Magazin

Otkriveno zašto vam je Jutjub ovih dana tako spor

B92, NIN | 23. januar 2024 | 12:49
Otkriveno zašto vam je Jutjub ovih dana tako spor
PROFIMEDIA / Profimedia

Veliki broj korisnika je počeo da se žali na rad društvene mreže Jutjub. Kažu da je postao previše spor i da ima probleme sa puštanjem video klipova. Izgleda da je to namerno. 

Još u novembru prošle godine, internetom su se proširile teorije zavere da Gugl namerno usporava Jutjub na drugom pretraživaču Mozilli Fajerfoksu, dok na Gugl Hromu radi bez problema.

Međutim, te glasine je Google brzo opovrgao, objašnjavajući da nije samo Firefox pogođen problemima i krivicu je svalio na instalirane blokere oglasa.

Dva meseca kasnije, tokom januara su se pojavili slični incidenti, a neki korisnici su počeli da prijavljuju da im je Jutjub usporen ukoliko koristite blokere reklama. Naravno, najveći broj ljudi je za ovo okrivio Google.

Međutim, kako se ispostavilo, problem nisu prouzrokovali ni Gugl ni Jutjub, već ekstenzija za pretraživače koja služi blokiranju reklama "Adblok" i njegovo najnovije ažuriranje za Adblock Plus verziju (verzija 5.17.0).

Adblok Plus programeri su ukazali na problem kao regresiju performansi na svom GitLab repozitorijumu.

Zato se preporučuje da, oni korisnici koji primete probleme sa Adblok i Adblok Plus servisima na Jutjubu i drugim platformama, da ažuiraju svoje ekstenzije za pretraživače.

Tagovi