pet zvezdica i finansirani su sredstvima klubova. 

U nama susednoj Hrvatskoj, u Osijeku, pre nekoliko meseci završen je stadion istoimenog kluba sa 13.005 mesta plus 454 VIP mesta. Koštao je 80 miliona evra i spada u četvrtu kategoriju stadiona po kriterijumima FIFA. Vlast SNS-a je umesto bolnica, vrtića, škola i fabrika počela da gradi stadione širom Srbije. Hleb 54 dinara, parizer 300 dinara kilo i lep stadion. Puno srce, a pun i stomak. Tako su izgrađeni stadioni u Zaječaru za 29 miliona evra, u Loznici za 30,5 miliona i Leskovcu za 21 milion evra. Svi ovi stadioni imaju četvrtu kategoriju, kao i onaj u Osijeku.

Jedan od prvih problema je što ovi gradovi imaju nižerazredne klubove, pa onda na njima mora da igraju klubovi iz glavnog grada da bi se nešto dešavalo. Doduše služe i za predizborne mitinge SNS-a. Vrhunac cinizma ove vlasti je da je prebacila dva miliona evra FK Partizan preko FSS, da bi primili plate, ali nema za lečenje dece ili isplatu otpremnina radnicima Robnih kuća Beograd. Izgleda da je sporedna a u našem slučaju najsporednija stvar na svetu, postala glavna stvar za još jednu pljačku budžeta i svih građana Srbije..

Autor je bivši direktor JKP Beograd, nekada je bio profesionalni fudbaler, član Uprave FK Crvena zvezda i Izvršnog odbora FSS

Tagovi