Politika

Stano: Postupci Aleksandra Vulina bili su u suprotnosti sa obavezama Srbije u pristupnim pregovorima

Tanjug | 2. maj 2024 | 14:58
Stano: Postupci Aleksandra Vulina bili su u suprotnosti sa obavezama Srbije u pristupnim pregovorima
PROFIMEDIA / ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy

Evropska unija očekuje od nove Vlade Srbije da pokaže svoju privrženost putu Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je danas portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da se EU raduje saradnji sa novom Vladom Srbije u njenim naporima da ostvari članstvo u EU kao strateški cilj Srbije.

On je rekao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU i da je sama Srbija ulazak u EU navela kao svoj strateški prioritet.

"Evropska unija očekuje i zemlje članice EU očekuju da se to ispuni u praksi. Srbija za to ima pristupni put. Radujemo se radu sa novom Vladom Srbije u njenim naporima da ispuni ovaj strateški cilj Srbije, što je pristupanje EU", rekao je Stano.

On je dodao da, Srbija vrlo dobro zna koja su očekivanja EU i naglasio da ona, kao zemlja kandidat, mora da učini sve da ispuni određene kriterijume, što, podvukao je, kada je reč o spoljnoj politici, znači da se više usklađuje sa odlukama i stavovima Evropske unije. 

"Članstvo u EU je strateški izbor. Očekujemo od Vlade Srbije u bilo kom sastavu da pokaže svoju privrženost putu ka EU za dobrobit svog naroda, ali i zbog svog kredibiliteta, jer su  srpske vlasti napravile izbor da pristupanje EU bude strateški cilj tako da očekujemo da to ispune i da svaki član vlade radi na tome koliko god može", rekao je Stano.

Na pitanje da prokomentariše predloge za određene članove vlade, koji se nalaze na listi sankcija SAD, Stano je rekao da su proteklih godina postupci i izjave Aleksandra Vulina bili u suprotnosti sa "ovim navedenim ciljem Srbije kada je reč o poštovanju obaveza vezanih za pristupanje i nerazvijanje kontraproduktivnih veza sa ruskim režimom".