Politika

Savo Manojlović za NIN: Sukobi zagađuju, teraju građane u apatiju

Sara Nikolić | 3. april 2024 | 08:15
Savo Manojlović za NIN: Sukobi zagađuju, teraju građane u apatiju
FONET / Milica Vučković

Savo Manojlović, direktor kampanja pokreta Kreni-promeni, ocenjuju pojedini analitičari, mogao bi da bude novo lice koje bi na izbore izvelo demotivisane birače, dok se u medijima pojavljuju i procene prema kojima se on, uz predsednika Novog DSS-a Miloša Jovanovića, uklapa u foto-robot idealnog kandidata za gradonačelnika Beograda. Iz dela opozicije pak stižu poruke da sada "nije vreme za politički egzibicionizam, ni nova lica", a kritika na račun prvog čoveka pokreta Kreni-promeni sa opozicione strane, bilo je i ranije. Manojlović za NIN ističe da se nije pronašao u navodima, iako je spomenut, i dodaje da "bilo kakvi sukobi ili lične rasprave, zagađuju i teraju građane u apatiju".

Upitan o svom političkom angažmanu, Manojlović poručuje da ne voli da licitira, i da će, onda kada to bude želeo, "jasno izaći sa odlukom", koju će doneti zajedno sa ljudima iz pokreta Kreni-promeni. 

Ispred zgrade parlamenta postavili ste skulpturu puža crvene boje koja, kako ste rekli, simboliše "puzajući državni udar", koji se odnosi na pozitivno izveštavanje RTS-a o iskopavanju litijuma u Srbiji. Kakav efekat želite da postignete pozivom građana ispred javnog servisa u četvrtak i koji su vaši zahtevi? 

Protesti i blokade kojima je stopiran projekat Rio Tinto, bili su jedna dobijena bitka, dok rat da Srbija ne doživi ekološko uništavanje još uvek traje. Od RTS-a tražimo debatu prema Zakonu o javnom informisanju, obavezni su da izveštavaju o temama od javnog interesa i ovo nije subjektivan osećaj. Značaj ove teme, vidljiv je i po monitoringu koji smo odradili, prema kome se litijum za dve nedelje spominjao 239 puta, od toga 85 odsto pozitivno lobistički, a Rio Tinto 67 puta, od toga 77 pozitivno lobistički. Evidentno je da postoji potreba da se izvrši određena vrsta medijske lobotomije i promene javnog mnjenja. RTS, kao javni servis, dužan je da izveštava o ovome, to više nije privatna stvar, niti privatno mišljenje. Naročito ako imamo narodnu inicijativu. Pravo je kristalno jasno - kada jedan državni organ ili entitet, spreči nekom javnom pravnom entitetu da koristi svoja javno pravna ovlašćenja, to je definicija državnog udara. 

Sada kada se formira nova vlada, kakva su vam očekivanja po pitanju litijuma? 

Oni će nastaviti da lobiraju i to je bilo prilično jasno kada smo najavili da će (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nakon povratka iz Davosa morati to da najavi, da je preuzeo tu obavezu. Bilo je malo komično kada je na onom pompeznom predstavljanju rekao kako nije planirao da govori o litijumu, dok je iza njega stajala stara prezentacija na kojoj je kao tema stajao litijum. Vlast će pokušati da lobira, međutim, sva istraživanja jasno ukazuju da narod jednostavno to ne želi i da je kampanja koja je sprovođena dovela do toga da ekspertsko mišljenje bude prilično jasno narodu. To pritom nisu naši stavovi, mi smo stali iza onoga što su zaključili profesori, akademici, više od 60 naučnika... 

"Niti su me stranke zvale, niti sam se ja kome nudio"

Otvaranje medija je, između ostalog, pitanje na koje je fokusirana i opozicija. Kakvu saradnju trenutno imate sa opozicionim strankama, s obzirom da imate slične ciljeve? 

U smislu saradnje, na prethodnim izborima sakupili smo preko 1.000 kontrolora koje smo obučili i ponudili opoziciji, imali smo 233 posmatrača. Da budem iskren, sada kada pričam ne mislim o tome da li su to interesi vlasti ili opozicije - pričam o interesima Srbije. O ovoj vlasti, mislim sve najgore. A što se tiče konkretnih zahteva, u formulisanju zahteva i slično, nismo učestvovali vezano za opoziciju. 

Vi ste ranije istakli da politiku vidite kao mogućnost da napravite promenu kako bi građani živeli bolje. Analitičari su i ranije ukazivali na činjenicu da posedujete politički kapital. S tim u vezi, da li razmatrate mogućnost učešća na izborima? 

Ne volim da licitiram, kada budem želeo, ja ću izaći prilično jasno sa odlukom koju sam doneo zajedno sa ljudima iz Kreni-promeni.

Dakle, ne isključujete tu mogućnost? 

Ni do sada nisam isključivao tu mogućnost.. Kada budem želeo da saopštim jasnu odluku, ja ću je saopštiti. 

Da li vas je neka stranka kontaktirala na tu temu?

Niti su me stranke zvale, niti sam se ja kome nudio. 

A ranije? 

Ranije je bilo.

Zbog čega ste odbili te ponude?

Ne bih ulazio u detalje, ponude odbijate iz različitih razloga. Nekorektno je da, ako vam neko nešto ponudi, vi sada dajete obrazloženje zašto ste tu ponudu odbili. Ali, svoje odluke sam uvek donosio na osnovu vrednosti koje zastupam i na osnovu strategije i dobre organizacije. A video sam da se ove tri stvari poklapaju sa ljudima sa kojima sam stvarao Kreni-promeni i sa ljudima koji dolaze u Kreni-promeni. 

"Iako sam spomenut, ne pronalazim se u tim navodima"

Ranije se potpredsednica SSP-a Marinika Tepić kritički osvrnula na vaše izjave o potezima SPN nakon izbora, rekla je i da je razočarana zbog vaših izjava o njenom štrajku glađu i da je iznenađuju ljudi koji koriste svaku priliku da kritikuju opozciju. Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je u osvrtu na komentar da biste upravo vi mogli da budete novo lice koje bi potencijalno mobilisalo demotivisane birače, rekao da "nije vreme za politički egzibicionizam, ni nova lica". Uz to je dodao i da je "Beli Preletačević bio novo lice". Kako komentarišete ove izjave i da li je Marinika Tepić sa pravom razočarana?

Pre bih možda govorio o navodima, da ne polemišem sa osobama. Iako sam spomenut, ne pronalazim se u tim navodima. Ono što bih posebno voleo da istaknem jeste da bilo kakvi sukobi ili lične rasprave, bilo na sveukupnoj političkoj sceni, bilo na opozicionoj, zaista zagađuju i teraju građane u apatiju. Da bi se promena desila, potrebno je da ljudima ponudimo nadu, konkretan plan i ideje. I, jedina politička poruka koju u ovom momentu želim da pošaljem je - svi ispred RTS-a 4. aprila u 19 časova. 

A, kako komentarišete izjave pojedinih analitičara da biste upravo vi mogli da budete novo lice koje bi na izbore izvelo demotivisane birače? Bolje pitanje, da li je to dovoljan motiv da uđete u politiku u ovom trenutku? 

O temi ulaska sam rekao da ću, kada to budem želeo i kada to bude moja procena, to javno saopštiti. A hvala političkim analitičarima, Boban Stojanović je to izjavio, izjavljivali su i neki drugi analitičari koje cenim.

Da li je možda reč o nečemu drugom kada se kaže da nije vreme za neka nova lica? 

To je pitanje za analitičare, za građane. Ono što sam ja viđao do sada je da nisu bitna lica, bitno je ono što radite, važna je strategija, organizacija koju pravite. To su stvari u koje verujem i nemam potrebu da polemišem sa bilo kime.

Ovih dana bilo je i analiza da se vi i predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović, uklapate u foto-robot idealnog kandidata za gradonačelnika Beograda..

Zahvalan sam, jer ja nisam Beograđanin po rođenju, ali jesam po ubeđenju. To doživljavam kao kompliment, ali, kao neko ko nije u politici, smatram neumesnim da sada pričam o bilo kakvom izlasku na izbore, dok traju pregovori opozicije i vlasti vezano za to da li će izbora uopšte i biti.

"Ključno da se zaustavi preseljavanje birača"

Da li verujete da će vlast ispuniti zahteve opozicije koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova i kakav ishod očekujete od predstojećih izbora? 

Kao neko ko ne učestvuje u pregovorima, smatram neumesnim da to komentarišem. Pogotovo jer su ranije neke izjave, iz moje perspektive, dočekivane na nož. Ali ono što smatram ključnim je da se na narednim izborima zaustavi preseljavanje birača. Ovo je nešto na šta smo upozoravali i pre prethodnog ciklusa, da je neophodno da se obezbede kontrolori, ali smo videli da se to nije desilo. Ne možete da se bavite kontrolom izbora, a da vam se drugi put pokvari softver. I ponovo ističem ono što je jako bitno, sve političke stranke, bilo vlasti, bilo opozicije, ko god planira ozbiljno da se bavi ovim, mora da ima tačne projekcije izbornih rezultata u toku izborne noći. I ovo smo ranije ponavljali, i to ne samo mi, već i birači i analitičari, a takođe se nije desilo.

Takođe, ne želim da govorim o tome da li treba da se izlazi na izbore ili ne, jer nije moja politička koža u pitanju i opozicija će sama izabrati svoj put, ali smatram da je vrlo bitno da to bude konsekventno. Odnosno, da ako izaberete vaninstitucionalnu metodu, onda idete vaninstitucionalnim metodama koje podrazumevaju izlazak iz parlamenta, borba na ulici, štrajk, blokade i slično. A, ako idete kroz institucije, izlazite na sve izbore. Složio bih se sa analitičarem Bobanom Stojanovićem, koji je rekao da je nelogično da neke izbore bojkotujete, a neke ne.. Postoji velika opasnost da, ako bojkotujete beogradski izbore a izađete na lokalne, ljude odvučete u apstinenciju na lokalnim. Stoga smatram da je konsekventnost i tajming, vrlo bitna stvar. Što se duže bude odugovlačilo sa tom odlukom, energija naroda će biti manja.