Svet

Blokiranje rada vlade SAD sprečeno pred istek roka: Kongres predstavio kratkoročni budžet

Tanjug | 15. januar 2024 | 08:14
Blokiranje rada vlade SAD sprečeno pred istek roka: Kongres predstavio kratkoročni budžet
TANJUG / AP / Mariam Zuhaib

Demokratski i republikanski lideri u američkom Kongresu predstavili su kratkoročni budžet za finansiranje vlade do marta da bi se sprečilo blokiranje rada federalne vlade.

Sporazum ima za cilj da se premosti vreme do izrade potpunog zakona o finansiranju vladinih aktivnosti, preneo je Rojters.

Senat, u kojem većinu imaju demokrate, i Predstavnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, bili su mesecima u sukobu povodom nivoa planirane potrošnje.

Lideri američkog Kongresa postigli su dogovor o nacrtu zakona o kratkoročnom finansiranju od dve tranše da bi bilo obezbeđeno finansiranje vlade do marta, rekao je za Si-En-En (CNN) dobro obavešteni izvor.

Novim nacrtom zakona predviđeno je finansiranje vlade do 1. i 8. marta. Sporazum je postignut neposredno pre isticanja prvog roka za finansiranje 19. januara. Drugi rok za finansiranje vlade bio je 2. februar.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson objavili su prošlog vikenda da su postigli dogovor o glavnim troškovima, što je prvi korak u procesu finansiranja federalne vlade.

Finansiranje uključuje 1,59 biliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, uključujući 886 milijardi dolara za odbranu i 704 milijarde dolara za ostalu potrošnju.

Tagovi