Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   03.12.2023. 03:23
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2010. Гордана Ћирјанић "Оно што одувек желиш"

На састанку НИН-овог жирија критике за избор романа године (Васа Павковић, председник, др Александар Илић, Љиљана Шоп, др Младен Шукало и Милета Аћимовић Ивков), одржаном 10. јануара 2011. године, у најужи избор романа уврштени су следећи аутори и наслови: Радован Бели Марковић „Госпођа Олга“, Веселин Марковић „Ми различити“, Владан Матијевић „Врло мало светлости“, Горан Петровић „Испод таванице која се љуспа“, Зоран Петровић „Камен близанац“, Гордана Ћирјанић „Оно што одувек желиш“.

НИН-ову награду за роман године добила је Гордана Ћирјанић за књигу „Оно што одувек желиш“. За ово дело гласали су Љиљана Шоп, Александар Илић и Милета Аћимовић Ивков. Младен Шукало предност је дао роману „Ми различити” Веселина Марковића, а Васа Павковић књизи „Врло мало светлости” Владана Матијевића

„Роман о Лондону“ и роман „Оно што одувек желиш“ говоре о судару светова, старог и новог – каже Гордана Ћирјанић на почетку разговора за НИН, непосредно по добијању награде. То би била, на општем плану, главна копча између два текста. На равни приче, мој јунак, Слободан, у једном животном тренутку се поистовећује са Рјепином, јунаком „Романа о Лондону“. И заиста, повезује их осећање губитништва. И један и други, као сирочад једног система вредности који постаје бесмислен у свету који им непрестано показује своје порнографско лице, пребирају по прошлости, узалудно. Њихова сећања и системи вредности, постали су баласт, не само за околину, него и за њих саме. Полазећи од овога, мој јунак тражи и друге паралеле између Рјепиновог и свог животног пута, па води неми дијалог са Црњанским - њега убеђује. Ту ја интервенишем као писац, наиме, поглављу у коме се мој јунак спори са творцем Рјепина, дајем наслов „Врњачка Бања није Лондон“. Међутим, цео роман је нека врста указивања почасти Црњанском и његовом неправедно омаловажаваном „Роману о Лондону“.
Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Драган Бјелогрлић, глумац и редитељ

САД су настале на идеји: у Америци је све могуће и то је земља где можете да остварите свој сан. Испада да је Србија земља где можете да сахраните свој сан.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006