Kultura

U susret 77. Kanskom festivalu: Komedija apsurda "Drugi čin" na otvaranju

Miona Kovačević | 8. maj 2024 | 17:00
U susret 77. Kanskom festivalu: Komedija apsurda "Drugi čin" na otvaranju
Ustupljene fotografije / Promo

Ovogodišnje, 77. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu biće svečano otvoreno 14. maja komedijom apsurda „Drugi čin” Kantena Dipjea sa Leom Sedu, Vensanom Lindonom i Lujem Garelom u glavnim ulogama. Kao specijalna gošća najavljena je Meril Strip, kojoj će tom prilikom biti uručena počasna Zlatna palma.

Sudeći po imenima autora koje je selektovao umetnički direktor Tjeri Fremo, očekuje nas sjajno festivalsko izdanje u vidu mešavine velikih studijskih filmova i novih ostvarenja uglednih autora, uz poneko novo ime.

Epska drama

Jedan od najiščekivanijih naslova ove godine nesumnjivo je „Megalopolis” Fransisa Forda Kopole, reditelja u trci za svoju treću Zlatnu palmu sa još 21 ostvarenjem iz 12 zemalja.

„Megalopolis” je epska naučno-fantastična drama smeštena u oronulu metropolu nakon velike katastrofe. Idealista Cezar (Adam Drajver) želi da obnovi grad kao održivu utopiju, gradonačelnik Frenk (Đankarlo Esposito) ima druge planove, a između njih dvojice našla se Frenkova ćerka Džulija (Natali Emanuel), socijalista po ubeđenjima, koja traga za smislom života. Kopola je ideju za film dobio još 1979, a od 1983. aktivno radi na njoj, uz brojne prepreke. Konačno je 2019. uložio 150 miliona sopstvenog novca i projekat priveo kraju.

Još jedan dvostruki kanski laureat, Francuz Žak Odijar („Dipan”, „Rđa i kost”) nadmetaće se krimi mjuziklom „Emilija Perez”, o vođi meksičkog kartela koji se podvrgava operaciji promene pola kako bi izbegao vlastima. U glavnim ulogama su Zoi Saldana, Selena Gomez i Edgar Ramires, a koreografiju potpisuje čuveni Damjan Žale.

PROFIMEDIA / Pathé / Planet / Profimedia
PROFIMEDIA / Pathé / Planet / Profimedia Glumica i pevačica Selena Gomez u mjuziklu "Emilija Perez"

Jorgos Lantimos, čiji je film „Jadna stvorenja” pre samo nekoliko meseci osvojio četiri Oskara, imaće novu premijeru u Kanu. Grčki autor je za „Sva lica dobrote” okupio sjajne glumce: Emu Stoun, Vilema Dafoa, Margaret Kvoli, Džesija Plemonsa... Film je najavljen kao trodelna bajka o muškarcu bez izbora, koji pokušava da preuzme kontrolu nad sopstvenim životom.

Ali Abasi, Iranac sa stalnom adresom u Švedskoj, čiji je film „Sveti pauk” bio senzacija u Kanu 2022, vraća se sa „Pripravnikom” o mladom Donaldu Trampu (Sebastijan Stan) i njegovom ozloglašenom advokatu Roju Konu (Džeremi Strong), koji su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka izgradili uspešan biznis sa nekretninama u Njujorku.

Abasijev zemljak, nagrađivani autor Muhamed Rasulof, uprkos trima zatvorskim kaznama i zabranama izlaska iz zemlje, nastavlja da snima i prkosi iranskom režimu. Odbio je da svoje novo ostvarenje „Seme svete smokve” povuče iz zvanične selekcije Kana (kako su mu savetovale vlasti) i ono će biti prikazano na Kroazeti, bez filmske ekipe kojoj je zabranjeno da prisustvuje svetskoj premijeri.

Nedavni gost Festa, Karim Ajnuz („Nevidljivi život”, „Kraljičina igra”), u Kanu će predstaviti erotski triler „Motel Sudbina”, ljubavnu priču smeštenu u Karimov rodni Brazil. Ruski autor Kiril Serbrenikov („Žena Čajkovskog”, „Leto”...) donosi biografski film o Eduardu Limonovu, ruskom disidentu, piscu i političaru, sa Benom Višom u naslovnoj roli.

Tri autora iz Kine

Nakon nekoliko godina tek sporadičnog prisustva kineskih stvaralaca na međunarodnoj filmskj sceni, u selekciji 77. Kana su filmovi trojice autora iz Kine i jednog iz Hongkonga, a u glavnom takmičarskom programu je drama „Romantična generacija” starog kanskog znanca Đije Džangkea („Pepeo je najčistije belo”, „Dodir greha”...), koji je prve kadrove ove epske ljubavne priče snimio još 2001.

Paolo Sorentino („Velika lepota”, „Mladost”...) svoje deseto ostvarenje, „Partenopa”, opisao je kao film o istoimenoj ženi „koja nosi ime svog grada (Napulja), ali nije ni sirena ni mit”. Još jedna italijanska zvezda, Kjara Mastrojani, igra samu sebe u komediji „Moj Marčelo” Kristofa Onorea, zajedno sa majkom Katrin Danev i duhovito otkriva kako izgleda živeti u senci slavnog oca.

Francuski oskarovac Mišel Azanavisijus („Umetnik”) predstaviće svoj prvi animirani film „Najdragocenija roba”, o maloj Jevrejki koju otac baca iz voza za Aušvic, a pronalazi je porodica drvoseče. Narator je Žan-Luj Trentinjan, kome je ovo bila poslednja uloga.

Kanadski veteran Dejvid Kronenberg („Sudar”, „Istorija nasilja”, „Zločini budućnosti”) predstaviće horor triler „Pokrov” o izumu koji omogućava živima komunikaciju sa mrtvima, a igraju Vensan Kasel, Dijana Kriger, Gaj Pirs.

„O, Kanada” naziv je novog filma američkog autora Pola Šrejdera, o napaćenom piscu na rubu smrti, levičaru koji je pobegao u Kanadu da izbegne regrutaciju za Vijetnamski rat. U glavnoj ulozi je Ričard Gir, koji ponovo sarađuje sa Šrejderom nakon „Američkog žigola” (1980), a uz njega glume i Uma Turman, Džejkob Elordi, Majkl Imperioli...

PROFIMEDIA / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
PROFIMEDIA / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia Glumac Ričard Gir

Nakon hvaljenih ostvarenja „Projekat Florida” i „Crvena raketa”, američki reditelj Šon Bejker snimio je romantičnu dramu-komediju „Anora”. Zaplet se čuva u tajnosti, zna se samo da je u glavnoj ulozi Majki Medison („Bilo jednom u Holivudu”), koja tumači seksualnu radnicu.

Ni o filmu „Ptica” britanske autorke Andree Arnold ne zna se mnogo, a cenjenu rumunsku kinematografiju predstavaljaće Emanuel Parvu dramom „Tri kilometra do kraja sveta”, o 17-godišnjem Adiju iz konzervativne seoske zajednice kome se, posle brutalnog napada na ulici, život preokreće.

„Horizont: Američka saga“ Kevina Kostnera

Indijka Pajal Kapadija prvi put je u glavnoj takmičarskoj selekciji. „Sve što zamišljamo kao svetlost” prati dve cimerke, medicinsku sestru Prabu koja dobija neočekivan poklon od otuđenog supruga, i devojku Anu, koja uzalud pokušava da pronađe mirno mesto u Mumbaju da bude nasamo sa dečkom.

Jedini debitant u glavnoj selekciji je Francuskinja Agat Ridinger, čija drama „Divlji dijamant” govori o tinejdžerki opsednutoj fizičkim izgledom koja će probati da svoje snove o slavi ostvari preko rijaliti šoua.

Među naslovima koji će biti prikazani van konkurencije, najviše pažnje privlače „Furioza” Džordža Milera sa Anjom Tejlor-Džoj, priča koja prethodi filmu „Pobesneli Maks: Auto-put besa”, zatim prvi od dva dela raskošnog vesterna Kevina Kostnera „Horizont: Američka saga”, sa velikom glumačkom postavom predvođenom Kostnerom, Sijenom Miler i Semom Vortingtonom, politička crna komedija „Glasine” Gaja Medina, sa Alisjom Vikander, Kejt Blančet i Čarlsom Dansom o liderima G7 koji se izgube u šumi, kao i najnovija francuska adaptacija klasika „Grof od Monte Krista” u režiji Aleksandra de la Patelijera i Matjea Delaporta sa Pjerom Nineom u naslovnoj ulozi.

PROFIMEDIA / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
PROFIMEDIA / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia Iz filma "Horizont: Američka saga"

Međunarodni žiri, predvođen američkom autorkom Gretom Gervig, čine glumice Lili Gledstoun, Eva Grin i Ebru Džejlan, glumci Pjerfrančesko Favino i Omar Si i reditelji Nadin Labaki, Huan Antonio Bajona i Hirokazu Kore-eda.

Do 25. maja u Kanu će ukupno biti prikazano 230 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja razvrstanih u 27 različitih programa. Ove godine prvi put će biti uvedena takmičarska selekcija sa ostvarenjima virtuelne i proširene realnosti, „koja pomeraju granice pripovedanja”.

Na svečanom zatvaranju Zlatna palma za životno delo biće dodeljena američkom reditelju i producentu Džordžu Lukasu, a tokom trajanja festivala počasno priznanje biće uručeno i japanskom studiju za animaciju „Gibli”, koji su 1984. osnovali Hajao Mijazaki i Tošio Suzuki.

Vizuelni identitet 77. Kanskog festivala preuzet je iz filma „Rapsodija u avgustu” (1991) Akire Kurosave.

„Sva poetska lepota, hipnotišuća magija i jednostavnost kinematografije izbijaju iz ove scene. Pretposlednji Kurosavin film prikazan je van konkurencije u Kanu 1991. i podseća nas o značaju zajedništva i traganja za harmonijom u svemu”, piše u zvaničnom obrazloženju festivala.