Politika

Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna

Beta | 30. april 2024 | 17:01
Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna
EPA / MARKO DJOKOVIC

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je Misiju za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna.

Šef te posmatračke misije Alberto Zanijeri rekao je danas, na konferenciji za novinare u Beogradu da misiju čini glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka čije je sedište u Beogradu, kao i 18 "dugoročnih" posmatrača koji će od narednog ponedeljka biti raspoređeni na devet lokacija u Srbiji.

Zanijeri je rekao da će Misija ODIHR tražiti da za izborni dan, 2. jun, bude angažovano i 160 "kratkotrajnih" posmatrača koji će se pridružiti toj misiji.

Kako je precizirao, glavni tim, u Beogradu čine stručnjaci iz raznih oblasti , iz devet država.

Prema njegovim rečima, za dan izbora, ODIHR će, udružiti snage sa delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i posmatrati otvaranje biračkih mesta, proces glasanja, brojanjej glasova, sabiranje rezultata...

On je potvrdio i da je ta misija dobila zvanična poziv vlasti u Beogradu da posmatra izbore, te naveo da su njeni članovi imali sastanak sa predstavnicima MInistarstva unutrašanjih poslova Srbije, Republičke izborne komsije i Gradske izborne komsije.

Kako je kazao, ta misija će procenjivati sprovođenhje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim standardima za demokratske izbore kao i usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom.

Rekao je da će biti praćeni svi aspekti izbora, od kako je naveo pravnog okvira, sprovođenja preizbornih aktivnosti , medijsko pokrivanje izbora, rad izborne administracije ....

Kazao je da su sastanci s predstavnicima vlasti, političkih partija, civilnog društvom i međunarodnom zajednicom "sastavni deo aktivnosti posmatranja izbora".

Rekao je da će dve sedmice uoči izbora biti objavljen izveštaj, vezan za izbor proces do tog datuma, a da će, dan nakon izbora, na konferenciji za noinare biti predstavljen preliminarni izveštaj.

Kako je naveo, finalni , odnosno konačan izveštaj , sa ocenama celokupnog izbornog procesa biće objavljen dva do tri meseca nakon izbora.