Politika

GIK zbog nedostataka odbio listu 'Udruženi za slobodni Novi Sad', nosioci liste optužuju vlast za opstrukciju

Beta | 12. maj 2024 | 10:27
GIK zbog nedostataka odbio listu 'Udruženi za slobodni Novi Sad', nosioci liste optužuju vlast za opstrukciju
PROFIMEDIA / Samır Jordamovıc / AFP

Gradska izborna komisija odbila je noćas izbornu listu novosadske udružene opozicije "Udruženi za slobodni Novi Sad" zbog nedostataka i poslala je na dopunu, piše portal 021.rs.

Kako navode, odluka je doneta sat vremena pre isteka roka od 48 sati u kojem je GIK trebalo da razmotri zahtev koalicije "Udruženi za slobodni Novi Sad" za proglašenje liste 12 opozicionih stranaka i pokreta.

GIK je naveo da nedostaje pismeno ovlašćenje političke stranke Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije za zaključenje koalicionog sporazuma, kao i da 14 kandidata nema pravilno popunjene obrasce.

Gradska izborna komisija je naložila listi novosadske opozicije da u roku od 48 sati ispravi ove nedostatke, inače će njihova lista biti odbačena, dodaje 021.rs.

Ukoliko se ovo desi, opozicija neće učestvovati na izborima, jer u ponoć ističe rok do kog se može podneti lista.

"Pokušaj vlasti da spreči opoziciju da učestvuje na lokalnim izborima"

Predstavnici opozicionih stranaka iz koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" ocenili su da je odluka Gradske izborne komisije da ne prihvati tu izbornu listu zbog nepravilnosti, pokušaj vlasti da spreči opoziciju da učestvuje na lokalnim izborima u glavnom gradu Vojvodine ili da ih osujeti u kampanji.

Prvi na toj opozicionoj listi Miloš Tubić kazao je novinarima da se vladajuće stranke boje gubitka vlasti u Novom Sadu i da zato "vrše opstrukcije opozicije".

"To se radi samo da naša lista ili ne bi bila proglašena ili da se odugovlači sa njenim prihvatanjem, da bi opoziciji što manje vremena ostalo u kampanji. Naravno, fantomske liste Srpske napredne stranke su ekspresno prihvaćene i bez zamerki ovog tipa", rekao je Tubić novinarima.

Koaliciju "Udruženi za slobodni Novi Sad" čine Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija Centar (SRCE), Građanski pokret "Bravo", Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za preokret.

GIK je prethodno odbio da proglasi listu grupe građana "Budi heroj - Miša Ronin Bačulov" jer je jedan kandidat imao pasiviziranu adresu. Ova grupa građana pokušava sada da ponovo prikupi dovoljno potpisa.

GIK treba da odluči i o listi pokreta "Kreni-promeni" do nedelje u 23.20 časova, kao i listi "Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović - Narodna stranka, Aleksandar Maksimović - Pokret Živim za Srbiju, dr Jovan Stojković", koja je predata u subotu oko 21 čas.