Kultura

Mini-art scena: U atmosferi darivanja

D. Jovićević | 17. januar 2024 | 17:00
Mini-art scena: U atmosferi darivanja
PROMO / Ustupljena fotografija

Poslednje dane stare i prve dane nove godine obeležila je izložba Mini art scena, u samom srcu grada, u galeriji Singidunum. Od 22. decembra do 12. januara, posetioci galerije u Knez Mihailovoj mogli su da se uvere u raznolikost izraza domaćih umetnika u formi malog formata. Po rečima Zorice Đermanov, kustoskinje Galerije i istoričarke umetnosti, ova smotra nastala je 1993, kada je Savet Galerije predložio izložbu radova formata 10x10x10 centimetara, a kojom bi bili obeleženi novogodišnji i božićni praznici.

„I posle 30 godina ne jenjava interesovanje raspoloženih stvaralaca za ovu izložbu“, napisala je Zorica Đermanov. „U jednom periodu (2015 – 2022) bila je organizovana u prostoru Male galerije ULUPUDS-a. Tada su i propozicije neznatno izmenjene (20x20x20 cm), umetnici su dobili šire,  veće polje za izražavanje svojih zamisli, za kreativnost, kombinovanje tehnika i materijala. Povratkom u galeriju Singidunum, izložba Minijatura je iznova okupila umetnike različitih generacija, umetnike koje smo podsetili da svojim učešćem obeleže nemali broj godina ove izložbe i da im ona bude jedan vid relaksacije, da se druženje i razmena ideja i dalje po tradiciji nastave. Mnogi danas ugledni profesori na umetničkim fakultetima i školama su imali jedno od prvih samostalnih predstavljanja, kroz radove, upravo na ovoj izložbi. Danas sa bogatim umetničkim iskustvom animirali su i savetima podržali učešće velikog broja svojih studenata da se oprobaju i pokažu koliko vladaju materijalom, bojom, formom. A kada se odaberu eksponati i nađu svoj galerijski kutak, započinje magična atmosfera darivanja, tada nam šarolikom razglednicom izlagači upućuju iskrene želje i poruke za nastupajuću godinu.“

Pored brojnih imena s vrlo originalnim radovima, po pozivu su izlagali eminentni umetnici Olgica Jelić Kucina, Aleksandar Kucina, Nebojša Pilipović Pilo (na slici), Velimir Vukićević, Snežana Pešić Rančić, Leposava Lepa Milošević Sibinović, Slobodanka Rakić Šefer, Silva Vujović, Ljiljana Stojanović i drugi.

Tagovi