Politika

Zeleno-levi front: Širenje Beograda na vodi je demonstracija sile SNS-a u korist investitora, na štetu građana

Beta | 13. april 2024 | 13:49
Zeleno-levi front: Širenje Beograda na vodi je demonstracija sile SNS-a u korist investitora, na štetu građana
TANJUG / Sava Radovanović

Zeleno-levi front (ZLF) upozorio je da najviši organi zemlje nameravaju da nastave sa svojim planom protivzakonitog oduzimanja grada Beograđanima i Beograđankama, čime Srpska napredne stranka (SNS) demonstrira silu u korist privatnih investirora.

"U susret obeležavanju 76. godišnjice od osnivanja Novog Beograda, Vlada Srbije je donela odluku da po ukusu i za finansijsku dobit privatnih investitora izmeni lice ne samo Novog Beograda, izgrađenog na principima suprotnim današnjem investitorskom urbanizmu, već i delove opština Čukarica, Savski venac i Stari grad", navedeno je u saopšenju.

Dodaje se da "zloupotrebljavajući Prostorni plan područja posebne namene, koji se primenjuje samo za izgradnju strateški važnih objekata, najviši organi ove zemlje planiraju proširivanje zone Beograda na vodi za zapanjujućih 327 hektara i stvaranja privatne stambene zone koja narušava Generalni urbanistički plan".

Vlast se, ističe se, "ne obazire na uništavanje preostalih zelenih površina u gradskom jezgru, ignoriše volju svojih građana, preporuke i upozorenja arhitektonske i urbanističke struke i ignoriše zakone".

"Skrećemo pažnju javnosti da će se na ovaj način obezbediti skoro dvostruko veća površina za gradnju privatizovanjem zemljišta u javnoj svojini. Građani i građanke više neće imati slobodan pristup priobalju, odnosno javnim prostorima Beograda, koji postaju prostori komercijalnih sadržaja, a ne parkovi, trgovi i obale na kojima građanke i građani mogu besplatno uživati u svom gradu", upozorio je Zeleno-levi front.

Takođe i da se "stvaraju toplotna ostrva, odnosno povećanje temperature u centru grada čemu svi koji u ovom gradu žive mogu posvedočiti".

"Podsećamo da je projekat Belgrade Waterfront od samog početka pratila netransparetnost i koruptivne aktivnosti koje su kulminirale rušenjem u Hercegovačkoj 2016. godine", navedeno je u saopšenju, uz napomenu da su vlastima stanovnici Srbije samo prepreke na putu za ostvarenje svojih privatnih interesa.