Politika

Skupštinski dnevnik uvreda: U novi saziv na ivici incidenta - dve poruke sa konstitutivne sednice parlamenta

Đorđe Bjelanović | 19. mart 2024 | 09:08
Skupštinski dnevnik uvreda: U novi saziv na ivici incidenta - dve poruke sa konstitutivne sednice parlamenta
TANJUG / Nemanja Jovanović

Uprkos tome što je konstitutivna sednica počela minutom ćutanja za žrtve martovnog pogroma na Kosovu i Metohiji, nastavak zasedanja, na kome se,očekuje izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, kao i skupštinskog rukovodstva, doneo sve osim mira i tišine. "Nacisti", "neonacisti", "fašisti", "izdajnici", "alkoholičari", "lopuže", "psihopate" - samo su deo liste brutalnih uvreda koje su danas razmenili poslanici. Pride, u više navrata u parlamentu danas je pominjan i građanski rat.  Ako se po jutru dan poznaje, jasno je šta građani Srbije mogu da očekuju od novog saziva Skupštine Srbije. 

Današnja sednica, kako je za NIN rekao politički konsultant Dušan Lj. Milenković, pokazala je dve stvari - da će opozicija koristiti gotovo jedini prozor ka dve trećine stanovništva i da režim nema nameru da prestane sa satanizacijom opozicije.

"Prva stvar je da će opozicija uspešno koristiti gotovo jedini prozor ka dve trećine stanovništva, kolika je i pokrivenost pokrivenost televizija sa nacionalnom frekvencijom, da informiše građane o svim bolnim tačkama režima, počevši od izborne krađe, preko kosovskog fijaska, do ostalih bolnih tema po režim. Druga je da režim nema nameru da prestane sa satanizacijom i, eventualno, dehumanizacijom opozicije", objašnjava on.

A šta je sve obeležilo današnju sednicu?

Naime, već na početku sednice više predstavnika opozicije javilo se da govori po poslovniku, međutim predsedavajući Stojan Radenović je pokušao to da blokira navodom da je bolje da sačekaju da Milenko Jovanov, ispred SNS, obrazloži predlog Ane Brnabić za predsednicu parlamenta. Opozicija je glasno negodovala, a nekoliko poslanika je sa poslovnikom u rukama krenulo ka govornici. Potom je Radenović odlučio da, ipak, da reč Miroslavu Aleksiću, iz koalicije Srbije protiv nasilja, što je i u skladu sa procedurom. 

FONET / Aleksandar Barda
FONET / Aleksandar Barda

Zatim je usledio svojevrsni performans predstavnika opozicije koji su, tokom obraćanja Milenka Jovanova iz SNS, ustali i pokazali male statue Oskara na kojima piše Aleksandar Vučić, ali i fotografije kosovskih registarskih tablica. Sa druge strane, Jovanov, koji je inače izabran za predsednika poslaničkog kluba naprednjaka, iskoristio je svoje vreme, tokom koga je trebalo da predstavi zašto je Brnabić adekvatan kandidat za predsednicu Skupštin, kako bi vređao predstavnike opozicije, koje je, između ostalog, optužio da su "nacisti i neonacisti", jer "obeležavaju" stanove i kuće pristalica i članova te partije. Predstavnici većine u parlamentu su predstavnike opozicije nazivali "alkoholičarima", "izdajnicima", a poslanik SNS Marjan Rističević, je predsedika stranke SRCE Zdravku Ponošu rekao i da bi se "na njegovom mestu ubio". 

Opozicija je svoje nezadovoljstvo i krtiku ponovo pokušala da iskaže i na druge načine, pa je Aleksandar Jovanović Ćuta, tokom obraćanja, pokazao fotografije nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i fotografiju Gerharda Šedera, Vučića i Tomislava Nikolića, ističući da ne može neko ko je "ovo radio" da druge naziva "fašistima i izdajnicima".

Fingiranje postojanja parlamentarizma

Inače, kada je reč o rukovostvu Skupštine, među potpredsednicima, po prvi put neće biti predstanika opozicije, osim (formalno) opozicionog predstavnika Pokreta "MI - glas iz naroda".  Naime, kako je najavio predsednik Skupštine u prošlom sazivu Vladimira Orlića, na konsultacijama koje su održane prošle nedelje, dva potpredsednika parlamenta biće iz SNS, po jedan iz manjinskih nacionalnih zajednica – Mađara i Bošnjaka, jedan iz SPS i jedan predstavnik "Mi – glas iz naroda".

Komentarišući neprisustvo predstavnika koalicija "Srbija protiv nasilja" i "NADA" na konsultacijama i nepristanak na potpredsedničke pozicije, odnosno na, kako sami navode "fingiranje postojanja parlamentarizma", Milenković smatra da "o ovom potezu nema svrhe suditi partikularno, jer je taj potez deo šire strategije nastupa u parlamentu".

"Opozicija se odlučila da prihvati legitimitet glasova koje je dobila na izborima, a da istovremeno osporava legitimitet glasova vladajuće stranke, za koju tvrdi da je pokrala izbore. U tom smislu, oni prihvataju uloge koje proističu iz legitimiteta koji su dobili (poslaničke mandate, učešče u radu parlamenta, itd.), ali ne prihvataju uloge koje proističu iz dogovora sa vladajućom strankom, iako su neki od tih dogovora više proceduralne i običajne nego političke prirode", tvrdi on.

FONET / Aleksandar Barda
FONET / Aleksandar Barda

Kako je već najavljeno, za funkciju predsednika Skupštine predložena je Ana Brnabić, dosadašnja premijerka, koja je nepunih sedam godina obavljala tu funkciju, ali i potpredsednica Srpske napredne stranke. Iako se formalno njeno postavljanje na čelo najvišeg zakonodavnog tela Srbije gleda kao stagniranje, pitanje koje se nameće je – koja je "logika" i motiv za ovakvu odluku Aleksandra Vučića, kao i kako će izgledati sednice u budućnosti, koje će upravo ona voditi.

U tom pogledu, naš sagovornik podvlači da je, uprkos tome što "nije prorok i ne može da predvidi budući izgled parlamenta, kao i da nema informacije iz vrha SNS, pa samim tim ne zna motive za izvesnu političku degradaciju Ane Brnabić", jedna stvar "nesumnjiva"

"U toj stranci, ili u Vučićevom krugu moći, konačno se poklopilo da jedna osoba poseduje dve glavne karakteristike, pored neupitne podložnosti Vučiću – prva je da ta osoba želi mesto predsednika Vlade, i druga je da ga zaslužuje više od Ane Brnabić", zaključuje Milenković. 

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je oko 16 sati, a predsedavajući Stojan Radenović najavio je da je nastavak planiran za sutra ujutru u 10 sati.