Politika

Opozicija: Nova Vlada kontinuitet štetnih odluka i koruptivnih dilova SNS, put u međunarodnu izolaciju Srbije

Beta | 30. april 2024 | 13:57
Opozicija: Nova Vlada kontinuitet štetnih odluka i koruptivnih dilova SNS, put u međunarodnu izolaciju Srbije
TANJUG / Rade Prelić

Kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je danas ocenio da je očigledno da će nova Vlada Srbije biti "vlada kontinuiteta štetnih odluka i koruptivnih dilova" i, kako je kazao, "svega onoga na šta smo navikli kada je Srpska napredna stranka (SNS) u pitanju".

"(Biće) još kriminala, još podvala, još isisavanja novaca građana iz budžeta preko megalomanskioh projekata", rekao Lazović je za agenciju Beta. 

Mandatar Miloš Vučević, koji je i predsednik SNS, je ranije danas saopštio imena kandidata za ministre, o kojima će, u sredu, početi rasprava u Skupštini Srbije.

Lazović je rekao da je u toj vladi, u odnosu na prethodnu, jedina razlika "kako su se prekomponovali jurišnici SNS, unutar same stranke".

Odnosno,  kako je kazao, "očigledno je da klan iz Novog Sada je dobio veći prostor što je možda i logično s obzriom da je Vučević mandatar".

"Ne vidim ništa korisno u ovome za građane Srbije a vidiim nove problleme koje ćemo imati i sa činjenicom da nam 15.000 građana godišnje premine od zagađenja vazduha, da 40 odsto ljudi u Srbiji njema kanalizaciju, da se naši gradovi i priroda guše u divljim deponijama...", rekao je on.

Ukazao je, u tom kontekstu, i  na probleme sa pijaćom vodom u Vojvodini a naveo je i da je "Srbija država sa jednim od najvećih ekonomskih nejednakosti u Evropi".

"Kada im postavite sva ova pitanja, odgovara nema i jasno je da ćemo nastaviti u istom pravcu", kazao je Lazović.

PSG: Nova vlada pokazuje da SNS i SPS prestaju da i nominalno budu na evropskom putu 

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da sastav nove Vlade Srbije, koji je predložio mandatar Miloš Vučević, pokazuje da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) prestaju da i nominalno budu na evropskom putu, zbog čega će njihovi poslanici glasati protiv izbvora takve vlade.

PSG je naveo da sastav nove Vlade Srbije pokazuje da SNS i SPS "nameravaju sprovođenje politike njihovih osnivača Miloševića i Šešelja - potpunu međunarodnu izolaciju Srbije, sukobe u regionu, vezivanje za Rusiju i uvođenje zabrana na sve građanske slobode".

TANJUG / MARKO ĐOKOVIĆ (STF)
TANJUG / MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

"Ova vlada može se nazvati i vladom za sprovođenje projekta 'srpskog sveta', jer predlogom izbora Aleksandra Vulina, Milice Đurđević Stamenkovski, Nenada Popovića i Zlatibora Lončara za nove ministre jasno se šalje poruka da će ova vlada isključivo zastupati interese Rusije u Evropi i biti faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi PSG.

U saopštenju se navodi i da je predloženi kabinet i "vlada službi bezbednosti, koji su za svoj rad dobijali i ordenje Rusije, jer najmanje pet ministara iz ovog predloga je bilo na čelu BIA, koordinacije službi bezbednosti ili je povezivano sa radom za bezbednosne agencije".

Stefanović: Nova Vlada Srbiije - kontinuitet propasti i korupcije 

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović je ocenio kao "nastavak kontinuiteta propasti" novu vladu mandatara Miloša Vučevića.

"To je vlada kontinuiteta korupcije i ekonomskog nazadovanja Srbije i promocije siromaštva", rekao je Stefanović za agenciju Beta. 

Vučević, koji je predsednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) je prethodno saopštio imena budućih ministara Vlade Srbije o čemu će sutra u Skupštini Srbije počinje rasprava.

Stefanović je ocenio i da je "nebitno ko je ministar u kom resoru" pošto su, kako je kazao, "svi oni suštinski pisari čoveka sa Andrićevog venca (predsednika Srbije Aleksandra Vučića)".

Kako je kazao, "niko od njih neće zaista biti nikakav ministar".

On je napomenu i da je predložena "jedna od najglomaznijih vlada u istoriji" što, kako je maveo, ", u suštini pokazuje da im uopšte nije bitno da bilo šta promene na bolje, već je im je važno da uhvate rersore preko kojih će sprovoditi korpuciju".

"Mislim i da su kadrovska, konkretna rešenja potvrda da Vlada Srbije služi za udomljavanje najžeg kruga Vučićevih saradnika", kazao je Stefanović.

Smatra i da " povratrak (Aleksandra) Vulina i (Zlatibora) Lonačara u Vladu ali i drugih koji su tu potvrđuje da "ova vlada ne želi da nudi nikakav napredak za zemlju i građane", već da, kako je kazao, " želi izolaciju i nastaak korpucije i uništavanja Srbije".

PROFIMEDIA / Handout / AFP
PROFIMEDIA / Handout / AFP

Zamenik predsednika SSP je novu vladu Srbije nazvao i "vladom Šešeljevih (lidera Srspke radiklane stranke Vojislava) izdanaka i pupoljaka".

Nestorović: Nećemo glasati za recikliranu vladu 

Poslanik Branimir Nestorović iz Pokreta "Mi-snaga naroda" izjavio je danas da će buduća vlada biti sastavljena od recikliranih kadrova i da neće biti, kako je rekao, dugog veka. 

Nestorović je agenciji Beta kazao da poslanici "Mi-snaga naroda" neće glasati za izbor vlade premijera Miloša Vučevića. 

"U vladi će biti mnogo recikliranih kadrova, a pojedini su samo zamenili ministarska mesta. Ovo će u suštini biti stara vlada, Dačić (Ivica) se vratio na mesto ministra policije, Gašić (Bratislav) na mesto ministra odbrane, Lončar (Zlatibor) na mesto ministra zdravlja, Slavica Đukić Dejanović je po drugi put ministar prosvete, Vulin (Aleksandar) potpredsednik bez portfelja... Zanimljivo je i što je ministar za rad Nikola Selaković predložen za ministra kulture. Očigledno da je u pitanju kadrovska vrteška koju mi nećemo podržati", rekao je Nestorović. 

Prema njegovim rečima, od buduće vlade se ne mogu očekivati pozitivne promene u društvu i državi. 

"To je isto kao kada pucate na jato vrana, one odlete pa se opet vrate na istom drvetu, ali na drugim granama. Nova vlada će nastaviti politiku prethodne i neće biti dugog veka jer nema najava bilo kakvih promena", ocenio je on. 

Upitan na kakve promene misli, Nestorović je kazao da bi trebalo preispitati strateška pitanja. 

TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)
TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)

"Posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici doći će do dramatičnih događaja po pitanju Republike Srpske. Nova vlada je zadržala ministarstvo za evrointegracije, što je besmisleno. Mi bi trebalo da se okrenemo BRIKS-u, a ne onima koji primaju Kosovo u Savet Evrope i donose Rezoluciju o Srebrenici", rekao je. 

Dodao je da politika prethodnih vlada nije dala nikakve rezultate. 

Nestorović nije siguran da će nova vlada pokrenuti i borbu protiv kriminala i korupcije. 

"Nagomilalo se mnogo nerešenih kriminalnih afera. Bez ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije, Srbija ne može nigde da krene. Ministarka pravosuđa (Maja Popović) je ostala ista, tako da policija može da podnosi prijave ali sve to uzalud ako pravosuđe ne reaguje brzo i adekvatno. Ne očekujem skoro nikakve promene od nove vlade i mislim da će se nastaviti s dosadašnjom politikom", naglasio je Nestorović.

Lutovac: Lojalnost, a ne stručnost, osnovni kriterijum u biranju budućih ministara 

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je danas da predlog personalnog sastava nove Vlade pokazuje da je lojalnost, a ne stručnost, osnovni kriterijum u biranju budućih ministara.

On je agenciji Beta kazao i da sastav buduće Vlade, koji je ranije danas saopštio mandatar Miloš Vučevič "pokazuje da je reciklaža osnovni metod za odabir ministara".

Kako je kazao "predlog sastava nove Vlade nastao je na osnovu rezultata pokradenih parlamentrnih izbora i to je osnovno obeležje koje će nositi".

"Politički sastav tog predloga je odraz pokušaja da se balansira između Zapada i Rusije, te kao i međukoalicionim partnerima i unutar same Srpske napredne stranke", rekao je Lutovac.

Ipak, kako je kazao, ta Vlada neće biti ni prozapadna, a ni proruska, nego "provučićevska" kao i prethodne.