Politika

Rusko krčkanje Srbije do tačke ključanja: Šta se krije iza firme registrovane u Nemanjinoj 11

Suzana Lakić | 14. februar 2024 | 17:00
Rusko krčkanje Srbije do tačke ključanja: Šta se krije iza firme registrovane u Nemanjinoj 11
NIN / Milan Ilić

Od ukupno 435.000 preduzeća u Srbiji, samo dva imaju sedište na adresi Vlade u Nemanjinoj 11. Jedno je BIO4 kampus, javnosti dobro poznat „vizionarski projekat koji će nas postaviti na globalnu mapu istraživanja i razvoja“, kako ga je predstavila premijerka Ana Brnabić. Drugo je mnogo manje poznata, ali daleko intrigantnija priča i zove se Tačka ključanja Srbija.

Ni dve godine nakon što je kompanija koju je pod neobičnim imenom Vlada Srbije osnovala sa Rusima četrdeset dana posle početka agresije Kremlja na Ukrajinu, u vreme kada je na snazi već bio četvrti paket sankcija EU protiv Moskve, nije poznato čemu ona služi. Tokom 2022. kompanija je zabeležila u dinar istovetne prihode i rashode (7.413.000 dinara). U poslovnu zgradu gde Tačka ključanja ima kancelarije zaposleni praktično i ne dolaze na posao, pa se postavlja pitanje koja je bila svrha njenog osnivanja i koliko je ona povezana sa dobro poznatim širenjem ruskog uticaja u Srbiji i regionu? 

Maligni uticaj Rusije

Prema izveštaju holandskog Klingendal instituta, maligni uticaj Rusije u regionu Zapadnog Balkana najjači je u Srbiji. Jedan od autora ove studije, Vouter Svirs, rekao je za NIN da ruski uticaji dolaze kroz više kanala i da se on u slučaju naše zemlje širi ne samo političkim, već i ekonomskim putem.

„Politički uticaj se ogleda u jačini bilateralnih veza dve zemlje, kao i veza među pojedinim političarima. Ekonomski uticaj se vidi i jača kroz trgovinske veze, ali i investicije i energetske odnose“, rekao je Svirs i dodao da postoje i drugi kanali ruskog uticaja, poput vojnih, ali i medijskih, kao i mešanja u unutrašnja pitanja putem špijunaže ili sajber-napada.

Prema zvaničnim podacima, kompanija Tačka ključanja Srbija osnovana je u Beogradu u aprilu 2022, kada je Rusija uveliko bila pod sankcijama Evropske unije zbog agresije na Ukrajinu. U to vreme Evropa je na 15 dana servirala nove pakete sankcija Rusiji, a na udaru su bile i banke i proizvodnja, kao i Rusi pojedinci. Zapravo kompanija je formirana tri godine nakon što je 2019. najavljeno njeno osnivanje tokom zvanične posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, kada je potpisao šest sporazuma u oblasti inovacionih tehnologija i digitalizacije. Srbija je tada bila jedna od retkih zemalja, kandidata za članstvo u EU, koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Rusija i Srbija će nastaviti da produbljuju saradnju u ekonomskoj, naučno-tehničkoj i humanitarnoj sferi“, rekao je tada Vladimir Putin.

Konsultantske usluge

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), delatnost tog srpsko-ruskog preduzeća su „konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem“. Zvaničnici su ga predstavljali kao inovacioni hab i projekat koji je podrazumevao umrežavanje, razmenu ideja i iskustava, ali i kao instrument za promociju i jačanje saradnje u oblasti tehnoloških i drugih oblika inovacija, na osnovu bilateralne saradnje vlada Srbije i Rusije.

Većinski vlasnik firme, s udelom od 80 odsto, jeste država Srbija, koju zastupa Vlada Srbije. Preostalih 20 odsto dele dve ruske „autonomne neprofitne organizacije“ - Agencija strateških inicijativa za promovisanje javnih projekata i Platforma nacionalna tehnološka inicijativa. Obe su registrovane u Moskvi, a osnivač im je ruska vlada. Na čelu jedne od njih je Putinov specijalni izaslanik za inovacije Dmitrij Nikolajevič Peskov, koji je pod ukrajinskim i britanskim sankcijama zbog podrške ruskoj invaziji.

Država Srbija se, prema ugovoru, obavezala da obezbedi finansije za rad, kao i poslovni prostor za Tačku ključanja, a ruske agencije su dužne da firmi obezbede „stručne savete i podršku“.

Nezgodno vreme za osnivanje

Vlada Srbije nije odgovorila na pitanja NIN-a o razlozima osnivanja preduzeća sa Rusijom u jeku zapadnih sankcija. Nismo dobili ni odgovor na pitanje da li se osnivanjem Tačke ključanja omogućava širenje ruskog uticaja. Pitanja smo poslali i na zvaničnu adresu preduzeća Tačka ključanja, ali bezuspešno. Od ljudi koji rade u poslovnoj zgradi na Novom Beogradu, gde Tačka ključanja na četvrtom spratu ima kancelarije, saznali smo da zaposlene skoro i ne viđaju. Ni mi ih nismo zatekli na adresi, a bio je radni dan - 11 sati pre podne. Jedini trag da ipak tu pripadaju bila je jasno postavljena tabla na ulazu zgrade sa nazivom i logotipom firme.

NIN  / Milan Ilić
NIN / Milan Ilić

U momentu obelodanjivanja ideje o osnivanju preduzeća, državu Srbiju je zastupao Nenad Popović, tadašnji ministar za inovacije i tehnološki razvoj, koji godinama važi za glas Rusije na srpskoj političkoj sceni. 

„Taj projekat, koji podrazumeva digitalno povezivanje, razmenu ideja, iskustava i razvijanje strategija u okviru raznih oblasti, kao što su tržište visokotehnoloških komponenti, saobraćajne infrastrukture, medicine, u Srbiji će biti pokrenut u aprilu“, rekao je

Popović o ovom projektu 2019. godine, ali do zaključenja ovog broja nije odgovorio na naše pitanje da li je i dalje i u kakvoj vezi sa ovom firmom..

Međutim, ni do osnivanja Tačke ključanja 4. aprila 2022. nikakvih zvaničnih informacija skoro da nije bilo, a ni u međuvremenu se o aktivnostima ove firme nije mnogo više doznalo od javno dostupnih informacija. Postavlja se pitanje zašto su se na osnivanje firme čekale tri godine od potpisanog sporazuma i zašto je za to izabran period nakon početka agresije Moskve na Ukrajinu?

Svi Popovićevi ljudi

Prema podacima APR, član Nadzornog odbora je Darinka Leković, sada posebna savetnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović. Na istoj poziciji bila je i kad je ministar bio Nenad Popović. Zastupnici firme su Marija Kecman i Vladimir Jovičić, član Predsedništva i IO Srpske narodne partije Nenada Popovića. Na izborima u Beogradu 2014. bio je član Gradske izborne komisije.

Na sajtu Agencije za privredne registre dostupan je finansijski izveštaj Tačke ključanja Srbija za 2022, prema kojem je to preduzeće godinu završilo na nuli. Prema tom dokumentu, ukupni prihodi su 7,4 miliona dinara, koliko su iznosili i rashodi.

Preduzeće je, pokazuje finansijski izveštaj, imalo dvoje zaposlenih, a na plate je te godine potrošeno nepunih 60.000 evra. Izveštaj za 2023. godinu još nije objavljen.

Tačke ključanja i širom Rusije

Ruske državne institucije godinama otvaraju inovacione prostore širom Rusije. Prema zvaničnim podacima, oko 180 Tački ključanja otvoreno je širom zemlje sa ciljem da stimulišu tehnološki razvoj Rusije i da sarađuju sa investitorima, naučnom zajednicom i državnim institucijama. Tačku ključanja od 2020. ima i univerzitet u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, čije vlasti Moskva smatra saveznicima.

Ruski državljani osnovali su više od 7.000 preduzeća u Srbiji od početka rata u Ukrajini, a kroz Srbiju je prošlo skoro 400.000 Rusa. Najveći broj onih koji su pokrenuli posao u našoj zemlji odlučili su se za IT sektor. Sa nekima smo pričali i oni nikada nisu čuli za Tačku ključanja.