Politika

Andreas Šider za NIN: Ne želimo da finansiramo Vučićeve izborne neregularnosti

Željka Jevtić, Irena Vinulović | 14. februar 2024 | 17:00
Andreas Šider za NIN: Ne želimo da finansiramo Vučićeve izborne neregularnosti
PROFIMEDIA / Profimedia

„Ono što ne želimo da vidimo jeste da mi finansiramo Vučićeve izborne neregularnosti.“ Ovim rečima vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u EP i jedan od članova posmatračke misije EP na izborima Andreas Šider u intervjuu za NIN odgovara na pitanje da li je EU zaista spremna da povuče drastičan potez i suspenduje sredstva namenjena Srbiji. Za njega nema dileme oko poruke koju je EP poslao Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, a u najkraćem ona glasi: „Dosta je!“.

„Zahtev za nezavisnu međunarodnu istragu je usvojen ogromnom većinom. Čak i oni koji su bili bliži predsedniku Vučiću kažu da je istraga neophodna. Apelovao bih na predsednika da razume da je ono što se desilo otišlo predaleko i da je sada vreme da se uozbilji zarad demokratije i da dozvoli međunarodnu istragu u cilju uspostavljanja vladavine prava“, rekao je Šider NIN-u.

Da li je EU zaista spremna da preseče finansijske tokove Srbiji?

Parlament je takođe ogromnom većinom glasao i po ovom pitanju, tražeći pre svega međunarodnu istragu. Želimo da vidimo da se primene međunarodne preporuke Venecijanske komisije. Ako se to ne desi, mislimo da je potrebno da sagledamo korišćenje IPA fondova, jer ono što ne želimo da vidimo jeste da mi finansiramo Vučićeve izborne neregularnosti.

Da li će Evropska komisija i Evropski savet biti spremni da sprovedu u delo to što od njih tražite?

To ćemo videti u narednim mesecima. Ali ono što smo već videli jeste da unutar EK i unutar Evropskog saveta kritika Vučićevog ponašanja postaje sve jača i jača. Stoga, mislim da i pritisak na Vladu Srbije postaje sve veći. Sada je u njihovim rukama da odluče da li će ići putem demokratije ili će nastaviti svoj put pretvaranja Srbije u oligarhiju.

Šta ako vlast odluči da se izbori ponavljaju, pa taktičkim manipulacijama koje joj nisu strane, zapravo ništa ne promeni?

Nema smisla ponavljati izbore po istim pravilima. Potrebno je da se sprovedu preporuke ODIHR-a i Venecijanske komisije, mora da postoji novi način za registraciju glasača kako bi se izbeglo da ljudi koji ne žive u Beogradu budu ilegalno registrovani tu. Tek onda ponavljanje izbora ima smisla. Samo ponavljanje sa istim pravilima i uz moguće korišćenje istih trikova nije dobro.

Da li je moguće da Vučić istrguje put iz ovog haosa nekim ustupkom po pitanju Kosova?

To su dva različita pitanja. Sada pričamo o srpskoj demokratiji koja mora biti u rukama građana Srbije. To je jedinstveno pitanje koje ne sme da se meša sa bilo kakvim spoljnim pitanjima. Moramo biti veoma jasni. Mi želimo ove standarde i ne postoji opcija da se napravi neki dil, jer to nije u redu za demokratiju.

Šta kažete kad čujete premijerku Srbije, na čijoj ste meti već bili, da je rezolucija zasnovana na argumentima „radio Mileve“?

Moram da kažem da je premijerka Ana Brnabić daleko od standarda koje premijer treba da ispunjava. Ona se ponaša kao da je, recimo, telohranitelj neregularnih izbora i mi to ne možemo da prihvatimo. Ne možemo da prihvatimo to što radi, kako priča, kako se ponaša i kako podriva srpsku demokratiju. Mislim da ona mora da razume da je veoma velika većina EP poslala jasnu poruku i njoj da prekine sa tim što radi. 

Kuda ovakav režim vodi Srbiju i gde je, po vašem mišljenju, zemlja u narednih nekoliko godina - među demokratijama ili autokratijama?

Mislim da oni sada rizikuju evropsku budućnost Srbije i njenih građana. Najbolje je da sada sednu, pročitaju Rezoluciju i naprave restart na demokratskim osnovama. Ako nastave ovako, uništavaju evropsku budućnost Srbije. Kada je reč o budućnosti, vidim dve slike, i one su suprotne. Vidim vladu i predsednika, koji se udaljavaju od demokratije i evropskih standarda, i koji, da kažem, sve više sarađuju sa Rusijom. Sa druge strane, vidim desetine hiljada građana Srbije koji idu na ulice, koji ne prestaju da protestuju i bore se za svoju bolju budućnost. EP je hteo da pošalje jasnu poruku Vučiću: „Dosta je!“, a istovremeno i civilnom društvu Srbije da su naša vrata otvorena za ove građane Srbije kad god nas trebaju.

Mislite li da je Srbija spremna da se promeni?

Mislim da jeste, jer znam da je i ranije bilo više demokratije u Srbiji. Ali, to će biti teška borba, jer autokratski režim deluje veoma jako, što smo videli i po reakcijama policije na studente na protestima…