Svet

Grupa od 17 zemalja poziva za oslobađanje talaca u Pojasu Gaze, među njima i Srbija

FoNet | 25. april 2024 | 10:09
Grupa od 17 zemalja poziva za oslobađanje talaca u Pojasu Gaze, među njima i Srbija
TANJUG / AP / Ohad Zwigenberg (STF)

Grupa od 17 zemalja, među kojima je i Srbija, uputila je zajedničku izjavu, kojom poziva na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izjavu su potpisale Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Kako je istaknuto, među taocima su i državljani njihovih zemalja, a "sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice".

Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći, navodi se u izjavi.

Potpisnici snažno podržavaju aktuelne napore u posredovanju kako bi se taoci vratili kući i zato ponavljaju poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli da se okonča kriza, kako bi se zajednički mogli usmeriti napori na uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu.