Politika

Navršava se 29 godina od proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak"

Beta | 1. maj 2024 | 09:18
Navršava se 29 godina od proterivanja Srba iz Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak"
EPA / SASA STANKOVIC

Danas se navršava 29 godina od početka ofanzive hrvatskih snaga na područje Zapadne Slavonije, dela tadašnje Republike Srpske Krajine, koja je u to vreme bila pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", započete 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutru artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je preuzela kontrolu nad Zapadnom Slavonijom.

U akciji "Bljesak", prema podacima Dokumentaciono informacionog centra "Veritas, ubijeno je ili nestalo 283 srpskih civila i vojnika, dok je oko 15.000 njih napustilo to područje.

"Veritas" navodi da su do sada pronađeni posmrtni ostaci 162 osobe, dok se 121 i dalje vodi kao nestala, kao i da je najviše žrtava bilo u selima Medari i Paklenica.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Bljesak" i "Oluja", Tribunal za ratne zločine u Hagu pripremao je optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franja Tuđmana, koji je umro 1999. godine.

Haški istražitelji su saslušali više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine u akciji "Bljesak", ali protiv njih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, ali oni nisu odmakli dalje od početne faze.

Dan po otpočinjanju akcije "Bljesak", tadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije pred Haškim tribunalom osuđen na 35 godina zatvora.

Snage nekadašnje Republike Srpske Krajine ispalile su na Zagreb 23 projektila, od kojih je poginulo šest osoba, a 176 ranjeno.

Parastos za žrtve "Bljeska" iz maja 1995, biće služen danas u 11 sati u crkvi Svetog Marka u Beogradu i potom će se postaviti venci i cveće na spomen obeležje u parku Tašmajdan.