Svet

SAD osudlile sajbernapade po Evropi, odgovornost pripisale Rusiji

Beta | 4. maj 2024 | 11:59
SAD osudlile sajbernapade po Evropi, odgovornost pripisale Rusiji
EPA / EFE/MICHAEL REYNOLDS

Diplomatija SAD osudila je nedavnu kampanju sajber napada u Evropi i odgovornost za to pripisala Rusiji, kao što su to već učinile nemačka i češka vlada.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju zlonamerne sajber aktivnosti ruskih vojnih obaveštajnih službi (...) protiv Nemačke, Češke, Litvanije, Poljske, Slovačke i Švedske“, naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Napad je izvela, prema rečima Vašingtona, hakerska grupa poznata kao APT28, "poznati opasan akter sa dugom istorijom zlonamernih, štetnih, destabilizujućih i ometajućih praksi".

Stejt department je podsetio da je uveo sankcijama određenim "akterima" zbog aktivnosti te grupe tokom američkih predsedničkih izbora 2016. i aktivnosti protiv Svetske antidoping agencije (VADA).

U slučaju sajber napada u Evropi, američke vlasti su sarađivale sa Nemačkom kako bi blokirale rutere koje su koristili napadači, navodi se u saopštenju za javnost.

Nemačka i Češka optužile su pomenutu grupu ruskih hakera pod kontrolom Moskve za nedavnu kampanju sajber napada u njihovim zemljama.

Na to "zlonamerno ponašanje" EU je obećala čvrst odgovor.