Politika

Nenadić za NIN o Radnoj grupi za unapređenje izbornih uslova: Konkretne mere najkasnije do sredine maja

Vuk Jeremić | 6. maj 2024 | 08:11
Nenadić za NIN o Radnoj grupi za unapređenje izbornih uslova: Konkretne mere najkasnije do sredine maja
Ustupljene fotografije / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

Nakon četiri i po meseca postizborne krize, koju su obeležili protesti, štrajkovi glađu, rezolucije i izveštaji međunarodnih tela, pa najzad i raspad opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“, javnost je konačno dočekala prvi opipljiv pomak u popravljanju izbornih uslova.

U četvrtak 2. maja održan je prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornih uslova koju osim predstavnika vlasti i opozicije čine i predstavnici civilnog društva. Prvi sastanak imao je samo jednu tačku dnevnog reda – izbor predsedavajućeg koji će voditi sve naredne sastanke. Većina je odlučila da to bude Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

I u normalnim okolnostima, pred radnom grupom bi se nalazio kolosalan zadatak raspetljavanja Gordijevog čvora izbornih manipulacija koji je gusto pleten godinama unazad. Dodatan pritisak, međutim, čini i okolnost da grupa mora da radi „na štopericu“ i da prve rezultate isporuči pre beogradskih i lokalnih izbora zakazanih za 2. jun.

Nemanja Nenadić u razgovoru za NIN naglašava da je na prvom sastanku dogovoreno da fokus grupe u početku bude upravo na onim preporukama koje mogu da utiču na izborni proces koji je u toku.

„Najpre će biti predložene preporuke koje se tiču tekućeg izbornog procesa, to je tema kojom će se grupa najpre baviti. Princip rada je takav da članovi grupe predlažu teme, o kojima zatim grupa diskutuje pre donošenja odluke, tako da se još ne zna šta će biti na stolu. Ideja je da kada radna grupa nešto usvoji, pojedini poslanici ili više njih, to onda u vidu predloga iznesu na plenarnoj sednici. Ukoliko postoji volja većine da se rad grupe učini smislenim, mi ćemo najkasnije sredinom maja imati dogovorene određene izmene zakona koje bi onda u hitnom postupku bile i usvojene u skupštini“, kaže Nenadić dodajući da je njegov predlog bio da se zbog urgentnosti do sredine maja grupa sastaje svakodnevno.

PROMO / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija
PROMO / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

U sklopu tog ubrzanog tempa rada, za prvi sastanak je već poslat poziv predsednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Oliveri Zekić.

„Jedna od preporuka ODIHR-a sugeriše da se prestane sa praksom da televizije preuzimaju smiljene materijale političkih stranaka i onda ih emituju u sklopu predizbornog programa. Pošto se REM već nalazi u procesu izmene brojnih pravilnika, pozvali smo predsednicu Saveta ovog tela ne bi li smo videli da li je ova preporuka ODIHR-a adekvatno realizovana kroz nacrte pravilnika. Naprosto, ako nešto može da se reši izmenom podzakonskog akta, onda nema potrebe da radna grupa predlaže zakonske izmene“, kaže Nenadić.

Rad grupe i nakon 2. juna

Iako će prioritet grupe biti na merama koje mogu da se primene do 2. juna, njen rad se neće okončati zatvaranjem birališta u Beogradu i još 88 opština u Srbiji. Mandat radne grupe je, prema Nenadićevim rečima, da se radi na primeni svih 25 preporuka ODIHR-a, ali i na primeni preporuka koje je ista institucija davala u nekim prethodnim izbornim ciklusima.

„Uspeh je to što smo ubedili vlast da se grupa, osim 25 preporuka koje je ODIHR dao nakon poslednjeg izbornog ciklusa, bavi i onim preporukama koje je ODIHR davao ranije. Dosta preporuka je slično, ali ima i nekih ranijih preporuka koje su po mom mišljenju dosta značajne, poput preporuke da se ograniči troškovi izborne kampanje po učesniku“, ističe Nenadić.

Nakon incijalnog sastanka, u saopštenju skupštine objavljen je njen sastav. Odbor, osim predstavnika poslaničkih grupa vlasti i dela opozicije koji izlazi na izbore, čine i tri predstavnika civilnog društva, kao i predstavnici manjinskih stranaka koji nemaju poslaničke klubove. Ukupno grupa će imati 18 članova. Kako ističe Nenadić, odlukom o formiranju grupe definisano je da će sve odluke da se donose dvotrećinskom većinom.

„Niko nema dvotrećinsku većinu. Od 18 članova, sedam predstavnika su dale poslaničke grupe koje su direktno deo vlasti, što znači da bez njih nijednu odluku neće biti moguće doneti. Najzad, sve i da to jeste moguće, većina u plenarnoj sednici mora sve zaključke grupe da izglasa u formi izmena zakona. Ali će i glas ostalih članova grupe biti bitan“, napominje Nenadić ističući da poslaničke grupe stranaka koje bojkotuju izbore nisu delegirale svoje predstavnike u radnoj grupi.

Pitanje promene prebivališta

Za sada, pre nego što je radna grupa pošteno i počela sa radom, jedan predlog o izmenama izbornih uslova je već na stolu. Naime, predstavnici vlasti i opozicije su se na sastancima, između ostalog, saglasili i oko zakonske izmene koja bi uvela svojevrsno odloženo dejtsvo po kojem bi glasanje na lokalnim izborima bilo moguće tek nakon što prođe određeni vremenski period od promene prebivališta.

Nenadić naglašava da se ovaj zakonski predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri, te da taj proces teče nezavisno od radne grupe.

„To je Zeleno-levi front predao još prošle nedelje i to je, koliko razumem, u proceduri. O tome su se na skupštinskim kolegijumima saglasili vlasti i opozicija, a moj utisak je bio da postoji razmimoilaženje samo oko toga koliko dug taj period između promene prebivališta i mogućnosti glasanja treba da bude“, zaključuje Nenadić.

Naredni sastanak radne grupe za unapređenje izbornih uslova zakazan je za utorak 7. maj. Na prvom nisu prisustvovali predstavnici medija, a kako ističe Nenadić, nije bilo detaljnije rasprave o tome da li će se i naredni sastanci održavati iza zatvorenih vrata.