Ekonomija

Moć porodičnog upravljanja u Luj Vitonu koji dolazi u Srbiju

Marica Jovanović | 9. april 2024 | 11:01
Moć porodičnog upravljanja u Luj Vitonu koji dolazi u Srbiju
EPA / EFE/OLIVIER MATTHYS

Francuska luksuzna modna kuća Luj Viton do kraja 2026. godine mogla bi da stigne u Beograd. Ovu vest najavio je predsednik Aleksandar Vučić, prilikom posete Francuskoj, uz napomenu da je vrlo značajno za ekonomiju i turizam i privlačenje drugih velikih investitora.

"Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. To će biti još jedna injekcija. Toliko smo se borili za to. Luj Viton je "flegšip" i kada dođe Luj Viton, onda svi veliki dolaze", rekao je Vučić u Parizu posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.           

Luj Viton je francuska luksuzna modna kompanija koja je osnovana 1854. godine. Proizvodi po kojima je ova kompanija najpoznatija su torbe, cipele, satovi, nakit... Punih šest godina Luj Viton je proglašavan za najvredniju kompaniju na svetu, od 2006. do 2012. godine. Kompanija posluje u više od 50 zemalja sa više od 460 prodavnica širom sveta.

Ime Luj Viton je, inače, već više od 150 godina sinonim za luksuz i kvalitet. Od svog osnivanja brend se uspešno nosi sa plagijatorima i stvara nove trendove uspevajući da zadrži veoma visok kvalitet proizvoda.

Dvogodišnji procvat luksuza, nakon perioda korone, učinio je LVMH najvećom kotiranom kompanijom u Evropi po tržišnoj kapitalizaciji. Vlasik kompanije Bernard Arno postao je najbogatiji na svetu, ispred Teslinog Ilona Maska i Amazonovog Džefa Bezos, objavio je Forbs u januaru ove godine.

Bogatstvo porodice Arno poraslo dostiglo je 207,8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo direktora Tesle Elona Maska od 204,5 milijarde dolara.

LVMH je 2021. kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u istorija. Grupa obuhvata desetine brendova, od Moët šampanjca do hotela Cheval Blanc.

Arno ima petoro dece i svi rade u LVMH-u. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u odbor konglomerata, gde već sede drugo dvoje dece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu porodice nad svojim poslovnim carstvom.

Luj Viton je bio francuski modni dizajner i biznismen. On je bio prvi osnivač brenda kožne galanterije. Bio je iz porodice farmera, zanatlija i stolara. Kao mlad došao je u Pariz i počeo da uči kako da izrađuje kovčege, samo nekolika godina kasnije stekao je reputaciju najvećeg stručnjaka u svom zanatu.

Nakon toga, 1854. napušta radnju u kojoj se bavio izradom kovčega i otvara svoju. Već 1858. godine napravio je revolucionarne pravougaone kofere u vreme kada je tržište imalo samo kožne sa zaobljenim vrhom kofere.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Tagovi