Svet

U Grčkoj povećan nivo budnosti posle izbijanja šumskih požara

Beta | 7. april 2024 | 10:22
U Grčkoj povećan nivo budnosti posle izbijanja šumskih požara
TANJUG / AP / Thanassis Stavrakis (STF)

Budnost na šumske požare podignuta je danas na "nivo 4, visokog rizika" u određenim oblastima u Grčkoj posle brojnih izbijanja požara u subotu, saopštila je grčka Vlada.

U subotu je izbio 71 požar u poljoprivrednim i šumarskim područjima širom zemlje, saopštilo je Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu.

Većina tih požara je stavljena pod kontrolu, posebno u centru zemlje, sa izuzetkom požara na ostrvu Krit, koji danas i dalje gori, preneli su vatrogasci i dodali da su tri osobe lakše povređene u tom požaru.

Prema vremenskoj prognozi, jaki vetrovi od 60 kilometara na čas duvaće do utorka u severnom Egejskom moru, na širem području Atine, na Kritu i u centralnoj Grčkoj, "što je opasna situacija za izbijanje požara", navelo je Ministarstvo.

"Sve snage civilne zaštite biće postavljene na nivo 4 (visok rizik od požara), dok će vatrogasci biti u pripravnosti, a pripadnici oružanih snaga će sprovoditi patrole", dodalo je Ministarstvo.

Grčka je prošlog leta doživela jedan od najdužih toplotnih talasa, obeležen razornim požarima u kojima je poginulo 20 ljudi i koji su se proširili na 175.000 hektara.

Tagovi