Svet

Kriza "duboke krune": Šta se dešava sa britanskom kraljevskom porodicom

Ivana Janković | 20. mart 2024 | 17:00
Kriza "duboke krune": Šta se dešava sa britanskom kraljevskom porodicom
PROFIMEDIA / Profimedia

Kralj Čarls oboleo je od kancera i povukao se iz javnog života, njegova supruga Kamila uzela je odmor zbog iscrpljenosti,princeza Kejt je imala intervenciju na stomaku o kojoj se gotovo ništa ne zna, princ Vilijam takođe se povukao ne bi li bio uz suprugu... Tako je počela ova godina za britansku kraljevsku porodicu, koja je već ionako pretrpela dovoljno udaraca, od povlačenja princa Endrjua posle skandala Epstajn do odlaska princa Harija i njegove supruge Megan u Ameriku i objavljivanja knjige u kojoj se obračunao sa porodicom. Posle smrti kraljice Elizabete Druge, izmakao se stub na koji su se svi oslanjali i tlo je počelo da podrhtava.

Nikada do sada nije porodica bila tako slaba i ranjiva. Drama oko „nestale Kejt“, koja je u januaru imala „abdominalnu operaciju“, kako je objavljeno, a potom se više nije znalo ni gde je ni kako je, najbolje je pokazala koliko je duboka kriza na dvoru, koji više nije u stanju da reši ni najjednostavnije situacije. Fijasko sa fotografijom koja je trebalo da prikaže srećnu i veselu Kejt sa decom, a ispostavilo se da je lažna, dodatno je izblamirao ne samo porodicu, već ovog puta i službe koje su zadužene da brinu o tome da se javnosti stvari predstave onako kako je najbolje za krunu, ali i o tome kakve će poteze povlačiti. Izvinjenje je dodeljeno Kejt, koja se obratila pismeno, opet u loše sastavljenoj izjavi o „ekperimentisanju fotografijom i veštačkom inteligencijom“. 

Sve teorije zavere

Plan je bio da sve prođe mirno i da se Kejt pojavi posle Uskrsa, početom aprila. Koliko je taj plan bio loš, tek će se pokazati, a za sada prate se mreže pune najneverovatnijih teorija, od toga da je pobegla, promenila izgled i više se neće vratiti, preko ljubavnih afera, bračne krize i razvoda, do nepoznate bolesti, teških terapija, pa i sumnji da li je uopšte živa. Neko se dosetio da potegne i Nostradamusa, koji je, prema trenutnom tumačenju, upravo prorekao ovu krizu i najavio da će krunu preuzeti princ Hari, što se savim lepo ukolopilo uz infomacije o njegovoj poseti bolesnom ocu. 

„Kraljevska porodica mora da bude vidljiva da bi joj se verovalo“, citiraju se sada reči kraljice Elizabete. Nešto više od godinu dana posle njene smrti pokazalo se koliko je bila u pravu. Porodica prolazi kroz ozbiljnu krizu, koja postaje sve gora kako pi-ar eksperti pokušavaju da je stave pod kontrolu i istovremeno ulaze iz greške u grešku. Odsustvo Kejt Midlton sugeriše da je stanje ozbiljno, a iz Kensingtonske palate stiglo je samo šturo obaveštenje da se „ona nada da će javnost razumeti njenu želju da zadrži što više normalnosti za decu i njenu želju da informacije o njenom zdravlju ostanu privatne“.

Ali ljudi nisu razumeli. Tabloidi, koji su i ranije ozbiljno uticali na krize u koje su upadali članovi kraljevske porodice, od ledi Dajane i snimaka i intervjua sa njenim ljubavnicima, preko Sare Ferguson i njenih skandala, do snimaka razgovora Čarlsa i Kamile dok je on još bio u braku sa Dajanom. Sve su to bile priče čiji je uticaj prevazilazio publiku žute štampe, svaka se porodična kriza pretvarala u političku.

Prema Marlen Kenig, kraljevskoj istoričarki, porodici Vindzor se upravo dešava katastrofa.  

„To je velika, glavna priča, sviđalo se to obožavaocima ili ne. Ne radi se o tome da je Kejt bolesna. Ne radi se o tome da je Kejt članica kraljevske porodice. Radi se o nekome ko je manipulisao fotografijom da bi izgledao bolje. Tu je sada definitivno došlo do nedostatka poverenja.“

PROFIMEDIA / Prince of Wales/Kensington Palac / MEGA
PROFIMEDIA / Prince of Wales/Kensington Palac / MEGA

Bio je to potez koji je samo povećao konfuziju i podstakao još glasina. Kriza nazvana „Gde je Kejt“ izgleda još gore zbog istovremene bolesti kralja o kojoj je javnost izveštavana od početka februara kada se i saznalo da boluje od kancera. Detalji se još ne znaju, ali on se držao saveta svoje majke i ostao je prisutan u javnosti, objavljivao fotografije, one prave, i davao izjave. Ipak, nije mu mnogo pomoglo, sada ga nazivaju glavom nefunkcionalne porodice, koja se raspada usled međusobnih optužbi, ljubomore, ogovaranja i podmetanja, a ne izostaju ni zlobne opaske da bi cela kraljevska porodica trebalo da bude na bolničkoj nezi zajedno sa Kejt.

Ovoga puta podsmehnula im se i Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, posebno objašnjenju da fotografija „nije prošla test za usklađenost sa internim standardima“:

„To znači da je falsifikat sada razotkriven u javnosti, a sledeći put će je kraljevska porodica kvalitetno falsifikovati”.

Pande sa svrhom

Gde je mesto toj porodici u današnjoj Velikoj Britaniji, pitanje je na koje već duže pokušavaju da odgovore političari, građani, analitičari, umetnici, a i sami njeni članovi. Hilari Mantel, nedavno preminula dobitnica dve Bukerove nagrade, svojevremeno ih je uporedila sa pandama. „Tretiramo kraljevsku porodicu kao pande ili igračke - možete da kupite princa Vilijama ili slagalicu Elizabet - ali oni su pande ili igračke sa ozbiljnim svrhom.“

PROFIMEDIA / CaseyPap / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
PROFIMEDIA / CaseyPap / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

A svrha je izvan dnevnopolitičkih borbi o koristi monarhije, ona je važna na simboličkom nivou, njena je uloga da „zauzme prostor u vrhu države da bi sprečili da ga zauzme nešto zlonamernije, a dovoljno su bogati da ih ne potkupe. Iznad svega, treba da budu tamo, vanvremenski, da se bore protiv prevrata i užasa istorije i života“.

Kako su prevremene smene na političkom vrhu postale uobičajene, od 2016. četiri premijera su otišla, a najverovatnije će isto proći i aktuelni Riši Sunak, to je kraljevska porodica trebalo da bude tačka stabilnosti. Ali nije, već dugo se njen ugled periodično uzdrma skandalima nestašne dece. Ovo je, međutim, nešto komplikovanije. Sada se pokazuje nestabilnom, a nema nikoga ko bi mogao da je stabilizuje. Istovremeno pitanje finansija stalno je na dnevnom redu, kao i šta dobijaju građani od tolikih izdataka, čemu uopšte služi monarhija kada su njihov najprodavaniji proizvod skandali, kojima povećavaju tiraže tabloida.

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete, svojevremeno je umeo da kaže da je kraljevska porodica zapravo „firma“, da bi je novinari kasnije nazvali korporacijom bez osnovnog posla ili simboličnom reprezentacijom Velike Britanije. A za svaku firmu ili korporaciju važni su odnosi sa javnošću, što se upravo pokazalo. Ili kako je već rečeno, da budu vidljivi, ali i voljeni. 

Kako je još pre dva veka napisao Volter Badžot, moć monarhije leži u njenoj misteriji. On je upozorio da bi puštanje „dnevnog svetla u magiju bilo katastrofalno. Moderna britanska monarhija mora da pokuša da zadrži svoju magiju, a da pritom ostane osvetljenija nego ikada ranije“.

Za magiju je možda malo kasno, u tome je sama porodica dosta pomogla pokazujući neverovatnu veštinu da uništi ugled, iznese u javnost svu intimu, poremeti porodične odnose, a sada uspe da zabrlja čak i sa saopštenjima o Kejt i amaterskom obradom fotografija. Globalni brend ili opterećenje za poreske obveznike, tek britanska kruna zaista stoji na tankom ledu.  Ne tako slučajno, poslednji kadrovi serije „Kruna“ prikazuju kraljicu Elizabetu i Filipa.

„Mi smo umiruća vrsta, ti i ja. Siguran sam da će svi nastaviti pretvarajući se da je sve dobro“, reći će Filip: „Ali zabava je završena“.