Svet

Porodica je ušla u stan preminulog rođaka i shvatila zašto nije primao posete: Sada je sve pod zaštitom države

Si-En-En | 21. april 2024 | 10:26
Porodica je ušla u stan preminulog rođaka i shvatila zašto nije primao posete: Sada je sve pod zaštitom države
PROMO / Historic England Archive

Vlada Velike Britanije stavila je pod zaštitu stan koji je iznajmljivao i trajno transformisao ekscentrični umetnik. Živeo je tu tri decenije, a njegov stan sada, pet godina nakon njegove smrti, ostavlja mnoge bez teksta.

Ubrzo nakon što je Ron Gitins preminuo u septembru 2019. godine u svojoj 79. godini, njegova porodica je posetila stan u kojem je živeo od sredine 80-ih u Birkenhedu, mestu nedaleko od Liverpula, prenosi Si-En-En.

Ono što su našli unutra potpuno ih je zapanjilo. Gitins je ukrasio gotovo sve dostupne površine u svom domu i naslikao brojne murale koji prikazuju istorijske scene. Među umetničkim delima bile su slike i Starog Egipta i Džordžijanskog doba, kao i kamini u obliku glave lava koji riče i džinovske glave minotaura, a postojala je čak i rimska peć za hleb.

PROMO / Historic England Archive
PROMO / Historic England Archive

Bilo je posebno iznenađujuće jer je Gitins, koji nije imao preterano mnogo znanja po pitanju umetnosti, uvek odbijao posete u svom stanu, koji je inače na prvom spratu viktorijanskog dupleksa koji se sastoji od tri glavne sobe, hodnika, kuhinje i kupatila.

Zaista neobičan skriveni umetnik

Posle njegove smrti, postalo je jasno zašto nije želeo da ga bilo ko posećuje.

„Kuća je bila apsolutno prepuna, i nisi mogao proći kroz vrata“, rekla je Džen Vilijams, njegova sestričina za Si-En-En.

Ona je dodala da je njen ujak bio „zaista neobičan“ i da je često išao u grad odeven u kostime, tražeći stvari koje bi utovario u kolica, recimo vreće sa cementom.

„Ovo je jedan od razloga zašto ga porodica nije viđala toliko. Njegovo ponašanje je bilo prilično neobično, ali smo ga i dalje voleli“, rekla je Vilijams, i napomenula da ga je poslednji put videla godinu dana pre nego što je preminuo.

Svaka soba u stanu bila je pretrpana vrećama, kutijama, knjigama, umetničkim materijalima, ambalažama i tako dalje, kao i mnoštvom rukom pisanih beleški, od kojih su neke bile u šiframa.

PROMO / Historic England
PROMO / Historic England

Ubrzo nakon što su videli stan, Vilijams i njen partner, koji su i sami umetnici, započeli su kampanju za očuvanje Gitinsovog stana, uz podršku prijatelja, rođaka i drugih umetnika.

Britansko ministarstvo za kulturu, medije i sport je, uz pomoć javnog tela Historik Ingland, stavilo ovaj stan pod zaštitu.

„Stavljanje Gitinsovog stana pod zaštitu omogućava nam da istaknemo i odamo počast onome što je značajno kod ovog izvanrednog mesta, i štiti ovaj stan od mogućih promena“, saopšteno je iz Historik Inglanda.

Njemu u čast

„Ron bi bio presrećan. Na neki način, bavio se performansima i njegov stan bio je kao neka vrsta njegovog sveta. Imao je psihičke probleme, i u nekom periodu života bio je zaista loše. Mislim da ga je umetnost podsticala da ide dalje“, rekla je Vilijams.

PROMO / Historic England
PROMO / Historic England

U planu je da će sada drugi umetnici moći da posećuju stan i rade na svojim delima, a možda će u budućnosti biti otvorena i bašta i podrum za nove umetnike.

„Kada sam pregledala njegove stvari nakon njegove smrti, pronašla sam razglednicu upućenu meni na kojoj je pisalo da bi Ron stvarno voleo da pokaže šta je napravio, ali adresa je bila pogrešna i nikada je nisam dobila. Mislim da sada to nadoknađujem“, rekla je Vilijams.

Ronovo mesto, kako se sada popularno zove stan preminulog umetnika, prvi je primer autsajderske umetnosti kome je dat status zaštite u Engleskoj, prema Historik Inglandu.

PROMO / Historic England
PROMO / Historic England

„Nikada nije imao posao i retko je imao prihode na duže staze, ali je imao maštu i kreativnost. Želimo to podeliti sa drugima i podstaći ih da budu kreativni i snalažljivi, kao i da vide potencijal u drugima oko sebe“, rekla je Vilijams.