NIN-ova nagrada

Hrabrost i ljubav: Dodeljene NIN-ove nagrade za najbolji roman i ličnost godine

Stefan Slavković | 7. februar 2024 | 17:00
Hrabrost i ljubav: Dodeljene NIN-ove nagrade za najbolji roman i ličnost godine
NIN / Đorđe Kojadinović

Dodela jubilarne sedamdesete NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. godini odvijala se u ponedeljak 5. februara u zdanju Kolarčeve zadužbine, kada je Stevi Grabovcu uručeno najprestižnije književno priznanje u regionu za delo Poslije zabave (Imprimatur).

Deveti put su dodeljene i NIN-ove nagrade za ličnost godine, koje u januaru 2024. godine dele tri laureatkinje, tužiteljke Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su vodile istragu o malverzacijama u EPS-u pre no što im je onemogućeno da svoj posao nastave, kao i policajka Katarina Petrović, koja je uhapšena zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj time što je iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj s uviđaja saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović, inače kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U nezgodi u kojoj su povređene dve žene, Petroviću je ustanovljeno prisustvo alkohola i narkotika u organizmu.

Pred više desetina zvanica iz sveta kulture, politike, akademije i biznisa, prvo je izašao glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, koji je ukazao da je umesto pripremanja govora odlučio da pred auditorijum izađe – bez pripreme, ali i zadrške.
„Želim da vam se zahvalim što ste jedanaest godina bili uz nas. Podsećam da je pre nekoliko dana NIN napunio 89 godina, da prisustvujemo svečanoj dodeli 70. NIN-ove nagrade i da spremamo 3815. broj, poslednji koji će pripremiti stari kolegijum i redakcija. Iskreno, plašim se da sledeće godine ne bih možda ni mogao sam da se popnem na pozornicu, tako da je možda i dobro što sam otišao u ovo vreme“, kazao je Ćulibrk.

Potom se okupljenima obratio i Aleksandar Timofejev, koji će Ćulibrka naslediti na mestu glavnog i odgovornog urednika i u najstariji nedeljnik na Balkanu uneti svoje višedecenijsko novinarsko i uredničko iskustvo.

„Nije vreme za priču, nego za slavlje i dodelu vrednih priznanja. Čestitam svim dobitnicima. Sve o čemu se priča poslednjih dana i nedelja će proći. NIN je stariji od svih nas. I trajaće. Iz srca, iskreno želim uspeh kako kolegama koji uskoro pokreću novi magazin, tako i novoj redakciji NIN-a na čijem sam čelu. U ovim vremenima, u ovoj državi, važno je da se čuje što više pristojnih i razumnih glasova, a nema ih nažalost baš mnogo. I dobro je da nas ima više“, rekao je Timofejev i potcrtao da će NIN ostati „iskren i objektivan politički magazin, kritički nastrojen prema svima, i pre svega istinit“.

Ćulibrk, novinar Vuk Z. Cvijić i lekarka iz Novog Pazara Lejla Ćeranić predali su nagrade za ličnost godine Savović, Petrović i Paunović, trima hrabrim ženama koje su obeležile godinu za nama.

„Ne želimo ništa drugo do da se Ustav i zakon poštuju kako bi svako mogao da dobije ono što mu pripada. Dajte tužiocima da vode tužilaštvo, a ne političarima“, rekla je Paunović.

Policajka Petrović naznačila je da nagrada nije priznanje samo za nju i njen rad, već i odraz podrške onih ljudi koji su bili uz nju.
„Hvala na poverenju i veri u moju posvećenost i rad. Ovo je podstrek da nastavim s istom energijom i da se trudim da opravdam priznanje. Hvala na ovoj, za mene neizmernoj, časti“, rekla je Petrović, koja je i dalje suspendovana i protiv koje se vode disciplinski i krivični postupak.

Tužiteljka Savović kazala je prilikom uručenja nagrade da se borbe tri laureatkinje vode zajedno, jer se tiču celokupnog društva.
„Najviše bih volela da se zahvalim našim kolegama, ima ih i ovde dosta, tužilaca, sudija, advokata koji su nam pružali podršku. Mislim da je ovo nagrada za sve nas. Znam da se svi borimo za bolje pravosuđe, jer i dalje verujemo u zakon i pravdu i ono pravosuđe kakvo može i mora da bude“, zaključila je.

Članica žirija Tamara Mitrović obrazložila je odluku žirija, u sastavu Violeta Stojmenović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović (predsednik), da za najbolji roman proglasi Grabovčevo delo naglasivši da je reč o romanu „kompleksne strukture“ čije „naizgled nepovezane epizode ukazuju na zajedničku prošlost svih nas, ali i na hijerarhiju sećanja“. Reč je o „porodičnom romanu, romanu preskočene generacije, bildungsromanu“ u kojem se tišina, lična i metafizička, ukazuju kao još jedan književni lik, dok se na nivo teme izdižu zlo i bavljenje zlom, koje nema vlasnika.

Prošlogodišnja dobitnica Danica Vukićević potom je dodelila priznanje Grabovcu, koji je rekao kako je „roman pisao dugo, možda i predugo“, i da je pisanje knjige na iskušenje stavilo ideale i svu njegovu veru koju je sticao tokom života. Podsetimo, značenjsko jezgro romana je neistraženi ratni zločin u Posavini u kojem su deca bez roditeljskog staranja romske nacionalnosti ubijena, izvađeni su im organi, a potom su bačena u masovnu grobnicu.

„Svestan sam da se pred dobitnike NIN-ove nagrade stavljaju i odgovornost i čast, mere im se koraci, svestan sam toga. Ja sam jedan od onih pisaca koji su došli iz anonimnosti i neke poluanonimne književne produkcije, tako da ovu nagradu ne smatram samo kao priznanje mom radu, već i radu mog izdavača. Želim da izrazim zahvalnost članovima žirija što su prepoznali taj rad i suštinu ovog romana.

Nagrada jednim svojim delom diže iz pepela i sudbinu pisca na ovim našim prostorima. A, sudbina pisca, kad se spusti zavesa i kad čitav ovaj spektakl prođe, kao što sve prolazi, jeste da ostaje sam u svojoj samoći, a ona postaje sve veća i veća“, rekao je laureat i izvinio se svima kojima je njegovo nepojavljivanje u javnosti od proglašenja dobitnika, koje je pripisao akumuliranom stresu i umoru, stvorilo neprijatnost.

Izrazio je zahvalnost što je kao vredno prepoznato delo pisca koji dolazi iz druge sredine, koji piše o marginalizovanima i čiji stil pisanja ne teži uzvišenim jezičkim dometima, već jednostavnosti i pripovedanju priče. 
Na kraju se zahvalio svom izdavaču i svojoj urednici, napomenuvši da „možda naivno, misli i veruje da rešenje svih naših problema leži samo u tome da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga ili nekakve koristi, već iz nečega što postoji u nama i zove se ljubav“.

Dodela je završena tradicionalnim čitanjem odlomaka iz nagrađenog romana, koje je ove godine upriličio glumac Bojan Žirović.