Politika

Francuske pudle, rotvajleri, šibicarenje i "šetanje sojki": Burno u Skupštini na raspravi o Zakonu o lokalnim izborima

NIN, Agencije | 22. april 2024 | 08:34
Francuske pudle, rotvajleri, šibicarenje i "šetanje sojki": Burno u Skupštini na raspravi o Zakonu o lokalnim izborima
TANJUG / Nemanja Jovanović

U Skupštini Srbije danas u 11 časova počela je sednica na čijem dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima. Time bi se omogućilo da izbori u lokalnim samoupravama u kojima nisu održani 17. decembra prošle godine budu raspisani zajedno sa beogradskim 2. juna. 

Prema tim izmenama, odluka o raspisivanju izbora donosi se najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika. Takođe, od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana, piše u predlogu izmena i dopuna ovog zakona. Sednicu je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, na predlog 187 poslanika. Uoči sednice su održane konsultacije sa Brnabić. 

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku. Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, kao i opozicioni Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Drugi deo opozicije koji je najavio da će bojkotovati izbore, za danas je, kako je rekao predsednik SSP-a Dragan Đilas  glasati protiv Izmena zakona o lokalnim izborima. On je naveo da će SSP zajedno sa strankama zajedno i SRCE i koalicijom NADA danas podneti predlog Ustavnog zakona kojim je predviđeno pomeranje izbora na jesen.

I poslanička grupa "Mi - snaga iz naroda" glasaće protiv izmena Zakona o lokalnim izborima, najavio je poslanik Branimir Nestorović.

Burno u Skupštini: Šibicarenje, pudle i "šetanje sojki"

Zasedanje skupštine obeležio je niz razmenjenih uvreda, a u raspravi su pomenute, pudle, fotvajleri i šetanje sojki. 

Predsednik i poslanik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim glavna i jedina pretnja demokratiji, slobodnim izborima u Srbiji i odbrani nacionalnih interesa.

"Govorili ste o kompromisu, ali nema kompromisa kada se govori o slobodi izbora, kada se brani demokratija i kada se brane nacionalni interesi zemlje", rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

on je odbacio navode poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) da “nacionalnom delu opozicije” smeta da Vučić bude nosilac liste.

"Neka bude, bili su i ranije, nikada nismo ispostavili takav zahtev", poručio je on.

Jovanović je rekao da je vlast 1. aprila na sastanku sa opozicijom prihvatila načelno dva uslova, dok je za treći zahtev rekla da je protivustavan.

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

"Jasno vam je 17. aprila rečeno da je 2. jun kasno za sve izbore, već da je rešenje ustavni zakon kako bi se stvorili uslovi za izbore na jesen", rekao je Jovanović i dodao da je najavom o objedinjavanju izbora 2. juna učinjeno da nema mogućnosti za bilo kakvu kampanju za lokalne izbore.

"Dok u 30 dana dobijete notare, potpišete izborne liste, a idu praznici, ostaće vam 10 dana kampanje. Laž, manipulacija, šibicarenje to je njihova priroda, ali šta ćete vi", rekao je Jovanović delu opozicije koji namerava da učestvuje na izborima 2. juna.

Jovanović je rekao da će u istoriji sramote ostati posebno upisan sastanak od 17. aprila, kada je vlast “bedno i ponizno dovela strane ambasadore da ubede opoziciju”.

"Otkud strani ambasadori, kako ste se drznuli da ih pozovete? Kako vam je palo na pamet da prljav veš iznosite iz kuće? To se ne radi", poručio je Jovanović i nazvao predstojeće izbore "Hilovim izborima", aludirajući na prisustvo američkog ambasadora Kristofera Hila konsultacijama u parlamentu.

Jovanović je podsetio i na Ohridski sporazum i tačku 4 da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije.

"Sad kukate na (izvestioca u Savetu Evrope) Doru Bakojani, a jedini koji je izdao je Vučić", dodao je Jovanović i naglasio da se "na Kosovu brani i Republika Srpska".

Povodom nedavnog mitinga u Banjaluci, rekao je da ništa zlosutnije nije video od predstavnika vlasti Srbije na tom skupu - kao da su "dželati Srpske".

Jovanović je pozvao građane da "ne budu deo farse 2. juna", a posebno Beograđane da "ne izlaze na nešto što nisu izbori".

"Ne brani se sloboda i demokratija na Vučićevoj i Hilovoj farsi", poručio je Jovanović.

TANJUG / Vladimir Sporčić
TANJUG / Vladimir Sporčić

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da, “koliko god glasno lajala, francuska pudla ostaje francuska pudla, ne rotvajler”.

Jovanov je ocenio da Jovanovića interesuje samo da su "plata i apanaža redovni”, dok je stranačke odbore po Srbiji ostavio da se snalaze kako znaju.

"Zato ga odbori i ne slušaju i izlaziće na izbore. Mi radimo kampanju 'od vrata do vrata' i vama bi bilo bolje da to radite, jer elita ne radi 'od vrata do vrata', već živi u Parizu, šeta sojke", rekao je Jovanov.

Poslanik Stranke sloboe i pravde Borko Stefanović reklamirao je povredu poslovnika zbog izraza “francuska pudla” i nazivanja žena “sojkama”.

"To nije lepo, civilizovano i poslanici poput Arno Gujona i drugih spuštaju glavu jer ih je sramota", dodao je Stefanović.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je Stefanoviću da je trebalo da reklamira povredu poslovnika i za reči “poturica i izdajnik”, jer je to veća uvreda nego “pudlica”.

Jovanović je, replicirajući Jovanovu, rekao da je Srbin i da se nije odrekao svoje zemlje, ali se oženio Francuskinjom, koja mu je rodila dva dečaka Lazara i Dušana.

Jovanov je rekao da izraz sojka nije uvredljiv, već je prema rečniku Matice srpske žargon i stari izraz za mladu devojku.

Lazović: "Borimo se da glas građana kada ga nekome ne završi u džepovima SNS"

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović izjavio je danas da će se opozicione stranke koje su odlučile da izađu na izbore 2. juna "boriti da glas građana kada ga nekome daju tamo i završi, a ne u džepovima SNS".

"Tvrdim da ogromna većina građana Beograda, Novog Sada, Niša i drugih gradova ove zemlje jedva čeka da vam vidi leđa. Tvrdim da ćemo u neravnopravnim uslovima pokazati šta znači srce, pokazati šta znači ljubav za ove naše gradove, za Srbiju i pružićemo vam otpor. Danas biramo borbu, da ne odustajemo, da se suprotstavljamo", rekao je Lazović u Skupštini i poručio vladajućoj većini da će uskoro biti u zatvorima.

On je rekao da je vlast izazvala krizu krađom izbora, dodavši da je posle izborne krađe opozicija iznela zahteve, a SNS je ustuknuo zbog građana koji su danima na ulicama pokazali da neće dozvolili da prođe izborna krađa, zbog argumenata koje je iznosila opozicija, zbog međunarodne podrške.

"Ustuknuli ste jer ste se zaigrali, preterali ste, pokrali ste previše, ceo svet je video. Ako mislite da ćemo vas mi bez borbe pustiti na izborima, ako mislite da ćemo prepustiti jedan grad, jednu ulicu, jednu mesnu zajednicu, jednu zgradu prevarili ste se. Borićemo se svuda i uvek protiv vas kao što smo se borili da ne stavite reke u cevi, da ne privatizujete obale, da ne sečete šume", rekao je Lazović.

TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

On je rekao da opozicione stranke koje izlaze na izbore očekuju da se birački spisak uredi, da se ispune sve preporuke OEBS i ODIHR.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je da izbori nisu pokradeni.

"Najbolji dokaz da izbori nisu pokradeni je to što vidimo kolege iz opozicije sa druge strane. Siguran sam da su oni toliko pošteni i časni, da imaju tako čist obraz da oni nikada u životu ne bi želeli da saučestvuju u nečemo što je krađa", rekao je Jovanov i dodao da su poslanici opozicije prihvatili mandate, kancelarije, plate, jer znaju da je "na izborima sve bilo čisto".

Milivojević: Kad dogovor niste hteli milom, sada ste postigli "hilom"

Predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil prisustvovao konsultacijama o izbornim uslovima kako opozicija "potom ne bi trčala u ambasadu da prepričava detalje".

Hil je bio na sastanku, ne znam zašto zaboravljate druge ambasadore - Žiofrea, Bratua, norvešku ambasadorku, u cilju transparentnosti i da vam olakšam, jer znam da trčite posle tih razgovora da im prepričavate, odgovorila je Brnabić na primedbe poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića.

"Ovako sami ljudi da čuju, a jedini što vama smeta je što ste izgubili mogućnost prepričavanja", dodala je Brnabić.

Ona je rekla da pozdravlja stav Ekološkog ustanka da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, dok o temi članstva Kosova u Savetu Evrope treba da pita neke druge. Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je se u narednom periodu očekuje priča ko je Vučićeva opozicija, a ko nije.

Ja bih rekao - svi ste vi naši i ne bismo vas menjali ni za šta, rekao je Jovanov.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević podsetio je da se kriza prevazilazi dogovorom, razgovorom, argumentima i činjenicama, a da je vlast na takve pokušaje opozicije odgovarala ismevanjem i ciničnim jezikom.

Kad dogovor niste hteli milom, sada ste postigli "hilom", ocenio je Milivojević.

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

Sada hoćete jedinstvo sa onima koje ste vređali 12 godina. Ostanite ujedinjeni sa partnerom Kurtijem, Belivukom, Belivučićevićem, a mi ćemo sa građanima, selima, gradovima, dodao je on i istakao da "nema mosta na kojem će se sresti mudrost i glupost".

Svi znaju da ste pokrali izbori 17. decembra. To vam ne kažem ja, to vam kažu svi mediji, nezavisni posmatrači, inostrani posmatrači koje ste pozvali, kazao je Milivojević, navodeći da se ne može dozvoliti da predizbornu tišinu zameni postizborno ćutanje.

On je pokazao KM table i naglasio da je Vučić to dao Kurtiju da se ne govori o postizbornoj krađi, kao i da je Vučić "dao i Gazivode i EPS, lične karte i pasoše".

Kad Kurti kaže - skoči, Vučić pita koliko visoko, naveo je Milivojević.

Srbija se zahvaljujući režimu našla u nikad težoj situaciji od 1914. godine i ne možemo Vučiću dozvoliti da ostvari ultimatum - ili ja na vlasti ili Srbije neće biti, poručio je Milivojević.

Brnabić ga je opomenula da bude pristojniji, a ne da "prosipa mržnju", na šta joj je Milivojević odgovorio da on "voli Vučića".

Milivojević je rekao da ima dobru i lošu vest za vlast - izborićemo se za slobodu sa građanima, ali će mnogi morati da odgovaraju.

"Morate da odgovarate za krađu izbora, za Staniku, Olivera, Krušik, Jovanjicu i neće biti amnestije. Mafiju na robiju", kazao je Milivojević.

Đilas: Nama su promene važnije od nekoliko stotina odborničkih mesta

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da su SSP neprihvatljive izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima jer "ne otklanja nijednu jedinu nepravilnost koja je zabeležena” na izborima održanim u decembru prošle godine.

“Nama su promene u Srbiji važnije od nekoliko stotina odborničkih mesta ili pobeda na nekoliko centralnih beogradskih opština. Mi se ne bavimo politikom, ne trpimo linč kome smo izloženi, maltretiranja nas i naših članova porodice, zarad nekoliko odborničkih mesta, vlasti na Vračaru i Starom gradu. Mi se politikom bavimo da bismo doprineli da u našoj zemlji bude bolje”, rekao je Đilas za skupštinskom govornicom.

Đilas je ocenio da su izbori održani 17. decembra prošle godine neregularni i pročitao preporuke ODIHR navodeći da “do danas nijedna važna preporuka ODIHR nije primenjena”.

"Nije procesuiran niko za kupovinu glasova. Nije procesuiran niko ni u jednom MUP-u za davanje lažnih prebivališta. Nije procesuiran niko zbog činjenice da je svom stanu, zgradi ili šupi prijavio na desetine ili stotine birača koji tu ne žive. Nije postupano ni po jednoj krivičnoj prijavi koju smo podneli. Nije procesuiran niko za organizovano dovođenje birača iz drugih opština, gradova i država, pre svega u Beograd", rekao je Đilas.

“Smatrajući da nema više vremena da se preporuke primene do dana kada ste zakazali beogradske izbore, predložili smo Ustavni zakon koji omogućava pomeranje svih izbora na jesen, ali i ponavljanje lokalnih izbora koji su održani 17. decembra bez ijednog valjanog razloga tako što je 65 predsednika opština i gradonačelnika podnelo ostavke”, rekao je Đilas.

Navodeći da je taj predlog odbijen, Đilas je kazao da se onda, uz "laži kako su ispunjena prva dva zahteva, predlaže da se svi preostali izbori održe 2. juna, iako je svima jasno da se u narednih 45 dana ne može primeniti nijedna od ključnih preporuka OEBS-a".

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

Đilas je ocenio da će izbori 2. juna biti “još jedan primer izborne krađe zasnovane na medijima, pritiscima na birače, kupovini glasova i neregularnim biračkim spiskovima”.

“Sve to će produbiti krizu u društvu i zato su poslanici Srca, Novog DSS, POKS i SSP danas skupštini predložili Ustavni zakon. Samo prihvatanje tog zakona i pomeranje svih izbora za jesen omogućiće da napokon u Srbiji imamo jedne koliko toliko regularne izbore. Od borbe za takve izbore SSP nikada neće odustati”, poručio je Đilas.

Đilas je ocenio da će prihvatanjem izbora bez promene izbornih uslova biti produženo trajanje vlasti Srpske napredne stranke, a posledice takve odluke će snositi svi koji u Srbiji žive.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je da predstavici SSP nisu došli ni na jedne konsultacije do 1. aprila, kada su izneli svoje zahteve i da se od tada samo o njima razgovaralo.

Jovanov je poručio Đilasu da bi trebalo da "pokrene pitanje sopstvene odgovornosti kao dugogodišnjeg lidera opozicije za sve neuspehe koje je imao prethodnih godina, za sve ono što nije uspeo, a obećavao je, za sve pobede koje je obećao, a nije ih realizovao”.

"Razlozi vaših poraza nalaze se oko vas, možda i kod vas samog. Tu treba da tražite odgovore za to zašto i kako gubite izbore", rekao je Jovanov lideru SSP.

Aleksić: Podržaću i zakon koji predviđa da se na jesen pomere izbore, ako ima realnosti i prostora

Šef Poslaničke grupe Narodni pokret Srbija Miroslav Aleksić poručio je da se o izmenama Zakona o lokalnim izborima danas ne bi razgovaralo, kao ni o preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), da u Srbiji postoje slobodni i fer izbori.

"Bili bismo kao Hrvatska ili Crna Gora, završimo izbore, sutradan se zna ko je pobedio, jedni drugima bismo čestitali i idemo dalje. Toga u Srbiji nema, jer ste zarobili državu, institucije i pogazili zakone", rekao je Aleksić u raspravi u Skupštini Srbije o izmenama Zakona kojima bi se omogućilo da svi lokalni izbori budu održani 2. juna.

Ako je sve što govorite dobro, ako građani dobro žive u proteklih 11 godina, što se bojite da date slobodne i fer izbore, upitao je Aleksić, pozivajući vlast Srpske napredne stranke da "puste građane da slobodnom voljom kažu šta misle o vlasti".

Aleksić je pozvao i republičku tužiteljku Zagorku Dolovac i njene kolege iz tužilaštva, koji nisu reagovali na slučlajeve izborne krađe, da pogledaju šta se događa u Crnoj Gori, jer će taj scenario vrlo brzo doći u Srbiju.

"Demokratija je preduslov da budemo prosperitetna i napredna zemlja. Nažalost, mi smo postali naprednjačka zemlja, jer je jedna grupa odlučila da od 2012. godine nema slobodnih izbora", istakao je on.

Aleksić je ukazao da u Srbiji postoji institucija, zakona i slobodnih izbora, ne bi moglo da se dogodi formiranje Belivukovog klana, Savamala, Jovanjica.

"Milan Radoičić odvede nekoliko ljudi u smrt, a vi kažete - ništa, heroj", ilustrovao je Aleksić.

On je rekao i da će podržati i zakon koji predviđa da se na jesen pomere izbore, ako ima realnosti i prostora, ali da nije spreman da bez borbe predaju nijednu opštinu i grad u Srbiji.

Aleksić je pozvao vlasti da se i sutra nastave razgovori o reviziji i kontroli biračkog spiska, kao i o ravnopravnom pristupu medijima, ponavljajući da je moć u rukama građana.

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je fer od Aleksića što je rekao da su izmene zakona njihov predlog, ali nije fer da se vlast optuži za odugovlačenje.

Jovanov je rekao Aleksića da SNS više "ne radi kapilarne glasove", dok je na primedbu da se glasovi plaćaju iz budžeta, podsetio Aleksića da je on iz budžeta dobio traktor, ali da ne zna koliko glasova im je on doneo.

Šef poslaničke grupe SNS je, tvrdeći kako opozicija stalno pominje pet beogradskih opština na kojima je pobedila u decembru, zanemaruje ostalih 12.

Razumem da imate potrebu da objašnjavate biračima. Izbori će da dođu, ali navodeći samo pet gradskih opština i zanemarujući 12, govori vam kako će i ti izbori 2. juna da se održe, rekao je Jovanov. 

Ko je za, a ko protiv 

Inače, zbog pitanja da li pod postojećim uslovima treba izaći na beogradske i u još preko 80 lokalnih izbora, ili ih bojkotovati, došlo je do rascepa u koaliciji “Srbija protiv nasilja”. Predlog o izlasku na izbore stavljen je na glasanje u petak, na sastanku stranaka okupljenih oko SPN-a, a podržalo ga je šest stranaka - Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak i Novo lice Srbije i Demokratska stranka. Protiv su bile Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno. DS je, inače, prvobitno je glasala protiv izlaska, međutim, naposletku je najavila da će podržati odluku većine i na kraju ipak odlučila da učestvuje na izborima 2. juna. 

Nakon sastanka beogradski odbor stranke Zajedno je u saopštenju naveo da će, s obzirom da nije bilo jedinstvenog stava u koaliciji, izaći na izbore. Potom je stranačka centrala Zajedno saopštila da je donela odluku o prestanku rada Inicijativnog odbora za grad Beograd i isključenju Đorđa Miketića iz stranke, koji se nalazio na čelu tog odbora. 

U međuvremenu, opozicione stranke koje su odlučile da učestvuju na izborima 2. juna, najavile su da će na predstojeće izbore ići pod zajedničkim sloganom “Biram borbu!”. 

FONET / Zoran Mrđa
FONET / Zoran Mrđa

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da su te stranke donele odluku da uz ispunjenje tri osnovna zahteva - formiranje komisije za reviziju biračkog spiska, poštovanje zakona o medijima i održavanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana, učestvuju i na beogradskim i na lokalnim izborima. Istakao je da su odlučili da bez borbe, ne predaju nijednu opštinu i grad režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Mi ćemo u narednim danima završiti razgovore oko našeg bloka”, dodao je on, uz žaljenje što neke kolege nisu prihvatile da se bore zajedno. Uz to, naveo je i da ne razume odluku da se bojkotuju beogradski, ali ne i izbori u ostalim opštinama i gradovima. 
“Ne možemo sada da prepustimo nijedan grad ili opštinu. Na to nisam spreman, a što su izborni uslovi neravnopravniji, to će naša pobeda biti veća”, izjavio je ranije Aleksić i naveo da su “sloga i jedinstvo ključ uspeha”, kao i da borba ne sme da prestane.

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić rekao je da se na izborima 2. juna bira ili strah od velikog gubitka ili nada u najmanju pobedu, a da PSG bira pobedu, "pa makar bila i najmanja".

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

I kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević zastupa stav da na izborima treba učestvovati, a sinoć je gostujući u emisiji “Utisak nedelje” izjavila je da ne smatra da su izborni uslovi sada gori nego na prethodnim izborima i upitala kako se oni menjaju bojkotom.

"Za sve nas bi bilo bolje da su ovi izbori mogli da budu na jesen", rekla je Đorđević i dodala da "nije bilo spremnosti druge strane (vlasti) da prihvati zahtev da izbori budu na jesen", ali da i dalje stoji iza svog potpisa na dokument "ProGlasa". Podsetila je da je ispunjen zahtev iz tog dokumenta da se beogradski izbori raspišu u najkasnijem mogućem roku, kao i da se lokalni i beogradski održe na isti dan kako bi se sprečila migracija birača.

Rascep koalicije "Srbija protiv nasilja"

Sa druge strane, međutim, za predstavnike stranaka Srbija centar (SRCE) i Nove Demorkatske stranke Srbije (Novi DSS), izlazak na predstojeće izbore, kako su kazali u istoj emisji, predstavlja “samo legitimizaciju izbora” u uslovima koji su, prema njihovoj oceni, gori nego 17. decembra.

Lider stranke Srbija Centar SRCE Zdravko Ponoš je rekao da su šanse "gotovo nikakve" da će ta partija promeniti odluku o bojkotu beogradskih izbora, te podsetio da su predstavnici opozicije potpisali Dogovor za slobodne i poštene izbore, dokument "ProGlasa".

“Da je opozicija postigla saglasnost i ostala jedinstvena onda bi na jesen imala izbore u mnogo boljim okolnostima i izbornim uslovima, te bi dobila Beograd i još nekoliko gradova i opština”, procena je Ponoša. 

“Mislim da smo mi kao koalicija 'Srbija protiv nasilja' napravili odličan rezultat na republičkim i gradskim izborima. Nažalost, pobeda nam je ukradena”, izjavio je on i dodao da “smo nastavili da se borimo u drugom formatu”. 

Naveo je da “koalicija SPN odavno formalno ne postoji” jer je, kako je naveo, “pravljena za izbore”. Ali, kako je nastavio,  zadržano je to ime i nastavljana je saradnja u dve važne oblasti – borba za ponavljanje izbora i borba za izborne uslove.
“Prvu smo dobili jer smo bili uporni i jedinstveni, a drugu nismo jer nismo bili uporni i jedinstveni”, rekao je Ponoš.

A potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić ocenio je da je “strašna greška” što su neke stranke koalicije “Srbija protiv nasilja” odlučile da izađu na izbore najavljene za 2. jun. Buduće izbore nazvao je “nameštenim” i dodao “da su danas mnogo gori uslovi nego što su bili na izborima 17. decembra”.

Smatra da bi, “da se izbori održavaju na jesen”, mogli da budu popravljeni birački spisak i mediji, te da je “vreme za dogovor sa Srpskom naprednom strankom (SNS) prošlo”.

Ocenio je da SNS neće ispuniti uslove opozicije jer, kako tvrdi, vlast i danas vrši migracije birača i u Beogradu i Nišu i Novom Sadu.

“Kako da se borite – kampanja vrata od vrata, kad imate sedam do osam dana. Uslovi su danas mnogo gori nego 17. decembra”, kazao  je Marsenić.

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

Inače, Ponoš i Marsenić izrazili su različite stavove i od onih koje po pitanju izlaska na ostale lokalne izbore ima Đorđević. Izrazili su saglasnost oko toga da će svojim opštinskim odborima dati na slobodnu volju da procene da li treba da izađu ili ne, mada je Marsenić dodao da njegova stranka svojim odborima ne savetuje da izađu.

“Naši odbori moraju da znaju da daju legitimitet ovoj vlasti izlaskom na izbore i da posle toga nema kukanja ako ih izgube”, naveo je on. 

Đilas je, inače, danas istakao da je mu nije jasno kako su neke stranke odlučila da idu na izbore, kada su 9. marta ove godine, potpisale preporuku ProGlasa i dale obećanje građanima da se neće ići na izbore ako uslovi ne budu promenjeni.

"Imali smo šansu da dođemo do promene. Da smo ostali jedinstveni i istrajali u našim zahtevima, Vučić bi morao da popusti. Siguran sam u to", naglasio je Đilas i podvukao da zahteve koje je vlast prihvatila ne menjaju ništa suštinski.