Politika

Još jedan zahtev opozicije izazvao polemiku: Na koju će stranu biti okrenuti paravani prilikom glasanja

Beta | 12. decembar 2023 | 15:49
Još jedan zahtev opozicije izazvao polemiku: Na koju će stranu biti okrenuti paravani prilikom glasanja
EPA / Marko Đoković

Zahtev dela opozicije za "uređenje biračkih mesta" izazvao je nove polemike na samo nekoliko dana pred izbore 17. decembra. 

Naime, jedan od potpisnika zahteva koji je upućen RIK-u, Jovan Rajić sa liste Srbija protiv nasilja, objasnio je da je suština zahteva da se spreči zloupotreba ucenjenih glasača koji su, kako kaže, primorani da slikaju za koga su glasali, teko što će panoi biti okrenuti ka unutrašnjosti prostorije u kojoj se glasa.

Na zahtev je reagovala premijerka u ostavci Ana Brnabić, koja je rekala da deo opozicije hoće da ukine tajnost glasanja.

Ona je je na svom Iks profilu napisala da "već četvrti dan svi ćute o tome da opozicija zahteva od RIK da ukine tajnost glasanja - traže da otvor paravana na glasačkom mestu bude okrenut prema unutrašnjosti prostorije, umesto prema zidu!".

"Eto, zbog toga današnji pritisak na RIK", navela je Brnabić, misleći na šetnju do RIK-a, koja je najavljena posle dašannjeg mitinga opzicije u Beogradu.

Brnabić je objavila fotografiju zahteva za zakazivanje sednice RIK-a, sa potpisima članova i zamenika članova RIK-a, u kom je za četvrtu tačku dnevnog red predložena odluka o izmenama i dopunama Uputstva o uređenju biračkog mesta.

 

 

 

Premijerka je dodala da je to "suprotno preporukama ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratiju i ljudska prava)".

Na tu objavu je reagovao Rajić koji je takođe na društvenoj mreži "Iks" napisao da "premijerka ne govori istinu", bar "ne u potpunosti".

 

 

 

Napisao je da je "uređenje biračkog mesta traženo da bi se sprečila dalja zloupotreba ucenjenih glasača" koji su prisiljeni "da slikaju glasački listić pošto zaokruže listu kojoj ona pripada" - "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

"Svrha predložene mere jeste sprečavanje ove uočene zloupotrebe, uz očuvanje tajnosti glasanja“, naveo  je Rajić i ukazao da je to "uobičajena praksa u već nekoliko izbornih ciklusa".

Rajić smatra da je Brnabić "zaboravila da napomene" da je uz okretanje paravana predloženo i utvrđivanje distance između glasača, "upravo kako bi se obezbedila tajnost glasanja".

RIK je 10. novembra doneo i odluku o imenovanju Rodoljuba Šabića i Jovana Rajića za člana i zamenika člana RIK-a u proširenom sastavu, s izborne liste "Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić".

Tagovi