Svet

Hamas: Braća iz Egipta i Katara dobro rade, ali SAD mogu da okončaju rat

Beta | 4. maj 2024 | 12:14
Hamas: Braća iz Egipta i Katara dobro rade, ali SAD mogu da okončaju rat
PROFIMEDIA / Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Zvaničnik Hamasa koji se nalazi u Libanu, Osama Hamdan kaže da su tokom tri meseca pregovora o okončanju izraelskog rata protiv Gaze postignuti "neki pomaci".

"Mislim da posrednici, naša braća u Egiptu i Kataru, dobro obavljaju posao. Zbog toga još uvek imamo nadu da ćemo postići glavni cilj, potpuni prekid vatre i povlačenje iz Gaze", rekao je.

Međutim, Hamdan je rekao da bi rat mogao odmah da se završi ako bi Sjedinjene Američke Države tako odlučile.

"Moramo govoriti o stvarnom stavu SAD jer je to glavno pitanje koje će uticati na stav Izraelaca, a pre svega Netanijahua", rekao je Hamdan za Al Džaziru. "Ako bi administracija SAD jasno rekla Netanijahuu: 'Dosta je bilo...' Uveravam vas da bi bilo tako".

Palestinski militantni pokret Hamas je saopštio da će otputovati u Kairo da bi "nastavio razgovor" o ponudi da se postigne primirje u ratu sa Izraelom i da "postigne sporazum".

"Idemo u Kairo u pozitivnom duhu, da postignemo sporazum", naveo je Hamas na svom sajtu.

Palestinski pokret je precizirao da, kao i ostale palestinske grupe, ostaje "odlučan" da postigne "potpuni prekid izraelske agresije", "povlačenje izraelskih okupacionih snaga" kao i "ozbiljan aranžman o razmeni" izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Izrael odbija da pregovara o potpunom prekidu neprijateljstava u Pojasu Gaze i tvrdi da će izvršiti kopneni napad na Rafu, grad na jugu ove majušne, ratom razorene teritorije pod upravom Hamasa, u kojem se sada nalazi 1,2 miliona ljudi, uglavnom ratnih izbeglica.

Iako podržavaju Izrael kao najbližeg saveznika, SAD nastoje da u ratu dođe do primirja zbog humanitarne katastrofe koju su izazvali sukobi.