Ekonomija

Mali: Srbija će pokušati da 2027. dostigne nivo BDP od 100 milijardi evra

FoNet | 29. april 2024 | 17:13
Mali: Srbija će pokušati da 2027. dostigne nivo BDP od 100 milijardi evra
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa zamenicom šefa poslaničkog kluba CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Patricijom Lips, kojoj je predstavio ekonomske rezultate, kao i potencijal Srbije za dalja ulaganja, navodeći da će Srbija pokušati da 2027. dostigne nivo BDP od 100 milijardi evra. 

Mali je istakao da postoje velika očekivanja od organizacije Međunarodne specijalizovane Ekspo izložbe i realizacije programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", saopštilo je Ministarstvo.

U okviru programa "Skok u budućnost" do 2027. godine biće uloženo oko 17,8 milijardi evra u oko 320 projekata širom zemlje, rekao je Mali i objasnio da je to mnogo širi program od samog Ekspo projekta. 

TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Naveo je i da je Ekspo prilika za Srbiju da nastavi sa rastom i razvojem i dodao da se očekuje skoro tri miliona posetilaca, te da će se Srbija predstaviti na pravi način.

"Sa Ekspom, koji smatramo najvećom razvojnom šansom ne samo za Srbiju, nego i za region, hoćemo da dođemo na 100 milijardi evra BDP 2027. godine", rekao je Mali.

On je ukazao i da je saradnja sa Nemačkom i Evropskom unijom izuzetno važna za Srbiju i podsetio da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 80.000 ljudi i da taj broj raste.

Lips je istakla da je impresionirana ciframa i entuzijazmom sa kojim se pristupa realizaciji Ekspa 2027. "Izgleda odlično. Nadam se da će sve dobro ispasti jer nema razloga da bude drugačije", rekla je Lips, a prenosi Ministarstvo u svom saopštenju.

Tagovi