Ekonomija

Ministarka nauke na Kopaonik biznis forumu: Povezati državu, civilni, akademski i privatni sektor

Marica Jovanović | 5. mart 2024 | 12:35
Ministarka nauke na Kopaonik biznis forumu: Povezati državu, civilni, akademski i privatni sektor
NIN / Snežana Krstić

Jedini način da se izborimo sa pesimističkim podacima na globalnom nivou je povezivanje države, civilnog sektora, akademskog i privatnog sektora, rekla je ministarka nauke Jelena Begović na Kopaonik biznis forumu.

"Raste sve veća potreba za energijom zbog razvoja novih tehnologija. Mnoge oblasti se moraju oslanjati na nauku, na razvoj inovacija koji predstavlja i najbolji pravac za dobra i kvalitetna rešenja. Izuzetno je bitno da ova aktivnost uđe u sve pore privatnog sektora u Srbiji. Naravno, moramo da pokažemo da je to dobro i isplativo za našu zemlju. Vreme nas ne čeka. Prošle godine na našu inicijativu je usvojena je rezolucija UN o međunarodnoj dekadi "Nauka za održivi razvoj" gde zaista vidimo veliku šansu Srbije koja je doživela veliki diplomatski uspeh, a to je da se nauka uključi u rešavanje globalnih izazova. To znači stavljanje u funkciju i države i privatnog sektora i akademije i privatnog sektora da radimo zajedno", rekla je Begović.

Kako je dodala, u 2023 godini Srbija je uložila 23 miliona evra u Fond za inovacione delatnosti fokusiran na privatni sektor, koji razvija nove projekte i pokušava da podržava ideju da istraživanje i razvoj treba da budu deo svake ozbiljne i moderne kompanije koja želi da napreduje.

"Aktivno gradimo inovacioni eko-sistem, a to su naučno tehnološki parkovi u svim velikim gradovima. Puni su kompanija. Krenuli smo ove godine u proširenje njihovih kapaciteta i to su mesta gde okupljamo privatni sektor i akademiju, malad talente i preduzetnike koji treba da budu vrlo bitna karika u razvoju ekonomije u Srbiji. Spojili smo i lokalne inovacione centre kao bismo došli do svakog mladog inovatora, naučnika i kako bismo im pružili priliku da razvijaju svoj inovacije. Velika šansa je saradnja između akademije i države, i bitno nam je da naša domaća rešenja naiđu na podršku države, koja više treba da koristi domaća rešenja i domaću intelektualnu svojinu", dodaje Begović.

Ministarka nauke kaže da su nam potrebne nove tehnologije, a te nove tehnologije, kao što je, na primer, veštačka inteligencija, zahtevaju sve više energije.

"Stalno se vrtimo u krug, pređemo na jednu stranu, a zanemarimo možda da pravimo malo dugoročnije analize koje bi dale odgovore šta je efekat najbolji za nas. Ako veštačka inteligencija nastavi da se razvija još više, a jedan deo eksperata smatra da je to neminovno, količina energje koju trenutno imamo na planeti neće biti dovoljna za njen razvoj. Ko će da proizvede tu energiju a da pritom ne uništava zemlju", kaže Begović.

Ona navodi i da ekonomija nulte emisije karbonskih gasova ima svoju cenu.

"Drago mi je da smo prepoznali na nivou države i na globalnom nivou razvoj veštačke inteligencije i biotehnnologije. Zahvaljujući biotehnologiji danas radimo na razvoju baterija na bazi mikroorganizama, na novim zelenim procesima proizvodnje, zelenom građevinskom materijalu, pametnom betonu i to fantestične stvari koje se dešavaju i koji će imati pozitivan uticaj, ali nam je tu nauka baza za sve", objašnjava Begović.

Prema njenim rečima, moramo da menjamo i poljoprivredu "koja je krenula u jednom ozbiljnom smeru".

"Imamo razvojne centre, ali moramo mnogo brže da rastemo u novim tehnologijama. Što znači da nećemo moći da zadržimo ovaj način života, ako ne počnemo da menjamo malo i svoje navike. I od nas se očekuje neka žrtva jer napredak tehnologija ima svoju cenu. Razvoj novih rešenja ima ključnu ulogu u praćenju ekoloških izazova i tu dolazimo do naše šanse. Srbija će postati zemlja nauke i zemlja inovacija", tvrdi Begović.